Mamele adolescente. De ce nu e bine să faci copii înainte de 20 de ani?

Astăzi presiunea de a avea copii cât mai devreme este mai puţin accentuată ca odinioară. În plus, spre deosebire de altădată, sexul şi metodele contraceptive nu mai sunt (atât de) tabu, ceea ce înseamnă că tinerii au acces la informaţii şi modalităţi de protecţie care îi feresc de neplăceri. Toate acestea nu fac însă ca problema mamelor adolescente să dispară. Şi totuşi, de ce nu e bine să faci copii înainte de 20 de ani?

Sarcina timpurie şi avantajele ei


La prima vedere, abordând problema din perspectivă biologică, un copil făcut în adolescenţa târzie este varianta ideală. În această perioadă, "ovocitele sunt tinere, iar sistemul reproducător, cât şi alte sisteme ale corpului funcţionează optim", afirmă John Mirowsky, sociolog la Universitatea din Texas, SUA.

Din această perspectivă, tinerele mame au cele mai mici şanse să sufere de boli cronice care să le pună sarcina şi viaţa în pericol şi, în plus, prezintă şi cele mai puţine şanse să se confrunte cu probleme corelate gravidităţii, de la avort spontan la sarcină ectopică (extrauterină), naşterea unui copil mort etc.

Şi totuşi, este o idee bună să ai un copil în adolescenţă?

În urmă cu circa 20-30 de ani, nu era deloc un capăt de ţară să ai un copil înainte de a fi împlinit 20 de ani. De altfel, în mediul rural, dar şi în mediul urban (poate totuşi ceva mai puţin), această situaţie era mai mult decât răspândită şi, mai ales, încurajată.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod