Solutii care impiedica ruptura de perineu la nastere

Un masaj al vaginului tonifiaza perineul si il pregateste pentru nastere, in cazul in care doresti sa nasti natural. In ce consta aceasta metoda noua la noi in tara si care sunt beneficiile ei, ne spune Vania Limban, moasa independenta la Active Center.

Un masaj al vaginului tonifiaza perineul si il pregateste pentru nastere, in cazul in care doresti sa nasti natural. In ce consta aceasta metoda noua la noi in tara si care sunt beneficiile ei, ne spune Vania Limban, moasa independenta la Active Center.

 

Potrivit specialistei, noua metoda moderna care intareste musculatura din jurul perineul si ajuta la reeducarea perineului dupa nastere este aprobata in Romania de Ministerul Sanatatii. Acest tip de masaj poate sa fie facut de orice femeie in perioada de sarcina sau dupa nastere pentru intarirea musculaturii perineale. De asemenea, ea este mai mult decat benefica pentru orice femeie, indiferent de varsta care are simptome de slabire a musculaturii perineale ca urmare a modificarilor hormonale survenite odata cu menopauza sau in urma operatiilor in zona genitala.

 

Masajul este realizat cu ajutorul unei "tartacute", originara din vechea traditie africana cu care femeile obisnuiau sa isi maseze vaginul pentru a intinde perineul si a avea o nastere naturala pe cat posibil fara rupturi ale perineului, continuand si astazi obiceiul. 

 

"Prelund aceasta tartacuta, in colaborare cu ginecologi, moase, kinetoterapeuti si femei, ea fost transformata intr-un dispozitiv, un balon din silicon gonflabil, dotat cu pompa si un indicator de presiune, care se poate umfla si folosi extrem de eficient in programele de pregatire pentru nastere sau de tonifiere/retonifiere a perineului", explica Vania Limban, moasa independenta.

 

 

 Care sunt beneficiile?


"Prin folosirea metodei se previne instalarea la femei a unor simptome neplacute generate de nastere sau varsta prin slabirea musculaturii perineale", explica Vania Limban care ne spune ca simptomele tipice de slabire a musculaturii perineale sunt:

  • Incontinenta urinara (urinare necontrolata) atunci cand femeia tuseste, starnuta, urca scarile sau ridica obiecte grele;
  • Nevoie constanta de a urina chiar si in cazul unei vezici urinare aproape goale;
  • Senzatia de presiune puternica orientata in jos;
  • Hernia pritoneo-vaginala sau de uter;
  • Imposibilitatea controlarii vanturilor sau scaunelor;
  • Disfunctionalitati ale vietii intime datorita slabirii muschilor peretilor vaginului.

 

"Fiind o metoda foarte comoda care poate fi folosita acasa in intimitate permite o evaluare permanenta a progresului musculaturii perineala prin intermediul unui biofeedback de evaluare. Poate sa fie folosita sub supravegherea unui kinetoterapeut sau al unei moase si in cadrul unui program complex de gimnastica perineala pe care femeia il urmeaza la un centru specializat", mai precizeaza specialista.

 

 

Cum pregatim perineul inainte de nastere?


Orice femeie insarcinata trebuie sa fie constienta de importanta exercitiilor fizice efectuate pe perioada sarcinii. De aceea este recomandat sa vorbesti cu medicul ginecolog despre posibilitatea de a face exercitii care sa-ti pregateasca organismul pentru o nastere mai usoara. Femeile care nasc pentru prima data trebuie sa aiba un program regulat de exercitii fizice pentru ca bebelusii lor sa nu aiba o greutate prea mare la nastere, se arata intr-un nou studiu aparut in urma cu 4 luni in revista Obstetrics & Gynecology. Potrivit moasei independente, Vania Limban pregatirea perineului inainte de nastere se face in 3 pasi: exercitii ale planseului pelvin (pentru tonifierea musculaturii perineale in perioada de sarcina), exercitii de dilatare (pentru dilatarea pas cu pas a iesirii vaginului, a perineului si a musculaturii vaginale inainte de nastere) si exercitii de simulare (pentru exersarea perioadei de impingere din timpul nasterii).

De asemenea, la 3-6 saptamani dupa nastere dupa oprirea secretiilor postnatale (lohiile) si vindecarea eventualelor leziuni ale zonei intime se poate incepe retonifierea perineului. Potrivit specialistei, o regenerare eficienta dupa nastere dureaza o perioada de aproximativ 6 luni, iar "exercitiile care se fac sunt de contragere a muschilor planseului pelvin care antreneaza atat musculatura perineala externa, cat si cea profunda".

Dispozitivul care te ajuta la intarirea musculaturii perineale il gasesti pe site-ul centrului specializat Active Center care a fost acreditat sa foloseasca si sa il distribuie in Romania.

 

Citeste in pagina urmatoare povestea Iulianei care a folosit dispozitivul >>>

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana pe 26 Mar 2014, 15:24
    Inlocuitori epiNo

    Pentru a inlocui epiNo se poate face masaj perineal ca si in vide-ul urmator: http://www.youtube.com/watch?v=5EtMFK77oIc combinate cu exercitiile Kegel. Totul e sa iti tonifiezi perineul si sa inveti sa il relaxezi. Relaxarea este cheia, caci se elibereaza presiunea din zona.

    1
    0

  • Felicia pe 28 Dec 2012, 16:54
    Adevarat

    Eu l-am folosit incepand cu saptaman 37. Am nascut o fetita de 3600 si 57 cm cu perineu intact. Nastere primpara (adica prima nastere) declansata natural.

    2
    1

  • alex pe 22 Mai 2012, 14:39
    interesant......

    nu neaparat sa folosesti un dispozitiv anume, masajul se poate face si cu degetele foarte simplu,folosind uleiuri anume pt elasticitatea perineului.

    2
    1

  • didi pe 22 Feb 2010, 13:01
    va cred

    eu va cred pt ca fetita mea a avut 4 kg iar eu efectiv nu am avut nicio relatie sexuala pe timpul sarcinii pt k sotul a fost plecat exact 9 luni si de acewea am fost rupta si taiata si facuta goblen k ma mai doare si acum dupa ce au trecut 16 ani

    3
    0

  • elenush05 pe 19 Feb 2010, 20:05
    Interesant...

    extrem de interesant articolul..sunt curioasa daca are rezultat sigur acest dispozitiv.deasemeni trebuia scris si pretul acestuia,macar pentru informare!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod