Sa eliminam gripa in toamna asta!

Din toamna pana in primavara, pe langa frig si umezeala, mai avem de infruntat si raceala si gripa. De aceste boli mai nimeni nu scapa, insa te poti numi norocos daca te alegi cu forme mai usoare, mai scurte si lipsite de complicatii.
Deosebirea dintre raceala si gripa este greu de realizat, deoarece, in general, simptomele unei raceli se limiteaza la secretii nazale, stranuturi, tuse, usturime in gat, dureri de cap, o stare generala proasta. Primul semnal de alarma in depistarea gripei este febra, insotita de frisoana, transipiratie, dureri musculare si articulare, dereri in gat, dureri de cap si o slabiciune in tot corpul. Boala debuteaza la 24 de ore de la contractarea virusului.

Copiii sunt cei mai afectati de raceala, deoarece sistemul imunitar al acestora este in dezvoltare. Insa, nici adultii nu sunt feriti de aceasta boala. Frecventa racelii scade odata cu cresterea in varsta, astfel adultii pot raci de 2-3 ori pe ani, varstnicii o singura data, in timp de copii se pot imbolnavi de 6-7 ori pe an. Pentru un sistem imunitar puternic, chiar si gripa se poate manifesta ca o simpla raceala, in timp ce in cazul unui organism slabit, o simpla raceala poate insemna imobilizare la pat si complicatii.


Prevenire

Prevenirea racelii si gripei cuprinde un program ordonat de viata, cu odihna suficienta, miscare moderata si cat mai putin stres.


Iata cateva sfaturi, care trebuie sa le respecti pentru ca in acesta toamna sa nu racesti:

  • renunta la fumat, deoarece toxinele introduse in organism slabesc capacitatea de refacere, distrug stocurile de vitamina C si de antioxidanti;
  • alimentatia, mananca cat mai putine dulciuri si grasimi, deoarece zaharul si grasimile in exces incarca organismul cu toxine si, astfel, il impiedica sa lupte impotriva infectiilor. In schimb sunt recomandate legumele si fructele bogate in vitamina C: citrice, kiwi, catina etc.
  • bea suficienta apa, deoarece impiedica deshidratarea, inclusiv a mucoaselor.


Tratament

Acesta urmareste ameliorarea simptomelor si nu vindecarea bolii. Intrucat raceala se transmite printr-un virus si nu printr-o bacterie, antibioticele nu au niciun efect. In plus, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea racelii, ci numai pentru gripa fiindca este cauzata de cateva tipuri de virusuri.
De cate ori ne imbolnavim, devenim imuni la virusul care ne-a provocat raceala sau gripa, si nu la toti virusii existenti, fiindca acestia se transforma in mod constant.

Combaterea racelii prin intarirea sistemului imunitar:

  • medicamente care trateaza durerile de cap si febra usoara;
  • decongestionante nazale, sunt indicate numai adultilor;
  • sirop de tuse, insa trebuie sa se tina seama ca tusea in sine este benefica daca se manifesta cu expectoratii deoarece permite expulzarea secretiilor.  

Este indicat ca tratamentul sa fie recomandat de un medic de specialitate, pentru a va prescrie siropuri si medicamente pentru stadiul in care se afla sanatatea dumneavoastra.


Tratamente naturiste


Scapa usor si repede de gripa folosindu-va de urmatoarelel remedii naturiste:

  • manaca supa de pui, deoarece reduce la jumatate procesele inflamatorii;
  • pentru a transipa mai usor toarna toarna 1-2 picaturi de ulei de menta pe o batista si apoi inhaleaza;
  • daca raceala nu este intr-un stadiu avansat, poti face baie cu sare, astfel, pune 2 pumni de sare in cada cu apa fierbinte;
  • cat timp esti racita incearca sa renunti sa mai consumi lapte si produse lactate, deoarece acestea amplifica disconfortul si stimuleaza secretiile
  • amesteca 6 linguri de otet in 1/2 litri de apa, apoi pune o pereche de sosete in amestec si apoi ia-le in picioare, pe deasupra pune o pereche de sosete uscate.

Complicatii


O raceala care dureaza mai mult de 2 saptamani poate determina afectiuni importante.
Principalele afectiuni dobandite:
  • otita medie;
  • sinuzita;
  • faringita;
  • bronsita;
  • pneumonie.

De asemenea, raceala poate reactiva virusul herpes simplex, care cauzeaza herpes labial sau herpes genital.

Perioada in care oamenii sunt predispusi racelii este sezonul rece, de la venirea toamnei si pana primavara. In aceasta perioada, persoanele petrec mai mult timp in casa, fapt ce contribuie la contaminare, deoarece organismul nu face fata la variatiile de temperatura. Mai mult, in anotimpul rece aerul este mult mai uscat, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie exterm de uscata, iar in aceste conditii este mai putin eficienta in lupta impotriva virusurilor si favorizeaza aparitia racelii. In acelasi timp, frigul contribuie la scaderea protectie oferite de sistemul imunitar.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexandra pe 20 Sep 2011, 22:30
    buna

    mda..tot eu is...is racita varza..s-a inrautatit:))))acum am inceput sa iau theraflu...imunogrip si ceai....si vitamine...daca maine nu-s mai bine dau fuga la spital.

    0
    0

  • alexandra pe 18 Sep 2011, 22:26
    sunt tot eu...

    deci a trecut aproape un an si cateva zile de la postari si zic ff happy ca sunt RACITA dar o forma mai usoara,sper pana maine sa nu se agraveze.Am tinut tratament cu echinacea [4 saptamani] si la sfarsitul lunii tin iara tot 4 saptamani.Oricum sper din suflet sa nu racesc cum am racit anul trecut fiindca nu am tratat corect [anul asta prin mai am stat in spital..am avut pneumonie si mi s-au descoperit noduli la plamnani din pricina unor pneumonii netratate] deci daca mai racesc o data rau...iar ajung la spital.maine imi iau coldrex nite si ceai antigripal si in cazul in ccare racesc...stau numai si numai in casa infofolita....

    0
    0

  • Luca Ioana pe 16 Mar 2011, 21:31
    nu manaca de o saptamana

    am un copil de 3 ani si 9 luni are 25 de kg si acum o luna am avut o raciala puternica si acum o saptamana a racit din noi si-a revenit nu mai face febra este vesel dar nu manaca foarte putin.Se poate sa aibe alceva???astept rasp.multumesc

    0
    0

  • alexandra pe 14 Sep 2010, 17:05
    x(

    tot eu sunt...is varza de racita cu tot cu echinaceea si ceapa mea:))) Deci nu are efect nimic,a trebuit sa racesc,.si am racit cu toate ca am avut grija din toate punctele de vedere...si mai urmeaza icna o tura dar mai rau..dar asta dupa ce-mi trece tura asta...mda...:))super.:|

    0
    0

  • alexandra pe 5 Sep 2010, 20:42
    mda..si eu la fel

    SI eu in fiecare an..pe la sf lui septembrie inceputul lui octombrie ma paste o gripa de abia mai pot dormi. Si nu ma tine o zi doua...ma tine 1 saptamana sau 10 zile. Si nu fac doar o data gripa...fac de 2 ori in aceeasi luna. Acum..vad ca dau semne de raceala dar am luat din timp si inca iau echinaceea si mananc foarte multa ceapa [jumate de ceapa seara zilnic] ptr ca ma face sa transpir. VreVreau anul asta sa indur mai usor o raceala daca nu pot sa o previn ...sper sa reusesc.

    0
    0

  • ALINA ARGHIRESCU pe 28 Oct 2007, 14:08
    AM PATIT O DEJA SI NU STIU CE A MAI RAMAS

    am suferit o saptamana asa cum nu am mai patit de 30 de ani! dar ce mi s au umflat articulatiile maini degete si putin la picioare ! oare raman cu virusul asta stupid in oase ? am fost nevoita sa merg prin ploaia si vantul de duminica si luni

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod