Tutunul - ucigasul nevazut

Cum sa renunt? Nu exista o formula magica care sa stopeze fumatul. In schimb, avem cateva "chei" care asigura succesul:
  • luarea deciziei;
  • alegerea zilei din care nu mai fumati;
  • planul de lucru;
  • mentinerea statutului de nefumator.

1. Luarea deciziei de a renunta la tutun
Ganditi-va la motivul pentru care vreti sa faceti acest pas: sanatatea, anturajul, banii, sau pur si simplu: "mi-a ajuns". Important, insa, este MOTIVUL tau personal, acel "ceva" esential pentru tine, care te va face sa-ti spui, atunci cand vor aparea tentatiile interioare sau exterioare, "nu multumesc, nu mai fumez pentru ca..."
 
2. Alege-ti Ziua 1 - prima zi ca nefumator
Alege perioada in care crezi ca iti va fi mai usor - in zilele de odihna sau in cele in care lucrezi; in concediu sau cand esti la serviciu.
In cazul femeilor, este indicat sa nu fie in perioada premenstruala. Sansele cele mai mari de a renunta definitiv la fumat le au cei care se lasa "dintr-o data". Reducerea treptata a numarului de tigari nu are sanse de succes pe termen lung.

3. Fa-ti un plan
Analizeaza-ti viata de fumator: de ce fumezi, care sunt situatiile, persoanele, locurile, obiceiurile care "cer" o tigara. Recunoaste-ti ritualurile, tabieturile dar si momentele cand aprinzi o tigara fara sa constientizezi gestul.

4. Gasete un inlocuitor pentru fiecare tip de tigara
Atentie trebuie sa fie lucruri, activitati care iti plac! Scrie-ti planul si prinde-l cu o pioneza in locul/ locurile cele mai dragi pentru fumat. Daca ai mai incercat, adu-ti aminte ce te-a facut sa reincepi fumatul si gandeste-te cum vei reactiona intr-o situatie asemanatoare.



Pregateste Ziua 1:

1. Asigura-ti cele inlocuirii tigarii: apa, ceai, fructe, legume, bomboane fara zahar, mingiute anti-stres, matanii etc.
2. Gandeste-te cum ai putea schimba obiceiurilor si situatiile in care fumezi "din automatism": cafeaua de dimineata, pranzul, privitul la televizor, sofatul etc. Alege aleternative care sa-ti placa.
3. Anunta anturajul de intentia ta si roaga-i sa te sprijine. Prientenul adevarat nu iti va mai da niciodata o tigara! Daca crezi ca te ajuta, nu mai participa macar timp de o luna la ocaziile sociale la care se fumeaza pentru a evita tentatiile. Atunci cand se consuma si alcool este mult mai greu sa rezisti tentatiei de a fuma.
4. Identifica activitati care te relaxeaza si iti creaza o stare de bine: plimbarea, gimnastica, masajul, excursiile, mersul cu bicicleta ori cu rolele, vizite mai dese la coafor/gimnastica etc.

5. Calculeaza-ti tigarile astfel incat sa le termin in ziua anterioara de Ziua 1.
6. Daca te inspaimanta ideea ca vei intrerupe brusc, incearca in zilele premergatoare Zilei 1, cateva trucuri: fumeaza tigari de calitate proasta, stinge-le la jumatate, amana momentul fumatului.
7. Gandeste pozitiv, amintindu-ti doar de ceea ce vei castiga, aminteste-ti MOTIVUL.    
8. Consulta un specialist.


Din Ziua 1:


1. Indeparteaza tigarile, brichetele, chibritele, scrumierele si alte lucruri care te fac sa te gandesti la tigari.
2. Pune in aplicare tot ceea ce ai ales ca ai vrea sa faci in locul fumatului: activitati relaxante, consumul de fructe, legume, lichide, "joaca" cu diverse obiecte pentru a-ti tine mainile ocupate etc.
3.
Gandeste pozitiv: "de azi esti din nou nefumator. Esti pe drumul cel bun, poate iti este greu dar merira." Constientizeaza lucrurile bune care ti se intampla, aminteste-ti de MOTIV.
4. Consulta un medic specialist.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • doana iuliana pe 8 Dec 2008, 00:07
    Tutunul iti distruge viata

    PAREREA MEA DESPRE TUTUN ESTE SA NU FUMATI VA DISTRUGETI VIATA VOASTRA SI A CELOR DIN JUR.

    0
    0

  • Cris pe 24 Oct 2008, 12:57
    Nu te ingrasi

    Daca te lasi de fumat nu te vei ingrasa. Eu am fumat 6 ani dupa care m-am lasat doar din acest motiv sa vad vad cat pot sa ma ingras. Recunosc ca sunt o gurmanda si imi place sa mananc destul de mult ceea ce imi place. De fapt nu am mancat cu mult mai mult fata de cum mancam atunci cand fumam si nu am luat decat 1 kg si nimic mai mult. Eu cred ca este vorba de autosugestie, daca nu vrei sa te ingrasi nu o vei face, iar tigara in niciun caz nu te slabeste! Doar iti da senzatia asta!

    0
    0

  • mary pe 12 Iun 2008, 18:38
    fumatul

    Asa este nu e bun si o gramada de bani arsi. In loc sa ne gandim ca e mai bine sa mancam ceva de ex, fructe sau bomboane noi mai bine aruncam tigarea an gura decat sa ne gandim la sanatatea noastra. Mie foarte greu si mie recunosc ca mie greu sa ma las de fumat ,de multe ori spun ca de azi gata nu mai fumez, dar vin acasa de la servici si fumez mai mult acasa decat la servici. Nu stiu ce sa fac si chiar imi doresc sa le las dar mie teama sa nu ma ingras daca renunt la fumat.

    0
    0

  • dogariu mihaela pe 12 Iun 2008, 09:02
    fumatul

    Da, este adevarat tutunul nu este bun, sunt constienta de asta, dar ce sa fac? Nu ma pot lasa de fumat!!!!

    0
    0

  • Marilena pe 9 Iun 2008, 23:37
    asa este!!!

    Da, este adevarat tutunul nu este bun, sunt constienta de asta, dar ce sa fac? Nu ma pot lasa de fumat!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod