Muzica la casti - un pericol pentru auz

Uniunea European propune noi limite de volum in cazul muzicii ascultate la casti. Zece milioane de persoane care asculta muzica in felul acesta isi pericliteaza auzul.
Potrivit unui studiu efectuat recent de UE, o persoana din zece, dintre cei care asculta muzica la casti la un volum ridicat, risca sa-si piarda auzul in cinci ani. Comisia Europeana incearca sa descopere o noua tehnologie care sa protejeze oamenii de acest pericol.

Conform regulilor de siguranta europeana nivelul decibelilor nu trebuie sa depaseasca 100. Unii cercetatori sunt de parere ca si aceasta valoare este prea mare. In general oamenii asculta muzica tare pentru a acoperi zgomotele din trafic.
"Multi tineri care asculta muzica la un volum foarte ridicat un timp mai indelungat nu stiu ca pot sa-si afecteze in mod ireparabil auzul", a declarat Melena Kuneva, comisar european pentru consumatori.

In prezent asculta muzica la casti intre 50 si 100 de milioane de europeni. Foarte multi dau volumul la maxim, iar lucrul acesta este extrem de periculos pentru sanatatea auzului. Ingrijorator este faptul ca majoritatea persoanelor sunt copii si adolescenti.

Studiul a fost efectuat in colaborare cu Organizatia Mondiala de Sanatate in 12 tari europene si a cuprins si cercetari in ceea ce priveste zgomotul nocturn care afecteaza foarte mult sanatatea oamenilor.
Se spera ca rezultatele obtinute sa stimuleze gurvernele statelor europene in modificarea legislatiei in aceasta directie.

Sursa: Corriere della sera
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod