Trebuie să renunți la gustările preferate dacă porți aparat dentar? Află cum poți avea o dietă sănătoasă în timpul tratamentului ortodontic

Atunci când porți aparat dentar, este recomandat să-ți modifici temporar obiceiurile alimentare, pentru că dispozitivul medical va influența modul în care mesteci alimentele, dar și pe cel în care le vei găti.
Măsurile nu sunt unele drastice, însă sunt important de adoptat, pentru a te asigura că ai o alimentație echilibrată. De asemenea, o igienă dentară corectă este necesară pentru buna desfășurare a tratamentului. Descoperă mai jos ce alimente trebuie să eviți și cum poți avea o dietă sănătoasă în timpul tratamentului ortodontic.
 

Ce tipuri de aparat dentar există și cum îl alegi pe cel mai potrivit

 
Dacă te-ai decis să faci un tratament ortodontic, fie pentru că a fost o recomandare din partea medicului stomatolog, pentru a corecta o anomalie dentară, fie pentru că îți dorești pur și simplu un zâmbet mai frumos, primul pas este să decizi, împreună cu specialistul, ce tip de dispozitiv medical vei folosi. În prezent, sunt disponibile mai multe tipuri de aparate dentare, iar principalele sunt următoarele:
 
aparate ortodontice clasice - acestea sunt fixe și sunt montate pe suprafața frontală a dinților, având scopul de a-i deplasa și de a-i alinia. Aceste aparate pot fi realizate din materiale diverse, precum metalul, ceramica sau cristalul (safir).
Sunt formate din bracketi, module elastice transparente sau colorate, un arc, ligaturi și diverse alte piese.
aparate linguale - spre deosebire de primele, acestea sunt invizibile. Principiul după care funcționează este similar celor clasice, dar, în loc să fie montate pe suprafața frontală a dinților, sunt atașate pe partea lor internă. 
aparate dentare Invisalign - spre deosebire de primele doua, acest tip de dispozitiv medical este mobil, putând fi scos înainte de masă. Are aspectul unei gutiere transparente și este realizat la comandă, potrivindu-se perfect pe dantura celui  care îl poartă. 

Medicul stomatolog este cel care poate să te ajute să alegi aparatul dentar potrivit, ținând cont de morfologia gurii. De asemenea, alegerile pot ține și de buget - este important și cat costa un aparat dentar -, precum și de factorul estetic.
 

Ce să eviți să mănânci atunci când porți aparat dentar

 
Atunci când porți un aparat dentar metalic,, ceramic sau lingual, există anumite produse pe care ar trebui să le eviți, pentru buna desfășurare a tratamentului ortodontic:
 
alimente dure, crocante, precum fructele oleaginoase, covrigeii, floricelele de porumb, pâinea prăjită
alimente lipicioase, precum caramelele.
Acestea se lipesc de suprafața dinților și sunt dificil de îndepărtat
alimente din care trebuie să muști cu putere, precum merele și morcovii întregi. Poți însă să le consumi în stare proaspătă, dacă le tai în bucățele mici, sau gătite.
alimente dulci, ca acadelele, bomboanele. Aparatul face ca igiena dentară să devină mai complicată. Zahărul din aceste produse poate să favorizeze proliferarea bacteriilor, responsabile de apariția cariilor.
carne fibroasă. Aceasta este dificil de mestecat, iar fibrele pot rămâne blocate între dinți, fiind complicat de eliminat în timpul periajului dentar.
băuturile dulci, precum sucurile de fructe, siropurile, băuturile carbogazoase. 
Guma de mestecat

În afară de faptul că riști să resimți durere și disconfort, este posibil ca aparatul tău să se desprindă, dacă mesteci produse precum cele prezentate mai sus.

În plus, în cazul aparatelor ceramice, sunt de evitat alimentele colorate, care pot păta structura acestora. Este recomandată limitarea sau evitarea consumului de:
 
ceai
cafea
vin
legume verzi, ca spanacul
sosuri, ca cel de roșii, muștar, de soia, curry.

Este posibil ca aparatul dentar să cauzeze iritații pe mucoasele învecinate, caz în care se recomandă și evitarea unor alimente care pot amplifica senzația de disconfort, precum:
 
produsele acide - fructe citrice, oțet
produsele picante - precum ardeiul iute, murăturile.

Aceste restricții alimentare nu sunt însă valabile în cazul utilizării unui aparat dentar Invisalign, care poate fi îndepărtat atunci când mănânci.
 

Cum să mănânci echilibrat când porți aparat dentar

 
În general, poți consuma produse sănătoase din orice grupă alimentară, cu condiția să adaptezi modul de a le găti.
Astfel, poți consuma fructe și legume proaspete, dacă le tai bucățele mici și le mesteci cu ajutorul molarilor, sau le poți găti, prin fierbere în apă, la aburi sau prin sotare. De asemenea, optează pentru paste ori orez mai fierte, mai degrabă decât al dente. 
 

Aspecte de luat în considerare atunci când porți aparat dentar

 
Indiferent de tipurile de alimente pe care le mănânci, este important să păstrezi foarte curate golurile dintre dinți și din jurul aparatului dentar. Aceasta înseamnă să efectuezi un periaj corect de minimum două ori pe zi și să folosești ața dentară, pentru a preveni acumularea plăcii, care poate duce la carii. În caz contrar, pot fi deteriorați nu doar dinții, ci și gingiile. 

În concluzie, pentru buna desfășurare a unui tratament ortodontic, este important să urmezi sfaturile de mai sus cu privire la alimentele sigure pentru consum. De asemenea, cere sfatul medicului pentru orice alte nelămuriri ai privind alimentația și igiena din timpul unui astfel de tratament. 
 
 
Sursa foto: Freepik

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod