Gelul minune care regenereaza dintii

Vesti bune pentru cei care se tem de dentist: un gel revolutionar ar putea inlocui in curand tratamentele clasice. Pentru dintii "sapati" de carii este nevoie doar de o aplicare a gelului, iar dintele se va regenera in mai putin de o luna, sustin specialistii.
Vesti bune pentru cei care se tem de dentist: un gel revolutionar ar putea inlocui in curand tratamentele clasice. Pentru dintii "sapati" de carii este nevoie doar de o aplicare a gelului, iar dintele se va regenera in mai putin de o luna, sustin specialistii.

Gelul, la care lucreaza oamenii de stiinta din Franta, actioneaza la nivelul celulelor dintelui, provocand multiplicarea acestora. Astfel se formeaza un tesut nou, sanatos care va inlocui pe cel "mancat" de carie. In studiile de laborator, gelul a avut nevoie de doar 4 saptamani pentru a reface dintele afectat, scrie DailyMail. Efectul gelului este dat de hormonul de stimulare a melanocitelor (MSH).

Studiile recente au aratat ca MSH poate stimula regenerarea osoasa. Avand in vedere ca osul si dintele au structuri similare, cercetatorii de la Institutul National Francez de Sanatate si Cercetari Medicale din Paris au analizat efectele acestui hormon asupra dintelui.
Testele au inregistrat rezultate promitatoare, dintele afectat refacandu-se in doar 4 saptamani de la aplicarea gelului.

Spre deosebire de tratamentele clasice, folosirea gelului este total nedureroasa. Cercetatorii considera ca noua metoda de tratament va crea tesut mai puternic si va reprezenta o solutie permanenta, spre deosebire de plombe care trebuie schimbate dupa o anumita perioada.

Cercetatorii au imbinat MSH cu acidul poliglutamic (polimer), iar gelul obtinut a fost aplicat pe zonele afectate ale dintilor. In timpul testelor, s-a observat ca gelul produce regenerarea celulelor si "lipirea" celulelor intre ele. Gelul va putea aparea pe piata in 3-5 ani, sustin specialistii. Aceasta descoperire este extrem de importanta pentru medicina, sustin specialistii, avand in vedere ca una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate orala o reprezinta cariile.


Cum se formeaza cariile?


Bacteriile sunt principalele cauze care duc la aparitia cariilor dentare, producand acid care ataca smaltul dintilor si favorizand formarea cariile. Acest proces este unul natural, iar saliva reduce atacul asupra smaltului, indeparteaza bacteriile si resturile alimentare acumulate, neutralizeaza acidul si remineralizeaza smaltul.


Cum iti poti proteja dintii?


Ca si in cazul altor afectiuni, prevenirea joaca un rol foarte important. O ingrijire corecta a danturii te va ajuta sa eviti aparitia cariilor.
Iata cateva reguli importante pentru sanatatea orala care, desi cunoscute, sunt deseori incalcate:

  • Efectueaza periajul gingivo-dental zilnic, dimineata si seara inainte de culcare. De asemenea, trebuie sa schimbi periuta de dinti la 3-4 luni;
  • Foloseste ata dentara macar o data pe zi sau dupa fiecare masa. Ata dentara va reusi sa indeparteze placa dintre dinti inainte ca aceasta sa poata afecta dintii sau gingiile. De asemenea, ata dentara poate curata si linia gingiei, lucru ce nu poate fi facut printr-un simplu periaj;
  • Clateste cu apa de gura de doua ori pe zi, dimineata si seara dupa un periaj corect. Apa de gura te ajuta sa-ti pastrezi respiratia proaspata, protejeaza impotriva formarii placii si a cariilor si reduce riscul aparitiei bolilor gingivale. Este recomandat sa nu se consume nimic in urmatoarea jumatate de ora pentru a permite solutiei sa omoare bacteriile;  
  • Atentie la alimentatie! Produsele si bauturile care contin zahar si carbohidrati reprezinta o sursa permanenta de alimentare pentru bacterii.
    De asemenea, alimentele lipicioase (mierea, caramelul, dulceata) care raman pe dinti, favorizeaza dezvoltarea bacteriilor;
  • Mergi in mod regulat la stomatolog. Vizitele la stomatolog sunt importante atat pentru depistarea si tratarea din timp a diferitelor probleme, cat si pentru obtinerea unor sfaturi de ingrijire profesionale pentru prevenirea afectiunilor orale;
  • Consuma cat mai multe fructe si legume. Nu numai ca sunt importante pentru o alimentatie sanatoasa, dar fructele si legumele ajuta la curatarea dintilor.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Socrate pe 8 Mar 2019, 21:32
    Buna gluma!

    Doar nu credeti ca e posibil asa ceva! O minciuna mai gogonata ca asta n-am mai auzit de mult!

    0
    0

  • anonim pe 15 Iun 2014, 18:52
    dintii se pot regenera.

    dintii se pot regenera fara nici un gel. Organismul uman este facut sa se repare singur.

    0
    1

  • Alin pe 14 Mar 2012, 21:24
    Minciuna

    Au "inventat" ceva ca sa mance bani ... daca ar exista dovezi concrete, as intelege.

    0
    3

  • Dumitru Simona pe 21 Ian 2011, 20:54
    superfericire

    Unde gasesc gelul de regenerarea masea cariata.AS da oricat.

    1
    2

  • consuela pe 26 Aug 2010, 23:25
    gel norocos

    Se poate reface structura dintelui asa cum se reface si pielea rupta sau sfasiata de un caine de exemplu. Dar la dinti trebuie ceva suplimentar, din pacate. Dar bine ca in sfarsit au ouat ceva in locul metodei barbare de amputare existente pana acum. Nici eu nu suport freza dar nu e numai asta, pe langa ca e infernala ca sunet si mios de dinte ars mai si sparge dintele in microfisuri si se va caria precis din nou si mai rau. Din fericire a aparut si varianta water-laser, nu se aude si nu vibreaza si curata cariile de orice fel. E scumpa dar merita.

    0
    0

  • nico pe 24 Aug 2010, 09:40
    super

    si la dentist daca te duci iti trebuiesc o gramada de bani asa ca , daca nici nu este o metoda dureroasa , cred ca merita toti banii ... nu mai sa nu aiba cine stie ce reactii adverse... as vrea sa stiu cand va putea fi cumparat din farmacii, stie cineva?

    0
    1

  • Aurelia pe 2 Aug 2010, 11:18
    de cand

    astept si eu minunea aceasta, as prefera sa fiu cobai poate imi refac si eu dantura.

    0
    0

  • woman pe 2 Aug 2010, 10:21
    of mai

    ema ti-au egresat antagonistii,aia s-a intamplat,nu ce visezi tu....bai nimic nu ,erge ca nu lasati cizmarul sa faca cizme,stomatologul sa faca dinti,zugravul sa zugraveasca..etc..sunt unii care le stiu ei pe toate, si sfarsesc prin a crapa de oftica si frustrare maxima.

    0
    0

  • ema pe 1 Aug 2010, 12:50
    bineinteles...

    Sunteti sau veti fi, bineinteles, niste stomatologi slabi si f slabi. Dintii se modeleaza singuri functie de inaltimea dintilor alaturati precum si de dintii de deasupra ori dedesubt. Spun asta din proprie experienta. Acum cativa ani un "inteligent" de stomatolog mi-a pus o lucrare la dintii de deasupra, dar -a gandit el- sa ii dea o alta forma decat cea a dintilor originali. Consecinta: dintii de jos au crescut pana cand au completat locasul lasat liber de lucrare. Si asta fara nici un gel sau alte le. Ah, si se imbina ideal :D

    0
    1

  • Miha pe 30 Iul 2010, 14:43
    ocluzia

    Cu atat mai mult, cum spunea woman, nu se pot reface cuspizii astfel incat sa fie ocluzia(calcatura dintilor) macar cat de cat buna. Pentru ca substanta dentara n-are ratiune si nu stie ca aici (ipotetic) trebuie sa ma opresc ca altfel ma ridic prea mult si nu mai e simetric cu partea opusa si musca omul in trepe intai pe o parte apoi pe alta si nici nu gandeste ca: mai am pana ajung la antagonist ca sa nu lase spatiu intre el si cel de sus.Nu vezi ca e absurd?! O fi avand organismul uman inteligenta lui intrinseca, si o are, dar va spun sa nu va imbatati totusi cu apa rece. Dintele se reface si singur cand poate: exista dentina secundara si tertiara care se poate depune (singura sau prin stimulare atata timp cat pulpa e vie si odontoblastii suntfunctionali).Ca orice parte a corpului si aceasta lupta singura cu "aversiunile" (cat poate, evident!)

    1
    1

  • Miha pe 30 Iul 2010, 14:36
    ce aiureala!

    :) hai sa fim seriosi, ce celule poate face sa se multiplice gelul asta? smaltul e o chestiune foarte minerala si e format din hidroxiapatita. daca gelul functioneaza prin stimularea proliferarii celulare, pe care celule le stimuleaza? referitor la dinte, celule sunt doar in PULPA DENTARA si se numesc odontoblasti iar acestia pot fi stimulati sa produca dentina...SI DOAR DENTNA! NU e nimic nou.Cred ca e o mare aiureala.John si eu sunt studenta la stoma si crede-ma, nu de speriata de gel spun ca nu poate face asta ci pentru ca asta e un adevar.Daca ai studia chimia dintelui ai intelege de ce nu poate face minuni gelul asta.Pentru ca : pentru ca structura dura a dintelui si in special smaltul este compus din substanta minerala,cu o duritate asemanatoare diamantului.Proliferarea celulara sucks! N-are ce prolifera! Dintelui ii trebuie cel mult minerale sa se intareasca si sa repare carii incipiente unde NU a aparut cavitate ci e doar in stadiul de demineralizare. Asa ca nu va imbatati cu apa rece! :)

    0
    1

  • John pe 30 Iul 2010, 13:54
    Catre Woman

    Normal amice ca esti dentist si nu-ti convine ca o sa apara tratamentul asta, iti ia tie painea de la gura

    2
    1

  • woman pe 29 Iul 2010, 20:53
    fugi de-aici

    chiar credeti ca gelul minune face dentina si smaltul sa creasca integral,ba chiar sa se shi aseze fix in ocluzie cu antagonistii..sunt dentist,chiar ma informez..nu mai credeti prostii de gazeta..gelul ala e una si astia au interpretat cum le-a venit lor dupa 6 beri.

    0
    0

  • simika pe 29 Iul 2010, 10:22
    ar fi minunat...

    Eu am oroare de stomatologie. Ma duc numai cand este neaparata nevoie, sunt constienta ca este o mare greseala, dar nu suport!!! Numai cand aud albinutza aia mi se ridica prul pe mine si imi vine sa fug mancand pamantul. De cand ma stiu am avut probleme cu dantura, mai precis cu maselele. S-au rezolvat, insa cu chiu cu vai. Daca ar aparea gelul asta, as fi cea mai fericita fiinta omeneasca dupa Terra, credeti-ma!

    0
    0

  • alina arghirescu pe 29 Iul 2010, 08:55
    oare ?

    peste 5 ani cred ca e cam mult ..de ce s-au grabit cu anuntul daca mai dureaza atat de mult .....cred ca e o gogorita ca sa se umple spatiul pur si simplu

    0
    0

  • Denisa pe 29 Iul 2010, 08:53
    curiozitate

    sunt curioasa si cat va costa gelul respectiv

    0
    1

  • Ana pe 29 Iul 2010, 06:59
    FERICIRE!

    Doamne ajuta ! ca aceasta minune sa se intample! ... sunt zeci de ani de cand visez la ea , dar ma tem ca vor exista mult prea multe interese contra apartiei lui (vezi dentistii si industia produselor destinate activitatii lor) ... ca si in cazul descoperirii medicamentelor care VINDECA anumite boli majore din zilele noastre ... sunt prea mari interese financiare ca acest gel sa nu apara asa ca , sa nu ne bucuram prematur.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod