Cum îți poți îmbunătăți concentrarea

În ziua de astăzi este din ce în ce mai greu să ne păstrăm concentrarea, mai ales că zilnic suntem bombardați cu informații din foarte multe surse. Conform unui studiu realizat în 2018 de Centrul Național de Informare în Domeniul Biotehnologiei din Statele Unite ale Americii*, ne pierdem atenția cu 50% mai rapid decât în anul 2000, având nevoie de numai 8 secunde să fim distrași de factori externi.

Zilnic, ne verificăm în medie e-mailul de 30 de ori pe oră, fie că lucrăm sau nu la altceva, în timp ce telefonul ne distrage de mai bine de 1500 de ori într-o săptămână. Mesaje de tip text, notificări ale rețelelor de socializare sau ad-uri, toate ne fac să ne pierdem concentrarea și fie să uităm lucruri, fie să finalizăm unele proiecte mult mai greu. Având acces la atât de multă informație numai la un click distanță, ne face să citim numai 20%-30% dintr-un articol, sau de multe ori doar să citim titlurile și să trecem mai departe, căci tocmai a venit o noua notificare de la una dintre rețelele de socializare pe care avem cont.

Faptul că ne pierdem atât de repede atenția, ne face ca de multe ori să uităm lucruri importante din viața noastră.

Datele unui studiu realizat de profesori ai Universității din Hamburg arată că 7% dintre americani își uită ziua de naștere, în timp ce 39% dintre aceștia au uitat sau pierdut cel puțin un lucru sau o informație în ultima săptămână. În cazul tinerilor, pierderea concentrării este și mai concludentă, aceștia petrecând și mai mult timp online, uitându-se la televizor sau vorbind cu prietenii. Sau toate în același timp. 25% dintre tineri uită lucruri importante despre prietenii apropiați sau rudele lor.

Și totuși ce facem pentru a ne păstra concentrarea, plecând de la premisa că stilul de viață nu ne permite să ne luam timpul necesar pentru a face totul în tihnă și nici telefonul nu îl putem lăsa de-o parte când lucrăm la un proiect important? Un prim pas ar fi optarea pentru o dietă bogată în vitaminele C, B, K, L-Carnitină sau magneziu.


Legumele și fructele precum broccoli, avocado, sfeclă roșie, spanac și afine conțin vitaminele esențiale C,B,K, E, dar și acid folic. Nucile, uleiurile de măsline și ouăle sunt și ele bogate în antioxidanți și vitamine esențiale, în timp ce mirodenii precum rozmarin sau turmenic ajută creierul contra neurodegenerării.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod