Concedii medicale doar pentru cei care sunt, intr-adevar, bolnavi

Facebook Twitter Comenteaza
Concedii medicale doar pentru cei care sunt, intr-adevar, bolnavi

Incepand de luna viitoare, Ministerul Sanatatii propune modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale.

 

Noul sistem prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale si dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, in afara conditiilor legale.

De asemenea, sunt prevazute masuri prin care se reduc termenele dupa care se pot prelungi concediile medicale.

Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste reducerea drastica a numarului celor care fraudeaza sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incat de acestea sa poata beneficia numai cei care au intr-adevar nevoie de ingrijiri medicale.



"Dorim sa reducem abuzurile in acordarea si folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, suma platita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fata de anul 2006 cand s-au platit 482 milioane de lei. Am avut judete, ca Neamt sau Olt, unde s- au inregistrat cresteri si de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2 700 000 certificate, si aici nu sunt raportate datele din Bucuresti, Maramures si Casa Transporturilor.
Haideti sa facem soscoteala ce inseamna 2 700 000 certificate eliberate la un numar de aproximativ 5 000 000 de angajati cati are in prezent Romania. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale ii privam chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale”
, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Ministrul Sanatatii a semnat astazi proiectul de Ordonanta care modifica OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Ministerul Sanatatii estimeaza ca aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numarului de certificate medicale eliberate si la economii in valoare de aproximativ 142 304, 6 mii lei in acest an si peste 189 739, 5 mii lei, anual, in urmatorii 4 ani la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.


Proiectul de act normativ prevede si exceptii. Sunt o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decat cele care se incadreaza la afectiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.  

 

Credit foto: Mediafax 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod