Noi optiuni pentru poliartrita reumatoida

Rituximab, substanta activa a medicamentului MabThera reduce semnificativ deteriorarea articulatiilor dupa un an de tratament.
Noi date din studiul clinic IMAGE, prezentate recent in cadrul celui mai important congres european de
reumatologie – EULAR 2009 – au aratat ca MabThera 1000mg (rituximab) administrat in cure de doua
perfuzii la 24 de saptamani, ca agent biologic de prima linie, reduce semnificativ deteriorarea structurala
articulara dupa 1 an de tratament, fara a decela practic progresia deteriorarii articulare timp de 6 luni.

80% dintre pacientii tratati cu rituximab au inregistrat o imbunatatire cu 20% a simptomelor (ACR20), comparativ cu pacientii care au primit doar metotrexat (80% vs 64%), in timp ce procentul pacientilor care au inregistrat o imbunatatire cu 70% a simptomelor (ACR70), comparativ cu cei care au primit doar metotrexat a fost aproape dublu (47% vs 25%).
De asemenea, la pacientii care au primit rituximab s-a raportat o imbunatatire a functiilor fizice si a calitatii vietii, comparativ cu pacientii care au primit numai metotrexat.

IMAGE este un studiu de faza III, randomizat, controlat, dublu-orb, care a inclus 748 de pacienti cu poliatrita reumatoida, cu scopul de a evalua eficacitatea MabThera in combinatie cu MTX, comparativ cu monoterapia cu MTX, la pacientii naivi la MTX. Pacientii din bratul MabThera au primit fie 2 x 1000mg fie 2 x 500mg, la fiecare 24 de saptamani.
Obiectivul primar al studiului a fost evaluarea radiografica a progresiei bolii, masurata prin modificarea scorului Sharp total in saptamana 52.

Deteriorarea articulara in poliartrita reumatoida se manifesta rapid in evolutia bolii, de aceea este foarte important ca pacientii sa primeasca tratament inca din faza incipienta, cu scopul de a reduce simptomele si de a opri efectele ireversibile ale acesteia. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza peste 21 de milioane de persoane in intreaga lume, caracterizata printr-un proces inflamator la nivel articular.
Aceasta patologie duce la deteriorarea articulatiilor si reducerea mobilitatii acestora, simptome ce sunt insotite de durere si care duc in final la distrugerea ireversibila a articulatiilor si la invaliditate severa. Rituximab actioneaza selectiv asupra limfocitelor B si reprezinta o noua abordare terapeutica a poliartritei reumatoide ce se adauga tratamentelor actuale: agenti anti-reumatici modificatori de boala si inhibitori ai factorului de necroza tumorala.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sorin pe 21 Sep 2009, 23:03
    mabthera

    dak fac tratament cu mabthera. o sa imi cada paru? astept raspuns. multumesc

    0
    1

  • mihaela pe 19 Iun 2009, 11:01
    poliartrita reumatoida

    SUNT SPERIATA ! DE 9 LUNI FAC METOTHREXAT SI ... NIMIC.DURERI MARI ,UNFLATURI ALE MAINILOR, NU STIU CE SA FAC CUM SE POATE ADMINISTRA ACEST TRATAMENT IN TARA NOASTRA ?CUI TREBUIE SA MA ADESEZ? MULTUMESC!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod