Dieta cu grepfrut favorizeaza formarea cheagurilor de sange

O femeie care a urmat o dieta pe termen lung cu grepfrut a dezvoltat cheaguri de sange la un picior, aflandu-se la doar un pas de amputarea membrului. Specialistii avertizeaza asupra grepfrutului care poate intensifica efectele adverse ale unor medicamente, informeaza BBC News Online.
Cazul a aparut in luna noiembrie anul trecut in publicatia britanica The Lancet, iar medicii au concluzionat ca grepfrutul a afectat procesarea contraceptivelor orale combinate in cazul femeii in varsta de 42 de ani. Desi este vorba despre un caz singular, expertii au tinut sa precizeze ca dietele extreme pot sa aiba consecinte imprevizibile.

Femeia a ajuns la un consult acuzand dureri puternice in zona lombara cu extindere in glezna stanga care au persistat cu o zi inainte. De asemenea, cand a ajuns la spital prezenta dificultate la mers, respiratie ingreunata si o usoara durere de cap, urmand ca a doua zi situatia sa se inrautateasca pe masura ce piciorul stang se invinetea.
Toate aceste simptome au aparut dupa ce in urma cu 3 zile femeia a inceput o cura de slabire cu 225 g de grepfrut in fiecare dimineata.

Dupa o examinare atenta, medicii au constatat formarea cheagului de sange si riscul mare de a-si pierde piciorul din cauza cangrenei, daca nu ar fi urmat repede un tratament adecvat. Femeia suferea de o tulburare mostenita care ii crestea riscul de formare a cheagurilor de sange, cu atat mai mult cu cat utiliza si contraceptive orale. "Din acest studiu putem sa spunem la grepfrutul intensifica riscul de tromboza venoasa daca se administreaza contraceptive orale si exista o predispozitie genetica", sustin specialistii hematologi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod