Luna de luptă împotriva cancerului de piele: consultații gratuite și reduceri la dermatoscopie

Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării la solar.
Melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic își pierd viața în primul an de la diagnostic. Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 95% dintre cazuri, iar screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii.

Pe toată durata lunii septembrie, în perioada 1-30 septembrie, bucureștenii și locuitorii din împrejurimi beneficiază de consultații dermatologice gratuite în cadrul screeningului împotriva cancerului de piele și reduceri la dermatoscopie, în toate unitățile medicale Bioderm.

Dermatoscopia digitală este singura investigație care poate depista din timp leziunile precanceroase ale pielii și toate tipurile de cancer în stadiu incipient.  

De asemenea, pe toată durata campaniei, pacienții beneficiază de un consult dermatologic gratuit în cadrul campaniei de screening împotriva cancerului de piele și o reducere de 25% din costul dermatoscopiei digitale. 

Campania de screening are loc în contextul în care comportamentul românilor față de expunerea la soare este îngrijorător, iar începutul toamnei este o perioadă propice de monitorizare a alunițelor, după un sezon de expunere la soare.

„Suntem bucuroși să anunțăm reluarea campaniei de screening gratuit.
Începutul verii, precum și începutul toamnei sunt cele mai bune perioade pentru screening-ul împotriva cancerului de piele. Așa cum îți controlezi pielea la începutul sezonului estival, înainte de expunerea la soare, este recomandat să repeți această acțiune și după ce o vară întreagă ai fost expus razelor ultraviolete. Nevii pot suferi modificări serioase”,
a declarat Dr. Lucian Russu, medic dermatolog, fondator Bioderm. 

Testările alunițelor se efectuează cu un dermatoscop digital - un aparat performant de dermatoscopie digitala prin epiluminiscență, care oferă o imagine mărită de până la 140 de ori, full HD, a alunițelor. 

Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă, nedureroasă, cu o durata foarte scurta.
Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. 

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele, care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acțiunea ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri. 

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare 
a diagnosticării cu această formă de cancer.
 În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom, conform ultimelor statistici Globocan.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:
  • Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare; 
  • Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
  • Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani; 
  • Obiceiul bronzării artificiale, la solar. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod