Elena Kovacs, o doamnă de succes într-o lume dominată de bărbați: ”Am contrazis statisticile”

De peste 25 ani, Elena Kovacs, singura femeie din industria auto romanească, conduce într-o lume exclusiv masculină, o lume a cailor putere dar și a eleganței desăvârșite. Un drum îndrăznet, complicat de zeci de fațete ascunse, însă parcurs cu o mare de pasiune, de sacrificii și de putere de luptă.
 Imediat ce o întâlnești îți dai seama că Elena Kovacs, managerul general al companiei româno-germane Auto Schunn, este o persoană specială. Ceva din privire sau din neastampărul miscărilor o trădează că pe o luptătoare ambițioasă, „cu un suflet de 20 de ani”, așa cum îi place să spună. 

Auto Schunn este compania româno-germană pe care a pornit-o în urmă cu un sfert de secol și a urcat-o până la poziția de cel mai important dealer autorizat Mercedes-Benz din vestul tării cu o valoare ce trece de sute bune de milioane de euro.

“Responsabilitatea este cuvântul de ordine al unui manager. Pentru mine, astăzi a însemnat permanent mâine, prin urmare, că manager, am avut mereu în fată și în grijă viitorul.
Am fost și sunt preocupată să ofer, să-mi dedic timpul și priceperea pentru construirea de relații frumoase care să reziste peste timp. Este plăcut să constat că în 25 de ani, firmă noastră a câștigat fidelitatea multor clienți și totodată a echipei pe care o coordonez, formată din oameni valoroși, tineri și entuziaști. Unul din succesele pe care mi le asum este faptul că am construit punți solide între țara de origine a companiei Auto Schunn, respectiv Germania, și țara mea, România”.

 Elena Kovacs spune că ideea de se aventură pe calea unei afaceri în domeniul auto, un domeniu despre care nu știa nimic, a pornit, inedit, la începutul lui 1993 când Juergen Schunn, președintele grupului de firme ce îi poartă numele, a intuit potențialul ei profesional și i-a lansat provocarea de a conduce o companie auto, dealer al celei mai invidiate mașini din lume, Mercedes-Benz, autoturismul cu nume de femeie, de care Elena era fascinată din copilărie.
„În urmă cu 25 de ani, știam încotro dorim să mergem și ne-am păstrat calea. Acum, dinamică este altă, formulele sunt adaptate noilor realități dar direcția este aceeași, ca la început. Dacă aș lua-o de la capăt aș alege același drum profesional pentru că un manager de profesie economist are șansa excelentă de a înțelege procesele complexe ale unei afaceri. Prin urmare, aș putea spune că rolul mi s-a „potrivit că o manusă”. Nu aș fi ales altfel, dar iubesc mult teatrul și filmul”, povestește directoarea Kovacs, cea căreia toată lumea din companie îi spune “doamna de otel”,  lucru pe care ea nu-l știe. Elenei nu i-a fost desigur ușor, fiecare zi a fost o provocare și recunoaște că o provocare a rămas și acum, după atâta vreme.
Zâmbește și recunoaște că, da, provocarea permanentă este și aceea de a fi femeie într-o lume a bărbatilor, adică în industria auto, acolo unde societatea ne-a invătat că lumea le aparține doar lor. “Eu am contrazis statisticile și pot spune că sunt mandră de asta. În plus, dinamică schimbărilor ne ține  conectați în priză directă cu noutătile tehnologice, cu reglementările, cu cerințele clienților noștri. Și astfel, 10 ore de muncă pe zi sunt adesea prea puține. Pentru familia mea am prea puțin timp fată de cât ar merită. Dar ne-am setat astfel încât să ne armonizăm și să ne sprijinim unii pe alții, să ne bucurăm de momentele plăcute, să petrecem sărbătorile împreună, după tradițiile strămosesti”,  a mărturisit Elena Kovacs pentru Revista Avantaje.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod