Tutunul - ucigasul nevazut

Terapia de substitutie nicotinica Multi fumatori au avut mai multe tentative de a renunta la fumat pana cand au reusit pe deplin. Esecurile s-au datorat si dificultatii de a depasi sevrajul nicotinic. Pentru a reduce simptomele acestuia se utilizeaza cu succes terapia de subtitutie nicotinica.

Prin aceasta metoda se asigura organismului o doza mica de nicotina, dar suficienta pentru a inlatura simptomele de sevraj de nicotina, dar fara a se mai administra celelalte substante toxice de tigara. Este lesne de inteles ca atunci cand se folosesc acesti produsi nu se poate fuma!

Plasturele, guma de mestecat, tableta sublinguala sau inhalatorul cu nicotina sunt formele cele mai frecvente.
Alegerea metodei optime de substitutie nicotinica se va face de catre medic in functie de stilul de viata, numarul de tigari fumate zilnic, alte boli asociate, preferintele pacientului etc.


Plasturele cu nicotina


Este un dispozitiv care elibereaza nicotina prin piele. Exista plasturi de diferite concentratii si se recomanda purtarea lor 16 sau 24 de ore. Se aplica, de obicei, dimineata pe pielea curata, uscata si cu pilozitate redusa. Se incepe cu plasturi cu concentratie mai mare de nicotina timp de o luna, ulterior se vor folosi plasturi cu concentratie mai mica de nicotina.

Durata utilizarii plasturilor este de 2-5 luni. Efectele adverse sunt legate de doza de nicotina, tipul plasturelui, caracteristicile pielii si modul de aplicare.
In general sunt rare si constau in iritatii ale pielii. In acest caz se recomanda schimbarea marcii de plasture si scaderea dozei de nicotina.


Guma de mestecat cu nicotina

Este un preparat ce contine nicotin, care se absorbe prin mucoasa bucala. Este disponibila in concentratii de 2 mg si 4 mg. Pentru rezultate optime se recomanda mestecarea lenta pana simtiti un gust piperat, apoi se depoziteaza intre gingie si mucoasa obrazului.

Dupa 3-4 minute se reia mestecarea pana reapare gustul piperat, dupa care se depoziteaza tot intre gingie si obraz dar pe cealalta parte. Utilizarea gumei cu nicotina ca pe o guma obisnuita determina iritarea mucoasei stomacului si scaderea marcata a eficientei ei.


Se va evita consumul de cafea si sucuri de fructe inainte cu 15 minute sau in timpul mestecarii gumei. Durata tratamentului este de una pana la trei luni. Efectele adverse ale consumului de guma pot consta in gust neplacut, ulceratii ale mucoasei bucale, greata. Acestea se pot datora mestecarii rapide sau inghitirii nicotinei. Guma de mestecat poate fi combinata in asociere cu plasturele cu nicotina.


Tabletele sublinguale cu nicotina


Reprezinta o alternativa pentru guma de mestecat cu nicotina. Tabletele se gasesc in concentratie de 2 mg si 4 mg. Plasate sub limba se topesc lent si elibereaza progresiv nicotina. Durata tratamentului este de 3 luni. Nu se recomanda consumul de alimente sau lichide cu 15 minute inainte de utilizarea tabletelor.
Efectele adverse posibile includ greata si tulburari ale somnului.


Inhalatorul cu nicotina


Se administreaza sub forma de puff-uri prin care se inhaleaza nicotina. Sper deosebire de alti inhalatori care elibereaza medicamentul in plamani, acesta descarca nicotina in cavitatea bucala. In plus este eficient prin faptul ca imita gestul fumarii unei tigari. Posibile efecte adverse: tuse, iritarea gatului.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • doana iuliana pe 8 Dec 2008, 00:07
    Tutunul iti distruge viata

    PAREREA MEA DESPRE TUTUN ESTE SA NU FUMATI VA DISTRUGETI VIATA VOASTRA SI A CELOR DIN JUR.

    0
    0

  • Cris pe 24 Oct 2008, 12:57
    Nu te ingrasi

    Daca te lasi de fumat nu te vei ingrasa. Eu am fumat 6 ani dupa care m-am lasat doar din acest motiv sa vad vad cat pot sa ma ingras. Recunosc ca sunt o gurmanda si imi place sa mananc destul de mult ceea ce imi place. De fapt nu am mancat cu mult mai mult fata de cum mancam atunci cand fumam si nu am luat decat 1 kg si nimic mai mult. Eu cred ca este vorba de autosugestie, daca nu vrei sa te ingrasi nu o vei face, iar tigara in niciun caz nu te slabeste! Doar iti da senzatia asta!

    0
    0

  • mary pe 12 Iun 2008, 18:38
    fumatul

    Asa este nu e bun si o gramada de bani arsi. In loc sa ne gandim ca e mai bine sa mancam ceva de ex, fructe sau bomboane noi mai bine aruncam tigarea an gura decat sa ne gandim la sanatatea noastra. Mie foarte greu si mie recunosc ca mie greu sa ma las de fumat ,de multe ori spun ca de azi gata nu mai fumez, dar vin acasa de la servici si fumez mai mult acasa decat la servici. Nu stiu ce sa fac si chiar imi doresc sa le las dar mie teama sa nu ma ingras daca renunt la fumat.

    0
    0

  • dogariu mihaela pe 12 Iun 2008, 09:02
    fumatul

    Da, este adevarat tutunul nu este bun, sunt constienta de asta, dar ce sa fac? Nu ma pot lasa de fumat!!!!

    0
    0

  • Marilena pe 9 Iun 2008, 23:37
    asa este!!!

    Da, este adevarat tutunul nu este bun, sunt constienta de asta, dar ce sa fac? Nu ma pot lasa de fumat!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod