Salvati Copiii atrage atentia: Copiii cu ADHD sunt discriminati

Facebook Twitter Comenteaza
Salvati Copiii atrage atentia: Copiii cu ADHD sunt discriminati

Intr-o scrisoare trimisa Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Salvati Copiii isi exprima ingrijorarea fata de o serie de abuzuri ce au fost semnalate organizatiei cu privire la situatia copiilor diagnosticati cu ADD/ADHD (tulburare de hiperactivitate si/sau deficit de atentie) integrati in scoli si gradinite de masa.

Din cazurile aduse in atentia specialistilor Salvati Copiii, reiese ca intr-un numar ingrijorator de mare de gradinite si scoli generale sunt exercitate presiuni asupra familiilor in care copilul are un astfel de diagnostic, in vederea excluderii acestuia din colectivul de elevi si mutarii lui intr-o alta unitate.

In plus, in clasele/grupele in care sunt integrati acesti copii, sunt utilizate tehnici si metode de disciplinare care genereaza efecte negative asupra dezvoltarii psihosociale a acestora si mentin sau contribuie la cresterea frecventei comportamentelor problematice in clasa/ grupa.
Utilizarea unor sanctiuni de tipul "mustrare in fata clasei si/sau in fata consiliului clasei/consiliului profesoral" (Art.118., 2b), "eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile" (Art.118., 2e), insotite de scaderea notei la purtare, desi statuate in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, reprezinta forme de abuz emotional cu consecinte negative pentru evolutia psihologica si sociala a elevilor.

"Aceste tipuri de actiuni pot intari comportamentul negativ al copilului, pot genera abandonarea scolii si scaderea performantelor scolare si pot afecta dezvoltarea psihologica si sociala a copilului", declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

In scrisoarea trimisa Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Salvati Copiii solicita transmiterea catre Inspectoratele Scolare judetene a unei adrese in care sa fie specificata necesitatea mentinerii copiilor diagnosticati cu astfel de tulburari in colectivele in care sunt integrati si crearea de contexte educationale optime in care potentialul acestor copii sa fie valorificat, iar nevoile lor corespunzator adresate.
Salvati Copiii mai cere ministerului modificarea acelor articole din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar ce promoveaza forme de abuz emotional asupra copilului si subliniaza necesitatea dezvoltarii de solutii educationale pentru copiii cu nevoi educationale speciale prin pregatirea adecvata a cadrelor didactice.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • LILI pe 2 Feb 2011, 19:47
    foarte bun subiectul

    am un baietel de 5 anisori,cind in prezenta noastra (parinti)este neastimparat ,cind nu sintem noi este cuminte .cum pot stii daca sufera de ADHD. nea epuizat . unde pot merge cu al .multumesc

    0
    0

  • any pe 11 Apr 2010, 16:08
    calm,rabdare si blandete

    am si eu un baietel de 10 ani diagnosticat cu adhd suntem sub tratament de 3 ani lucrurile ancep sa mearga din ce an ce mai bine si atunci nimic nu mai conteaza Ce daca trebuie schimbat modul de viata felul an care punem problema atunci cand discutam cu ei daca ne andreptam spre un mod sanatos si linistitor pt propriul copil e ok merita orice efortNoi trebuie sa constientizam ca copilul are o problpt a- putea ajuta

    0
    0

  • Corina pe 22 Mar 2010, 15:18
    adhd

    Saracele mame cu acesti copii.Iar d-na de diaintea mea ar trebui sa nu judece asa aspru nici mama nici copilul.Pana la urma Ea isi apara puiul.Sau ar trebui ca propria mama sa condamne acel copil>si eu am un copil hiperactiv,este prea curand ptr.acest diagnostic dar imi pun si eu problema asta.DACA ARE ADHD?Sunt ingrijorata,dar nu cred ca solutia este izolarea acestor copii.Sunt mama si-mi iubesc copilul si oricum ar fi am sa-l apar cu dintii de cei ce-ldenigreaza ca om sau ca si copil.Nu accept sa fie vazut ca un handicap.Imi pare rau ca nu toti sunt intelegatori.Ce vina are copilul ca s-a nascut cu o stfel de predispozitie....

    0
    0

  • doramunteanu pe 18 Mar 2010, 09:10
    cu doua taisuri

    in grupa fiicei mele era o fetita care avea un comportament tipic de ADHD. nu era diagnosticata, pt. ca mama ei nega ca are o problema. blama educatoarele - care erau minunate, o spuneau toti parintii - blama parintii celorlalti copii, ca ar avea ceva special cu fiica ei si-i blama si pe ceilalti copii. dar fiica ei avea probleme foarte mari. educatoarele faceau tot posibilul, dar erau depasite de situatie. mie, ca mama, nu-mi convenea ca educatorii sa se ocupe in proportie de 80% de aceasta fetita, in detrimentul celorlalti 23 de copii. ea nu putea statea linistita mai mult de 10 minute. astfel de copii ar trebui sa beneficieze si de un educator specializat, pe langa cei obisnuiti, pt. ca ai nostri nu au gresit cu nimic si merita atentia educatorilor cel putin egal cu acesti copii, care, de regula, le ocupa mai tot timpul. dar, problema cea mai mare este a parintilor, care nu constientizeaza ca au o problema cu copilul. acum fetita e in clasa a doua, iar problemele continua, iar parintii tot nu iau nici o atitudine. mare pacat, pt. ca tot copiii vor avea de tras cand vor creste. in prinul rand cu excluderea din grupuri de catre cei de aceeasi varsta.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod