Durerea de spate: Din ce cauză apare şi cum să o previi

Sedentarismul este un factor principal pe care trebuie să-l elimini din viaţa ta şi să introduci activităţi plăcute care te pun în mişcare.
Durerile de spate anunţă, de cele mai multe ori, o afecţiune a coloanei vertebrale care nu trebuie ignorată. Află de la Dr. Vasile Druţă, medic primar ortopedie şi traumatologie, Manager General al clinicii “Coloana Medicală” care sunt principalii factori declanşatori ai durerilor şi cum să previi apariţia lor.


1. Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale spatelui care cauzează durere?


Dr. Vasile Druţă:
Sunt multe afecţiuni ale spatelui care cauzează durere, însă cele mai frecvente sunt: hernia de disc cu stadiile ei (protruzie, prolaps, extruzie, sechestru); spondiloza; discopatia; scolioza; sindrom dorso-lombar; osteofitoza (ciocuri).

Cei mai mulţi pacienţi vin cu dureri destul de mari, supărătoare şi cu o calitate a vieţii nu tocmai bună. Foarte important este faptul că de când am adoptat stilul de viaţă occidental, hernia de disc este apanajul vârstei adultului tânăr în plină activitate şi cu viaţă socială activă. De aceea recuperarea lor trebuie făcută repede şi cu reintegrare rapidă. Cei mai mulţi pacienţi nu necesită intervenţie chirurgicală şi se recuperează prin tratamente nechirurgicale. Un număr mic de pacienţi vin într-o fază avansată, însă şi atunci sunt anumite criterii după care se indică sau nu intervenţia chirurgicală.


2. Enumeraţi cinci factori principali care favorizează apariţia durerilor de spate!


Dr. Vasile Druţă: Principalii factori care favorizează apariţia durerilor de spate sunt: sedentarismul; ridicarea greutăţilor fără încălzire; poziţii vicioase timp îndelungat; diferenţa de temperatură frig-cald; predispoziţia genetică; alimentaţia.


3. Ce tratamente şi proceduri dau cele mai bune rezultate pentru tratarea durerilor de spate?


Dr. Vasile Druţă: Nu există un tratament standard al durerilor de spate. Fiecare tratament se face individualizat în funcţie de afecţiune. Indicaţia iniţială fiind către tratamentul nechirurgical, conservator, neinvaziv (decompresie vertebrală, mobilizare vertebrală, fizioterapie, tratament medicamentos şi/sau injectabil, kinetoterapie) şi un număr selecţionat de cazuri beneficiază de tratamentul chirurgical.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Sabina pe 19 Mai 2015, 02:29
  kineto spate

  Intr-adevar, kinetoterapia da rezultate foarte bune pentru durerile de spate. La ce dureri aveam eu, intr-o jumtate de an au inceput sa se schimbe lcururile vizibil dupa sedintele de kineto saptamanale. Mai merg si acum, dar nu la fel de des la Bogdan Goga, undeva pe langa Spitalul Fundeni. Mi-e familar locul si imi plac tare mult tot cei de acolo, ma simt asa ca acasa intotdeauna. Va recomand si voua kineto, chiar poate face minuni... si miscarea in general, bineinteles.

  0
  0

 • elena pe 31 Ian 2015, 13:59
  dureri de spate

  Buna ziua,am si eu niste dureri de colana ,am facut raza si diagnosticul este de Sacru hipobazic cu incastrare de L 5 Pensare de spatii L4-L5 si L5 -S1 .ce sa fac ?Multumesc

  0
  0

 • nicu pe 30 Ian 2015, 12:13
  Dureri de spate-povesti pe bani multi

  Durerile ingrozitoare ale spatelui pot fi tratate doar daca singur iti urmaresti activitatile zilnice efectuate momentele cind au aparut,altfel nu.Nici cel mai bun asa zis medi nu pate rezolva aceste probleme daca tu insuti nu poti sa ii dai informatile necesare pina la cel mai mic detaliu.Medicul este un mecanic;electrician;electronist care nu lucreaza cu instrumente si aparate proprii.Eu am avut dureri ingrozitoare,raminind blocat cu transpiratii reci si urlete.Am fost dus pe targa la neurochirurg care in momentul cind m-a vazut a vrut sa ma opereze imediat,insa nu am acceptat si am fost trimis la Boli mintale,eu am considerat ca nu eu eram nebun ci medicul.Am gasit un profesor medic generalist caruia i-am spus cu greu cauza si momentul,locul cel mai dureros traseul durerii si punctele unde simt dureri mai putin pronuntate si amortirea exremitati piciorului sting.Folosind un cocteil de substante medicul a efectuat un numar de infiltratii care care au facut din mine un om nou nu un handicapat.aceasta a fos in urma cu 19 ani,de atunci eu imi controlez modul de viata,cind simt frisoane pe coloana sau ceafa stiu ca e momentul sa iau un caloric sau un supoziror Diclufenac.Am 64 de ani acum si sunt intro forma excelenta,daca asi fi aceptat operatia as fi fost un handicapat intrun carucior.Apropo,miscarea fizica de dimineata este obligatorie picioare departate,fata spate nu paralele si fandari pina la incalzirea muschilor,rotiri cap torace si veti putea alerga;inota si juca fotbal fara riscul de a ramine blocat.

  4
  0

 • elf pe 30 Ian 2015, 11:10
  Sport!!

  Cel mai mare daunator este statul la birou.Degeaba facem noi putin sport seara dupa 11 ore de la stat la birou. E normal ca apar afectiuni ale coloanei, mai ales daca nu facem sport constant. Sfatul meu incercati macar o data pe saptamana sa faceti inot

  2
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod