5 exercitii pentru zona lombara

Spatele este extrem de afectat de activitatile noastre zilnice. Iar durerile de spate se afla in topul neplacerilor pricinuite de activitatea zilnica la birou. Invata aceste exercitii pe care le poti practica fara grija chiar acasa si vei avea un spate sanatos!
Spatele sufera in special daca esti o persoana sedentara. Iar zona lombara este cea mai predispusa durerilor. In afara de lipsa exercitiului fizic, alte cauze ale durerilor sunt ridicarea de greutati sau statul la calculator - in special daca pozitia pe care o adopti este vicioasa. Iata cateva miscari cu ajutorul carora iti vei mentine spatele drept si il vei intari. Nu uita: daca ai dureri de spate sau orice alt fel de probleme, consulta medicul inainte de a efectua exercitiile prezentate. De asemenea, nu te forta niciodata.

Nu sari  niciodata de partea de incalzire. Poti face niste exercitii usoare de yoga sau o incalzire prin rotatii de mebre si intinderi, dar fara sa exagerezi.


1. Exercitii pentru zona lombara: Genunchii la piept

Pozitia de start: stai cu spatele intins pe o masa de lemn sau pe o suprafata ferma.

Actiune: pozitioneaza-ti mainile in spatele coapsei si trage-o spre piept. Pastreaza celalalt picior intins. Mentine pozitia timp de 30 de secunde, apoi schimba piciorul. Repeta miscarea.


2. Exercitii pentru zona lombara: Rotirea soldurilor

Pozitia de start: stai cu spatele intins pe o masa ori pe o suprafata perfect dreapta. Taliple trebuie sa fie si ele sprijinite pe masa, iar genunchii indoiti.

Actiune: incruciseaza-ti bratele pe piept. Intoarce-ti capul si trunchiul spre dreapta, in timp ce iti intorci genunchii spre stanga. Lasa-ti genunchii sa se relaxeze si nu forta. Apoi adu iarasi genunchii in pozitia de start, tinand capul drept. Executa si pentru partea opusa aceeasi miscare.


3. Exercitii pentru zona lombara: Ridicarea pelviana

Pozitia de start: stai asezata pe spate pe o suprafata perfect plata. Tine genunchii indoiti, iar talpile sprijinite pe sol. Mentine picioarele apropiate si incruciseaza-ti bratele pe piept.

Actiune: ridica sezutul de pe podea cat poti de sus, fara a te forta insa. Mentine aceasta pozitie timp de 5 secunde si apoi revino la pozitia initiala. Nu iti tine respiratia atunci cand ridici fesierii.


4. Exercitii pentru zona lombara: Pisica si camila

Pozitia de start: aseaza-te in genunchi pe podea si sprijina-te in maini. Mentine capul drept, astfel incat privirea sa fie inspre podea.

Actiune: arcuieste-ti trunchiul in jos cat de mult poti (asa cum face o pisica), fara a te forta. Nu trage de el, ci lasa-l sa se relaxeze in timp ce tu iti ridici privirea inspre tavan. Apoi adopta pozitia "camilei", arcuindu-ti spatele si contractandu-ti muschii abdominali, in timp ce iti indrepti capul inspre podea. Toate nmiscarile trebuie sa fie initiate din zona lombara.


 5. Exercitii pentru zona lombara: Extensia soldurilor

Pozitia de start: asaza-te pe o suprafata plana, sprijinindu-te in palme si in genunchi.

Actiune: adu un genunchi in fata, in timp ce iti cobori capul. Apoi indreapta capul inainte si intinde piciorul spre spate, intr-o pozitie paralela cu podeaua. Intoarce-te la pozitia de start si apoi repeta miscarea pentru celalalt picior.
 

Comentariile 1-50 din 69

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Simona pe 29 Apr 2014, 20:28
    ...

    Dragi oameni... Acestea sunt niste exercitii care se presupune ca ar ajuta la anumite afectiuni ale coloanei vertebrale . Perfect ! DAR ...NU toate afectiunile se recupereaza/stagneaza cu aceste exercitii (care de altfel sunt niste banale ex.) ..sau DOAR cu acestea. Unele ex pot face mai mult rau decat bine in unele cazuri.Trebuie sa stii putin despre ce e vorba..nu doar asa....ca scrie pe net, sau ca a zis nu stiu care pe un forum. Fiecare boala cu indicatiile ei. Recuperarea medicala prin exercitiu fizic = KINETOTERAPIE Consultati un cabinet/ KINETOTERAPEUTIC ! Pentru majoritatea afectiunilor ce le-am citit pe aici scrise in disperare de catre utilizatori exista programe speciale de exercitii, foarte utile. Cu respect! Sanatate multa!

    0
    0

  • Valentin_kinetoterapeut pe 9 Mar 2009, 13:35
    ceva general

    referitor la ce spunea cineva mai sus, daca sunt bune ex pentru hernia de disc..este bun orice fel de exercitiu facut sub indrumarea unui specialist,recomand exercitiile la domiciliu prescrise de asemenea de un terapeut..si cele care se fac de dimineatza! tot mai sus o persoana spunea ca e bine sa fac si masaj dupa sedinta de gimnastica..masajul se face inainte de sedinta de gimnastica, pentru incalzirea musculaturii si a articulatiilor.

    0
    0

  • luminita pe 22 Ian 2009, 08:53

    sa dori un "set" de exercitii pt.diagnosticul meu: modificari spondilatrozice cu protruzie discala intraforaminala stg nivel L2-L3,L4-L5 si minima hernie postero-mediana L5-S1 cu rectitudinea coloanei. Astept indicatii. Multumesc.

    0
    0

  • pasztayzoltan pe 6 Dec 2008, 18:38
    Kinetoterapia in ..... si aici !!!!????

    Am parcurs toate informatiile pe acest forum. Da, multi sunteti multumiti, unii Nu, si pe buna dreptate. Loc la mai bine, la terminologic corect, sau strict de specialitate exista!! Dar Nu prin corespondenta. Asa ca va invit sa bordam in viitor cazurile mai serios si pe un diagnostic concret. Nu la doar o presupusa. Ma doare in cot! sau ca ma doare in zona lombara. Sper sa fie mult mai eficient si la concret. Nu orice exercitiu, chiar la prima vedere poate fii si corect executat de toti. Suntem multi cu p cultura mai deficitara de miscare, adica mai akinetici. Deci sa discutam la concret pe diagnostice. Va doresc sanatate la spate si la coloana, si in cadrul strategiei axului central cervico scapulo humeral si lombo sacro fesier. OK cu stima Conf univ dr Zoltan Pasztay

    2
    0

  • Pusa Oancea pe 25 Aug 2008, 22:17
    5 exercitii pt. zona lombara

    Exercitiile sunt foarte bune si accesibile pentru orice varsta. Pe mine m-au ajutat dupa a 2-a incercare. Continuu miscarile zilnic 15 minute dimineata. Multumesc Bibipusa

    1
    0

  • Mitica pe 21 Iul 2008, 19:04
    Dureri de spate

    MOR DE MIJLOC NU STIU CE SA FAC?

    3
    0

  • adriana pe 3 Iul 2008, 15:16

    Vreau sa stiu daca aceste exercitii sunt bune si pentru scolioza lombara?

    0
    0

  • andora pe 19 Mai 2008, 23:29
    lumbago

    vreau sa completez ca pe langa exercitiile prezentate[care sunt foarte bune este bine sa se incheie cu un masaj care este la fel de important

    0
    0

  • Ana pe 4 Mai 2008, 22:13
    Exercitii

    Excercitiile pentru spate sunt foarte importante, deoarece intaresc muschii paravertebrali iar ligamentele preiau socurile si efortul, in loc sa se creeze presiune pe discuri. Un filmulet, e in engl dar exemplifica si unele exercitii. Se fac cel putin 3 serii a cate 20 din fiecare. http://www.youtube.com/watch?v=ETELr2DJok0

    0
    0

  • Ana pe 4 Mai 2008, 21:58
    Mergeti la sala!

    Si eu am HDL L4-L5, va recomand din suflet sa mergeti la o sala unde se face gimnastica medicala, faceti primele exercitii sub indrumarea unui specialist si apoi le faceti singuri acasa! Incerc sa fac de cateva ori pe saptamana si Slava Domnului, nu mai am dureri, asta dupa un episod in care am fost imobilizata la pat cu dureri groaznice. Doar gimnastica practicata cu regularitate (nu medicamentele!!) va scapa de o viitoare operatie! Merita!! Multa sanatate!

    0
    0

  • sabina pe 16 Mar 2008, 11:00
    Hernia de disc operata

    La 2 luni dupa operatia de hernie de disc L4-LS dreapta au revenit durerile, la RMN a resit hernie de disc stg. Daca stie cineva ce tratament fizioterapeut are efect pt. evitarea altei operatii.

    1
    0

  • titeica mihaela pe 22 Feb 2008, 19:31
    Fara dureri

    Cu aceste 5 exercitii durerile tot persista deci?

    0
    0

  • alina arghirescu pe 21 Feb 2008, 09:09
    Am luat nota

    Sotul meu are dureri de mijloc in urma efortului de mers si stat in picioare, nu mai vorbesc de efort la ridicare greutati! Medicul i-a prescris medicatie dar... este adevarat ca nu face exercitii decat sporadic. Am sa incerc si acestea prescrise de dv cu toate ca nu poate sta in genunchi. Multumim, asteptam si alte exercitii si fotografii !

    1
    0

  • pasztayzoltan pe 20 Feb 2008, 17:03
    Kinetoterapie

    La acest capitol ar fi bine sa scrie kinetoterapeuti si nu diletanti !! Sunt gresite exercitiile mai ales numarul 2, nu mai vorbind de terminologie ! Fiti mai stiintifici si corecti!

    0
    0

  • schweitzer victoria pe 23 Ian 2008, 16:52
    Invatati-ma

    Am fost operata de schvanom la coada de cal nu stiu ce exemplu as putea sa fac si m-am ingrasat. Am 56 ani 1,62/79. Dati-mi un sfat, va multumesc.

    0
    0

  • ica pe 23 Ian 2008, 11:44
    Gimnastica

    Da asa este. Eu acum fac la o sala tratament dar cel mai mult ma juta gimnastica si masajul si sper sa fac si aceasta gimnastica... imi lipseste voinata da...

    0
    0

  • PESHUC VASILE pe 10 Ian 2008, 06:14
    Artrita reumatismala

    Cum sa vindec oteofitul de la calcaiul piciorului stang?

    0
    0

  • luminita pe 5 Dec 2007, 10:19
    Medicina

    Eu cred ca nu toata lumea cunoaste medicina intr-atata, pentru ca sa-l poata ajuta pe aproapele sau. Pentru aceasta exista literatura, dar si tehnologiile performante, care pot face orice. Principala este sanatatea pe care o avem.

    0
    0

  • bianca pe 4 Dec 2007, 20:55
    kinetoterapie

    Exercitiile de kinetoterapie sunt greu de gasit. Am cautat pe diverse site-uri si mai nimic. Eu cred ca ar trebuii sa difuzati niste articole si exercitii kinetice in viitor.

    0
    0

  • manescu mariana pe 30 Nov 2007, 13:43
    Gimnasticade refacere .

    Sotul meu a suferit o operatie de hernie de disc L4 - L5 si stenoza de canal vertebral.Ce exercitii de refacere se pot face in situatia in care el are si o artroscopie -genunchi stang si o artroza la dreptul care acum il chinuie.Multumesc!

    0
    0

  • Cristi Dumitrescu pe 26 Nov 2007, 11:45
    Intrebare

    Cand stau la calculator mai mult de 30 de min. am o durere insuportabila pe coloana la nivelul umerilor va rog sa-mi spune-ti ce tratament as putea sa urmez?

    0
    1

  • mladin claudia pe 20 Nov 2007, 23:26
    informatie

    am discopatie si hernie de disc cervicala ce exercitii sa fac sau ....

    0
    0

  • danila gabriela pe 1 Nov 2007, 12:36
    hernia de disc cervicala

    Dupa operatia de hernie de disc cervicala ce fizioterapie trebuie facuta si la ce perioada dupa operatie?

    0
    0

  • pusa oancea pe 22 Oct 2007, 21:17
    recomandat si pt. scolioza /(am 62 ani)?

    Exercitiile sunt bune dar obosesc repede ,nu am cond. fizica. Insist ! Multumesc.Bibi

    0
    0

  • stancu iulian pe 8 Oct 2007, 19:14
    discopatie

    inelele 5-4 apropiate,s1 am facut tratament si numi trece?ce sa mai fac altceva?

    0
    0

  • Aura pe 2 Oct 2007, 23:42
    Poze

    Niste poze ar fi foarte utile!

    3
    0

  • balan silvana pe 30 Sep 2007, 17:39
    exercitii pentru zona lombara

    sunt niste exercitii utile si foarte usor de practicat

    1
    0

  • Mara pe 28 Aug 2007, 19:07

    Interesant, dar se preteaza si in cazul unei hernii cervicale cu dureri si amorteli in brat

    0
    0

  • Mihai Elena pe 19 Aug 2007, 11:29
    Sarcina

    Sunt insarcinata in 6,5 luni.Sufar de discopatie lombara.Care sunt exercitiile recomandate in cazul meu?

    0
    0

  • dinulescu_mirela@yahoo.com pe 7 Aug 2007, 23:49
    pensionara,fost cadrumedical

    bune,etapizate,dar atentie la afectiuni,corelate cu aspectele RMN si de dg.pus de ortoped

    0
    0

  • paul pe 17 Iul 2007, 23:07

    cat de mult ajuta aceste exercitii in recup sclerozei multiple

    0
    0

  • stancu iulian pe 5 Mai 2007, 21:45
    spate

    daca am 2 inele apropiate mai este nevoie aceste exerciti?

    0
    0

  • ghizela pe 11 Apr 2007, 21:37
    5 exercitii pentru zona lombara

    aceste sfaturi sint extraordinare pentru cei care sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale,practicatile si nu o sa va pare rau.sanatate multa!

    0
    0

  • rodica F pe 20 Mar 2007, 13:31
    5 exercitii pentru zona lombara

    in sfarsit aflu niste sfaturi utile care nu utilizeaza produse chimice

    1
    0

  • Gabi T. pe 6 Feb 2007, 22:33
    Lombosciatica .

    Foarte corespunzatoare sunt exercitiile pentru lombosciatica. Asteptam si alte modele posibile. Va multumim.

    0
    0

  • cristescu gabriela pe 24 Ian 2007, 10:22
    remedii pt spondilita anchilozanta

    As dori informatii legate de spondilita anchilozanta,adica unde se poate trata sau ameliora.

    0
    0

  • Carmen Ardeleanu pe 19 Ian 2007, 12:10
    hernie de disc-operata

    Cat timp trebuie sa dorm pe suprafata plana?

    0
    0

  • draghici elena pe 27 Nov 2006, 19:52
    5 exercitii pentru zona lombara

    as vrea sa stiu daca aceste exercitii sunt de folos si celor care au facut deja operatie la coloana !?

    0
    0

  • liliana pe 12 Nov 2006, 20:17
    lombalizare

    aceleasi dureri le amavut si eu si mai apar am facut fizioterapie injecti movalis unguente finalgon ben-gay .Mau mai lasat durerile incerc sa-mi controlez cat pot miscarile dar am o meserie destul de solicitanta ptr. spate .

    0
    0

  • CRISTINA Z. pe 11 Nov 2006, 16:37
    EXERCITII

    Nu stiu daca exercitiile ajuta pentru ca nu am facut aproape niciodata.Am acum dureri mari in zona lombara atunci cand stau in picioare si/sau pe scaun.Ma simt mai bine doar intinsa in pat si asta numai dupa un timp.Am 4 copii si nu pot spune ca duc lipsa de miscare.Am fost la medicul de familie si acesta a spus ca durerie sunt din cauza ca inca mai alaptez (fetita are 1 an si 7 luni)si pentruca am o foarte mare lipsa de vitamine.Asa sa fie? pentru ca inca nu am o adresa de e-mail,as dori sa-mi raspundeti prin aceasta pagina de net. Va doresc multa sanatate!

    0
    0

  • geanina_adriana_ciulei pe 8 Nov 2006, 23:04
    de prea mult sport

    sunt instructor de fitness si am probleme cu zona lombara:ma doare si amorteste piciorul stang,fac exercitii la spalier;ce mai pot face?

    0
    0

  • mariana pe 18 Sep 2006, 17:29

    Dar ce trebuie sa faci daca ti-a fost prins nervul siatic si te doare un picior?

    0
    0

  • Alina pe 16 Sep 2006, 23:12

    Imi puteti recomanda cateva exercitii si pentru problema mea:scolioza....

    1
    0

  • valerica pe 28 Iun 2006, 00:26
    As dori raspuns!

    Cred ca sunt binevenite aceste exercitii- si ar fi minunat sa le insotiti si de imagini,ca sa fie mai explicite- dar va intreb daca ele(exercitiile) sunt benefice pt. o coloana in forma de S, la un tanar de 26 ani! Multumesc Adresa mea de e-mail este : mamitzic@yahoo.com Eventual imi puteti recomanda altceva?

    0
    0

  • Azumi_mi pe 22 Iun 2006, 13:04
    Buna!

    Eu avand implant cu tije din argint la spate nu-mi permite sa fac unele exercitii...:( si eu am avut scolioza..

    0
    0

  • elena pe 20 Iun 2006, 20:06
    scolioza

    eu am scolioza si o sa le incerc si eu desi multe din ele le cunosc . sunt bune daca te tii de ele

    0
    0

  • altisaloti pe 25 Apr 2006, 19:18
    cu rabdare invingem

    pot sa va spun din propria experienta ca exercitiul fizic gen pillatis ,face foarte bine pt. durerile de spate.Trebuie sa aveti si muschii abdominali fortificati .Bineinteles inainte de a incepe cereti parerea medicului d-stra si a unui specialist in fitness,daca nu ati prea facut sport .

    0
    1

  • florining pe 9 Mar 2006, 15:37
    Durere sau efectiv o boala

    In problema durerilor lombare se pot spune foarte multe.Recomandare:Evitarea frigului, umezelii, greutatilor mari, intoarceri bruste etc... Miscarea si sportul este cel mai bun remediu dar nu in exces.In cazul aparitiilor durerilor lombare medicul va fi singurul remediu.In caz contrar SIGUR ve-ti ajunge la bisturiu (neurochirurgie) si adio pe viata cu eforturile fizice.Protejati-va, deoarece a luat o amploare foarte mare afectiunile lombare(dureriin special),pareze etc.Este o afectiune ce persista toata viata, revine la scurt timp dupa medicatie si regretabil imposibil de vindecat.

    0
    0

  • simoney pe 16 Feb 2006, 23:20

    super! I feel better now! 10x

    0
    0

  • Laura pe 9 Feb 2006, 12:15
    Exercitii pentru spate

    cateva dintre aceste exercitii inca le fac deoarece am probleme cu spatele si mi-au fost recomandate de catre medicul de la kinetoterapie si fizioterapie.le practic de mai bine de un an si rezultatele se vad.sunt niste rezultate chiar foarte bune. singurele conditii e sa le facem corect si cat de des posibil,dar sa si avem grija in restul timpului de pozitia spatelui.

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod