Cancerul de colon recidiveaza in cazul fumatorilor

Persoanele care fumeaza de foarte mult timp si care sunt tratati de cancer de colon, aflat deja intr-o stare avansata, prezinta un risc crescut ca afectiunea sa recidiveze, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Cancer Dana-Farber.
Cercetatorii au analizat datele a peste 965 pacienti, care erau tratati de cancer de colon stadiu 3, si au descoperit ca cei care au fumat cel mult 20 de pachete de tigari pe an, prezentau un risc de recidiva cu 22% mai ridicat sau chiar erau expusi decesului, fata de persoanele care nu au fumat niciodata.

Cu cat o persoana are mai multi ani de cand fumeaza cu atat riscul este mai ridicat.

Pacientii care au fumat in jur de 12 pachete pe an inainte de varsta de 30 ani iar cancerul de colon a aparut mai tarziu prezinta cu risc cu 37% mai ridicat ca afectiunea sa recidiveze sau sa decedeze, in comparatie cu nefumatorii.


"Dupa ce au luat in calcul si ceilalti factori care pot influenta riscul de recidiva a cancerului de colon sau moartea, cercetatorii care au participat la studiu au ajuns la concluzia ca marele risc al pacientilor de cancer este fumatul", a declarat Dr. Nadine Jackson.

Este cunoscut faptul ca tabacul creste riscul de a dezvolta cancer de colon, dar sunt putine informatii legate de efectele fumatului pe termn lung sau scurt in ceea ce priveste recidivarea  cancerului; iar acest studiu reprezinta o parte din efortul de a invata despre aceste efecte.



 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod