Ce este fertilizarea in vitro


> Recoltarea ovocitelor. Dupa hiperstimularea ovariana controlata, ovulatia are loc in medie la 35-37 de ore. Recoltarea ovocitelor este efectuata dupa aproximativ 36 de ore (intervalul de timp variaza in functie de tipul de substanta folosita pentru inducerea ovulatiei) si se realizeaza prin aspiratie foliculara.
Punctia se poate realiza pe cale laparoscopica sau transvaginala. Varianta laparoscopica se foloseste rar in prezent, fiind utilizata numai in cazurile in care ovarele nu sunt accesibile pe cale transvaginala.
Punctia foliculara transvaginala de obicei se realizeaza sub control ecografic, este o pocedura simpla, cu sau fara anestezie generala de scurta durata. Tehnica poate fi efectuata in ambulator.
Dupa recoltare, se evalueaza calitatea ovocitelor si se stabileste gradul de maturitate al acestora.

> Fertilizarea in vitro a ovocitelor.
Dupa recoltarea spermei, acesta este prelucrata prin diverse metode, cu scopul de a concentra spermatozoizii mobili. Ulterior, sunt incubati timp de 4 ore inainte de fi co-incubati cu ovocitele.
La aproximativ 18 ore dupa inseminare, ovocitele fertilizate pot fi recunoscute prin existenta a doi pronuclei si a doi globuli polari.

> Embriotransferul. In prezent, tendintele programelor de fertilizare in vitro sunt de a efectua transferul la 72 de ore sau mai mult dupa recoltarea ovocitelor. In acest fel embrionii se gasesc la momentul transferului in stadiul de 4 sau 8 celule.
Dupa embriotansfer, insuficienta luteala este tratata prin administrarea de progesteron.
Majoritatea cuplurilor care efectueaza un singur ciclu de fertilizare in vitro nu obtin sarcina dorita. Cei mai multi solicita repetarea ciclului de FIV.

Riscurile procedurii FIV

Cele mai semnificative riscuri ale tratamentului de fertilizare in vitro sunt:
- sarcinile multiple care apar in 10-20% din cazuri (tripletii apar in mai putin de 5% din cazuri);
- leziuni ale vaselor sau intestinelor;
- infectii postoperatorii ale micului bazin;
- stres psihologic semnificativ pe durata ciclului de FIV, accentuat la 2 saptamani dupa embriotransfer, la aflarea rezultatului testului de sarcina;
sindrom de hiperstimulare ovariana (in 10% din FIV), necesitand uneori internarea. Netratat corespunzator, forma severa poate fi cauza de deces prin tromboembolie pulmonara.

Tehnologiile de reproducere umana asistata

 
Tehnologiile de reproducere umana asistata se refera la un numar mare de tehnici ce includ: fertilizarea in vitro (FIV) si embriotransferul (FIV-ET), transferul de gameti in trompa uterina (GIFT), transferul de zigoti in trompa uterina (ZIFT), injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi (ICSI) si crioconservarea. Ele s-au impus datorita esecurilor terapiei conventionale in ceea ce priveste dobandirea fertilitatii.
Dintre toate metodele prezentate, fertilizarea in vitro (FIV) si embriotransferul (FIV-ET) sunt cele mai uzitate, interesul international crescand ca urmare a simplitatii acestor tehnici.

Iata, succint, prezentarea fiecarei tehnici in parte:
1.    Fertilizarea in vitro (FIV) si embriotransferul (FIV-ET) reprezinta cultivarea in laborator (in vitro) a ovocitelor  si spermatozoizilor, fiind urmata de plasarea trancervicala (prin colul uterin) a embrionilor in cavitatea uterina.
2.    Transferul de gameti in trompa uterina (GIFT) reprezinta plasarea directa in trompa uterina a ovocitelor si spermatozoizilor.
3.    Transferul de zigoti in trompa uterina (ZIFT) reprezinta cultivarea in laborator a zigotilor obtinuti prin interactiunea ovocitelor cu spermatozoizii, urmata de pozitionarea directa a acestora in trompa uterina.
4.    Injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi (ICSI) este o tehnica ce implica injectarea unui spermatozoid in citoplasma ovocitului, urmata de transferul transcervical al produsului de conceptie in uter.
ICSI se foloseste in cazurile in care spermograma prezinta alterari severe, in urma esecului metodei FIV-ET, etc.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • George pe 19 Sep 2013, 10:28
    donez sperma

    Donez sperma doamnelor sau cuplurilor, pentru sarcina. Contact: tel sau SMS la 0727.297.488; Barbat de 34 de ani, 1,72 m inaltime, 70 kg, ten alb, ochi caprui, aspect fizic placut, nefumator, nonalcolic, studii superioare, din Bucuresti, fara obligatii, doresc sa ajut gratuit persoanele care isi doresc copii. Nu am pretentii materiale sau de alta natura. Daca solicitanta va dori discretie, ii voi respecta dorinta, iar daca va dori sprijin, voi incerca sa o ajut. Am analizele negative si in limite normale.

    0
    2

  • matei pe 17 Apr 2013, 23:28
    salut

    procedura asta se face intre alti parteneri donatori sau intre cuplu

    2
    0

  • mihaela pe 6 Ian 2010, 17:15
    fertilizarea in vitro

    buna...am citit despre fertilizarea in vitro,am inteles procedura,dar ceva imi scapa si anume:ce rol are barbatul,in aceasta procedura(daca are vreo legatura),va multumesc

    1
    5

  • ema_7 pe 11 Iul 2009, 20:04
    Ce este fertilizarea in vitro

    dar daca o femeie nu mai are ovare? se recolteaza ovocite de la alta femeie? si in acest caz, copilul este si al celei care il naste.......

    2
    1

  • loredana pe 5 Iul 2009, 10:35
    consultanta in carti

    buna!...as vrea sa aflu mai multe de relatia mea cu fostu meu sot cu care sunt impreuna si acum dar nu mai stam impreuna ..din cauza ca mama lui il cam tine de mana ..il comanda si el face ce zice ea ...sunt mai multe care as vrea de ce ??mai sta cu mine daca ...nu vrea sa ne mutam separat sa nu mai fie legat de ea ..e disperat dupa mama lui ..nu se poate zike dar ..tii la parin ti dar niki asa nu am vazut ....pe mine ma cheama loredana-18-02-1984 ..si el..vasile23-05-1982..astept un rasp la revedere...si o zi placuta..

    4
    4

  • miha pe 27 Mai 2009, 14:03
    FIV-esec

    Hi am facut un curs dr FIV si nu am reusit , cate sanse sunt la al doilea curs?? Cheers

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod