Soia, vinovata de infertilitate la barbati

Consumul zilnic de alimente care contin soia reduce concentratia spermei si joaca un rol important in fertilitatea barbatilor, mai ales la persoanele care au cateva kilograme in plus sau care sunt obeze, precizeaza cercetatorii de la Universitatea Harvard.
Cercetatorii speculeaza ca soia creste activitatea estrogenului, care afecteaza negativ producerea spermei si, totodata, afecteaza activitatea altor hormoni.

"Studiile realizate pe animale au scos la suprafata ca o cantitate ridicata de estrogen afecteaza negativ reproducerea, scazand fertilitatea", sustine dr. Jorge Chavarro, cercetator la departamentul de nutritie la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard.

Noi studii sustin ca rezultatele experimentelor efectuate pe animale pot fi aplicate si pe subiecti umani.
Dar, dr. Chavarro considera aceste descoperiri prea timpurii si neconcludente. "Este prea devreme sa spunem stop alimentelor care contin soia. Este prea devreme sa ne ingrijoram ca soia ne-ar putea afecta sanatatea, mai ales ca inca nu s-au strans suficiente informatii pentru a concluziona ca soia trebuie retrasa din aliementatia barbatilor".

Pentru studiu, echipa lui Chavarro a strans informatii de la 99 barbati care mergeau frecvent la o clinica de fertilitate pentru evaluari. Intrebarile puse barbatilor au fost mai ales despre alimentele consumate in ultimele 3 luni.
Printre alimentele enumerate sunt: tofu, carnati cu soia, sunca, lapte din soia, branza, iaurt, inghetata, dar si alte produse din soia cum sunt bauturile energizante.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca barbatii care mancau o cantitate ridicata de soia aveau cu 41 de milioane mai putini spermatozoizi pe mililitru de sperma in comparatie cu barbatii care nu consumau alimente din soia.

Cantitatea normala de spermatozoizi este de 80 - 120 milioane pe mililitru de sperma, potrivit unei publicatii lunare a Societatii Europene pentru Reproducerea Umana si Embriologie.


De asemenea, cercetatorii au descoperit ca exista o legatura directa intre consumul de soia si concentratia spermei, in special la barbatii care sufera de obezitate. Acestia produc mai mult estrogen decat barbatii cu o greutate corporala normala, iar soia poate creste nivelul de estrogen chiar si dupa ce a trecut mai mult timp de la consumarea alimentului.

Mai mult decat atat, legatura dintre soia si concentratia spermei este mai puternica in cazul barbatilor cu o concentratie mai mare a spermei.
Barbatii care aveau cantitati normale sau ridicate de spermatozoizi sunt mai repede afectati de alimentele cu soia decat barbatii cu un numar minim de spermatozoizi.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irina_popa32 pe 5 Aug 2011, 13:42
    infertilitatea la barbati

    cu infertilitatea la barbati m-am confruntat si eu. m-am chinuit 4 ani de zile si sotia mea nu ramanea insarcinata din cauza mea, pana un doctor ne-a recomandat proxeed plus. Am tinut acest tratament4 luni de zile , iar sotia a ramas insarcinata din a 3 luna de tratament. Dupa prima luna de tratament am repetat spermograma si intr-adevar erau rezultate vizibile ceea ce m-a facut sa continuu tratamentul. Ar mai fi multe de spus dar daca vreti sa mai vb va las adresa de mail robert_u88@yahoo.com

    0
    0

  • asa pe 18 Iun 2009, 01:56
    d3

    http://www2.topsanatate.ro/img/captcha/03d1.jpg

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod