Efectul de domino al inițiativei NESCAFÉ: cum asigurăm cafeaua generațiilor viitoare

Ieri, a avut loc, în cadrul Grădinii Botanice din București, evenimentul ”Efectul de domino al inițiativei NESCAFÉ”, în cadrul căruia au fost prezentate informații despre inițiativa pe care NESCAFÉ o desfășoară la nivel global, pentru a asigura o cafea de calitate și accesibilă generațiilor viitoare. Acțiunile dezvoltate de NESCAFÉ în comunitățile de fermieri au fost explicate în detaliu de cei trei invitați: Romel Francisco Castaño Santiago – fermier de cafea din Columbia, Wilson Rodrigo Osorio Vernaza – expert agronom, Nestlé, și Silvia Sticlea – Division Executive Manager, Nestlé România.

Planta de cafea se numără printre speciile sensibile la diversitate genetică, dăunători și schimbări de climă. Expunerea constantă la acești factori va duce, în viitorul apropiat, la diminuarea producției de cafea, iar, pe termen lung, planta de cafea va fi pusă în pericol.
Din acest motiv, în 2010, NESCAFÉ a demarat o inițiativă globală pentru a susține comunitățile de fermieri care cultivă cafea.

Legile fizicii ne învață că fiecare acțiune are un efect. Precum piesele unui domino, ceea ce facem astăzi se poate resimți nu numai acum, dar și în viitor. Această regulă se aplică și în cazul cafelei, al doilea cel mai comercializat bun la nivel global , care are nevoie de ajutor pentru a fi disponibilă pentru generațiile viitoare.

Venit pentru prima oară în România, Romel Francisco Castaño Santiago, un fermier de cafea din Columbia, a povestit în cadrul evenimentului ”Efectul de domino al inițiativei NESCAFÉ” despre provocările pe care le întâmpină în îngrijirea plantei de cafea:

Planta de cafea este sensibilă și are nevoie de o atenție deosebită.
Fie că este vorba de dăunători, fie de schimbările de vreme din anumite perioade, recolta poate fi afectată. Este foarte important să știi ce trebuie să faci în aceste situații. De aceea, apreciez foarte mult ajutorul pe care NESCAFÉ mi-l oferă. De la reprezentanții lor am învățat cum să am grijă de plantație, cum să cultiv arbori rezistenți la rugina plantei de cafea (o ciupercă la care planta de cafea este vulnerabilă), din răsadurile primite de la ei, și cum să îmbunătățesc constant procesul de cultivare a cafelei. Toate aceste schimbări m-au ajutat să îmi dezvolt și să îmi îmbunătățesc afacerea
”.  

Pentru a afla care sunt activitățile pe care NESCAFÉ le dezvoltă în comunitățile de fermieri, l-am avut alături pe Wilson Rodrigo Osorio Vernaza, expert agronom, Nestlé, care ne-a vorbit despre cum funcționează inițiativa NESCAFÉ în lume:

”Am demarat inițiativa NESCAFÉ din dorința de a-i ajuta pe fermieri să poată înfrunta provocările cu care se confruntă și care afectează producția de cafea.
Am înțeles că trebuie să acționăm deja, pentru a asigura generațiilor viitoare aceeași cafea de calitate de care se bucură acum, și că soluția este să ajutăm comunitățile de cultivatori de cafea. Ne-am propus ca, până în 2020, să distribuim 220 milioane de răsaduri de plante din soiuri rezistente la rugina plantei de cafea și să oferim consiliere tehnică pentru mai mult de 10.000 fermieri pe an. Astfel, suntem alături de ei pe tot parcursul procesului de cultivare și de obținere a unei cafele de calitate.


La fel ca o piesă dintr-un domino, România are un rol important în susținerea inițiativei, despre care ne-a povestit mai multe Silvia Sticlea, Division Executive Manager, Nestlé România: ”Inițiativa NESCAFÉ este o componentă importantă a obiectivului nostru de a contribui la un viitor sustenabil al cafelei.
Este important să desfășurăm acțiuni prin care să ne asigurăm că și generațiile viitoare se vor putea bucura de o cafea de calitate, la un preț accesibil. De altfel, această inițiativă are un impact și asupra noastră, pentru că românii savurează 15 căni de cafea NESCAFÉ pe secundă
”.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod