Imunitatea slăbită: cum o întărești?

Imunitatea reprezintă sistemul de apărare a organismului împotriva agenților patogeni și, implicit, împotriva bolilor. Atunci când acest sistem este vulnerabil, el nu ne mai poate apăra corespunzător și, astfel, suntem predispuși anumitor afecțiuni. Află cum îți poți întări sistemul imunitar atunci când este slăbit!

Ce este sistemul imunitar și cum funcționează?


Sistemul imunitar este un ansamblu complex de anticorpi (organe, țesuturi, celule, molecule și proteine) care au rolul de a distruge agenții străini (antigeni) ce pătrund în corp – virusuri, bacterii, toxine, paraziți – și țesuturile proprii defecte sau anormale (canceroase). Astfel, imunitatea are rol în menținerea stării de sănătate.

Sistemul imunitar este de două tipuri:


nespecific/înnăscut – este prezent de la naștere, moștenit de la mamă în timpul sarcinii și fortificat prin alăptare.
Presupune o apărare generală a organismului, nespecifică.
specific/dobândit – se formează de-a lungul timpului, pe măsură ce organismul ia contact cu agenți patogeni care acționează specific. Anticorpii sunt specializați pentru distrugerea unui anumit tip de microorganism. Caracteristica principală a sistemului imunitar dobândit este că are memorie. După ce corpul a venit în contact cu un anumit agent patogen (s-a îmbolnăvit), sistemul imunitar îl memorează și îl distruge cu succes următoarea dată când acesta pătrunde în corp.
Memorarea se poate realiza și prin vaccin.

Sistemul imunitar funcționează corect deoarece prezintă calitatea de a face diferența între structurile proprii și structurile străine. Citește continuarea pe divahair.ro!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod