Curatenia excesiva creste riscul diabetului

In prezent numarul persoanelor care sufera de diabet de tip 1 este de 5 ori mai ridicat fata de anii '80. Potrivit oamenilor de stiinta acest fenomen are loc din cauza neexpunerii la bacterii si virusi in timpul copilariei, pe scurt igiena excesiva este vinovata.
Studiul realizat la Universitatea din Bristol si care este publicat on-line in jurnalul Natura a scos la suprafata ca asa numitele bacterii "prietenoase" din intestine pot preveni declansarea acestei forme de diabet.

Teoria care are la baza "ipoteza igienica" sustine ca lipsa expunerii la bacterii si virusi poate conduce la crescerea riscului unor afectiuni precum: diabet, astm, alergii si alte afectiuni ale sistemului imunitar.

Pentru realizarea studiului au fost folosit soareci modificati genetic, astfel incat sa lipseasca acea parte a sistemului imunitar care raspunde la bacterii.
Astfel, au descoperit ca 80% dintre soareci crescuti intr-un mediu complet igienic au dezvoltat forme grave de diabet. Dar in momentul in care s-a administrat soarecilor un amestec din cele mai intalnite bacterii din intestine, incidenta diabetului a scazut considerabil.

Susan Wong, profesor la Univestitatea Bristol, care a lucrat cu oameni de stiinta de la Universitatea din Washington, sustine ca "intelegerea legaturii dintre flora intestinala si sistemul imunitar este foarte importanta.
Obiectivul nostru este sa identificat tipul de bacterie care produce asemenea efecte asupra organismului, stapand dezvoltarea diabetului de tip 1". 

Sursa: DailyMail.co.uk

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod