Oana Pleşan, maestra gustului, îţi spune ce arome de gelato sunt "cool" sezonul următor

Eşti un vânătoare de noutăţi, îţi place să testezi noi gusturi, vrei să te delectezi la o passeggiata, cu cel mai bun şi mai inovativ gelato? Conceptul de cool new food probabil că nu ţi-e străin şi, ca orice bon-vivant, eşti tentat să descoperi noi savori gurmande. Una dintre noile tendinţe culinare este asocierea de texturi şi ingrediente contrastante, care pot să-ţi ofere o experienţă nu doar a gustului, ci, mai cu seamă, una emoţională. Fie că vorbim despre main-course, aperitive sau deserturi, inovaţia este factorul principal care te face curios să încerci.

Sezonul acesta, te invităm să descoperi cele mai noi şi mai atipice tipuri de gelato, pregătite de cel mai bun maestru gelatier din Bucureşti, Oana Pleşan, fondatoarea Inni Gelato şi co- owner Fior di Latte & Fior di Poesia. Oana şi-a descoperit pasiunea pentru îngheţată acum câţiva ani, când se afla în vacanţă în Viena şi a gustat, pentru prima dată, o îngheţată cu aroma de tulburel, la celebra gelaterie artizanală Eis Greissler.  A fost cucerită de experienţa senzorială pe care o poate produce un gelato bine preparat şi, deloc novice în prepararea îngheţatei home-made, s-a gândit că cel mai bine ar fi să-şi transforme pasiunea într-un business de familie.

Un factor decizional important, atunci când eu şi soţul meu am hotărât să ne deschidem o gelaterie artizanală, a fost şi faptul că la acel moment în Bucureşti nu existau opţiuni pentru a savura un gelato bine pregătit, după metode tradiţionale, cu ingrediente naturale şi cu o paletă amplă de arome.

Am făcut-o, deci, şi din puţin egoism, ca să am şi eu unde să mă delectez cu specialităţi de excepţie, aşa cum găseam prin marile oraşe din lume “, a declarat Oana.

Deşi avea gustul educat, provenind dintr-o familie în care se gătea extrem de mult şi de diversificat, Oana a ales să completeze tot acest background moştenit, într-un cadru sistematic, urmând celebrele cursuri de gelatier cu un adevarat guru în domeniu, Giacomo Schiavon, fondatorul legendarei La Sorbetteria Castiglione din Bologna.



Am vrut să aflu secretele acestei meserii de la unul dintre cei mai reprezentativi chefi- gelatieri din lume, şi nu oriunde, ci în patria gelato-ului, acolo unde totul se prepară după metode tradiţionale şi unde gustul este un milestone în orice business culinar. Am descoperit tehnici, texturi, arome noi, pe care, mai apoi, le-am transpus în propria mea manieră. Am păstrat doar basic-ul ca punct de reper, iar apoi mi-am pus creativitarea în slujba acestei pasiuni. Am ales  până şi maşini de îngheţată care să funcţioneze pe un principiu cât mai asemănător cu cel al primelor maşini de îngheţată care au existat.
Bineînţeles că tehnologia a avansat şi nu mai putem folosi metode traditionale, cum erau pe vremuri butoaiele cu gheaţă şi sare, în care se introduceau cuvele de metal cu îngheţata ce se amesteca manual, până s-a inventat centrigufarea, însă am vrut să păstrez metodele vechi, atât cât se poate


Oana produce în mica şi cocheta gelaterie, la vedere, cel mai savuros şi mai autentic gelato, materiile prime fiind atent selecţionate – 100% naturale, laptele  ecologic, zahărul folosit fiind o combinaţie de zahăr brut din trestie şi zahăr de struguri, fara emulsificatori sau coloranţi. Gustul şi culoarea sunt generate exclusiv de fructe sau de seminţe. Chiar şi condimentele sunt alese cu mare grijă, fisticul este din Bronte –IGP (Indicazione Geografica Protteta), alunele de Piemonte sau vanilia de Madagascar.

Sorbeturile, delicate şi surprinzătoare precum fructele culese, sunt produse cu fructe proaspete, fructe uscate sau pulpă de fructe, fără grăsimi sau derivaţi din lapte.  Dar, ca să reuşeşti să produci the queens of gelato, nu trebuie doar să ştii să pregăteşti un gelato ca la carte, ci, mai cu seamă, să inovezi, să creezi noi gusturi, să asociezi cele mai neconvenţionale ingrediente, să ştii măsura când te joci cu aromele şi să ai flerul să selectezi dintre toate variantele concepute doar pe cele care pot să ofere o experienţă gurmandă de neuitat.

Oana este o maestră a gustului şi a savoir-faire-ului şi nu s-a temut să testeze combinaţii pe care doar imaginaţia unui maestru le poate face.  De la gelato Mojito, Limoncello, Pina Colada, Chocolate & Whiskey, nu a fost decât un pas spre o nouă treaptă de inovaţie gastronomică.
Un ingredient cu potenţial a considerat că poate fi şi brânza, despre care cu toţii ştim că face totul mai gustos. S-a lăsat inspirată de acest ingredient versatil, iar pentru sezonul ce vine a lansat noi specialităţi de gelato. 

Cred că, pe lângă calitatea de excepţie a tuturor produselor  folosite în prepararea unui gelato, este foarte important  să-ţi surprinzi  clientul şi printr-un mix de arome, pe care nu l-a mai întâlnit. Plăcerea de pe chipul lui este recompensa cea mai asteptată de un gelatier. Un client nu cumpară un simplu produs, ci o emoţie, o experienţă, iar eu asta am vrut să creez cu specialităţile pe care le prepar. Sezonul ce vine, am pregătit 4 noi sortimente- delicatese : Gelato de parmezan cu reducţie de aceto balsamico, Gelato de gorgonzola cu nuci şi miere, Gelato de mascarpone cu coulis de zmeura şi aceto balsamico şi Gelato de ricotta cu bucăţi de curmale, ţinute peste noapte în lichior de portocale”,  ne ispiteşte Oana.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod