Usturoiul nu scade concentratia colesterolului din sange

In urma unui studiu anterior s-a stabilit ca usturoiul ar avea proprietatea de a reduce nivelul colesterolului in experimentele efectuate in laborator sau pe animale de laborator.
Insa, un studiu recent efectuat a demonstrat ca un consum de usturoi crud sau a unor suplimente pe baza de usturoi nu reduce nivelul colesterolului in cazul subiectilor umani, informeaza BBC News Online.

Expertii sunt de parere ca doar o dieta echilibrata combinata cu sport poate oferi o protectie impotriva bolilor de inima. Usturoiul este folosit ca remediu impotriva bolilor cardiovasculare de mii de ani, prima insemnare care confirma acest lucru datand in Egiptul antic, de acum 3500 de ani.


Cercetarile recente au scos la iveala proprietatiel benefice ale alicinei, un ingredient din usturoi care se presupunea ca ar preveni marirea nivelului de colesterol in cazul a 90 de animale. Dupa 1990, unii cercetatori care au analizat efectele alicinei au declarat ca ar exista asemenea beneficii si in cazul subiectilor umani. Insa, toate aceste studii nu s-au bazat pe dovezi concludente.

In studiul de fata, cercetatorii de la Universitatea Stanford au monitorizat pe o perioada de 6 luni 170 de subiecti cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani, cu un nivel usor ridicat de colesterol "rau" (LDL).
Participantii au fost divizati in 4 grupuri: primul a luat zilnic cate 4 grame de usturoi in stare cruda, al doilea pudra de usturoi, al treilea extract de usturoi tratat in alcool timp de 2 ani de zile si al patrulea grup un tratament placebo. Subiectii au fost sfatuiti ca in perioada de derulare a studiului sa evite mancarurile care contin usturoi si sa excluda din alimentatia lor ceapa si arpagicul, recunoscute pentru ingredientele asemenatoare cu ale usturoiului.

"Niciuna dintre cele trei forme ale usturoiului administrate subiectilor nu s-a dovedit a avea efecte semnificative asupra concentratiei de colesterol LDL", concluzioneaza dr.
Christopher Gardner, coordonatorul studiului.

De asemenea, nu s-au constatat nici efecte adverse (in afara unei respiratii urat mirositoare de care s-au plan subiectii care au consumat usturoi crud).
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • madalina pe 26 Apr 2009, 21:26
    colesterolul

    SOTUL MEU ARE TRIGLICERIDE 930 SI COLESTEROL PESTE400.CE POATE FACE SA AJUNGA MAI REPEDE LAVALORI MAI MICI?

    0
    0

  • mady pe 19 Nov 2008, 19:53
    colesterol

    ce spuneti de colesterol 600 la 25 ani

    0
    0

  • bogori natalia pe 15 Nov 2007, 16:33
    uleiul de palmier

    am auzit ca uleiul de palmier este foarte bun nu contine colesterol si poate fi folosit la prajit avant un punct de fierbere ridicat .Care este adevarul cine are dreptate?

    0
    0

  • Toman Zoltan pe 1 Nov 2007, 08:33
    Usturoi

    Contine fitoncide si vit C m?i...!

    0
    0

  • elena georgescu pe 27 Oct 2007, 15:03
    despre efectele usturoiului

    Eu fac in fiecare an 1-2 cure de usturoi si boabe de orez si anume;18 zile cate un catel de usturoi pe stomacul gol impreuna cu orezul; numarul boabelor de orez se iau in ordine crescatoare de la 1 in prima zi la 18 in a -18- zi;apoi se incepe in ordine descrescatoare cu boabele de orez ajungandu-se de la 18 la 1.Catelul de usturoi se ia zilnic.Nu cred ca slabesti prea mult (pt ca este indicat in curele de slabire impreuna cu un regim alimentar usor),dar iti da o stare de bine,de usurare,de optimism,de confort din a- 4-sau a -5-zi si te ajuta sa-ti mentii o anumita greutate.In general primavara si toamna sau iarna se face aceasta cura.

    0
    0

  • adi pe 17 Mar 2007, 17:43
    usturoi

    at nu mai trebuie sa mancam usturoi? at pt ce este bun usturoiu ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod