Ceaiul de muşeţel, asociat cu un risc mai mic de cancer tiroidian

Consumat pentru perioade îndelungate, ceaiul de muşeţel a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al tiroidei, potrivit unui studiu de mică amploare realizat în Grecia.

Oamenii de ştiinţă au discutat cu mai mulţi locuitori din Atena despre stilul lor de viaţă şi obiceiurile lor alimentare şi au descoperit că persoanele care beau mai mult ceai de muşeţel pentru o perioadă mai îndelungată prezentau un risc mai scăzut de a dezvolta tumori benigne sau maligne la nivelul tiroidei, relatează Mediafax.

Deşi acest studiu nu demonstrează faptul că acest tip de ceai previne cancerul, rezultatele analizei se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări ştiinţifice anterioare care au subliniat beneficiile medicale ale dietei mediteraneene, care include pe lângă carnea de peşte, legume proaspete şi grăsimi sănătoase, o mare cantitate de ceai, a precizat Athena Linos, cercetătoare la Institutul de medicină preventivă Prolepsis din Grecia, coautoare a studiului.

Multe persoane care trăiesc în Grecia au adoptat dieta mediteraneană.

La fiecare 100.000 de persoane din această ţară, aproximativ 1,6 sunt diagnosticate cu cancer de tiroidă în fiecare an. Prin comparaţie, acest raport este de 13,2 la 100.000 şi de 5,2 la 100.000 în Statele Unite, respectiv Uniunea Europeană. "Acest fapt sugerează că ar putea fi ceva din dieta grecilor - precum ceaiul - care contribuie la această diferenţă", au spus autorii studiului.

Cercetătorii greci au analizat ratele de apariţie a cancerului şi obiceiurile alimentare pentru un grup de 113 pacienţi internaţi în două spitale din Atena, diagnosticaţi cu cancer de tiroidă, între anii 1990 şi 1993.
Ei au comparat datele acestora cu cele obţinute de la 178 de persoane care nu aveau cancer de tiroidă, fiind fie sănătoşi, fie diagnosticaţi cu alte boli, şi cu datele recoltate de la 286 de persoane cu noduli tiroidieni benigni.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod