Exercitii de intindere pentru spate

In general, exista doua tipuri de exercitii foarte apreciate pentru efectele benefice asupra zonei dorsale. Urmand sfatul medicului, poti efectua aceste exercitii pentru a-ti mentine spatele in forma si pentru a elimina durerile.
Cele mai cunoscute forme de activitate fizica pentru lupta impotriva durerilor dorsale sunt exercitiile McKenzie si cele de stabilizare lombara. La recomandarea medicului, cele doua metode pot fi combinate.


1. Exercitiile McKenzie pentru eliminarea durerilor dorsale

 Aceste exercitii pentru spate sunt numite dupa un terapeut neo-zeelandez care a descoperit ca intinderea spatelui prin exercitii poate reduce durerea ce apare din cauza distantei dintre discuri. In teorie, exercitiul fizic poate reduce atat un disc herniat, cat si presiunea asupra nervului.

Pentru pacientii care sufera de dureri de picioare ca urmare a unei hernii de disc (radiculopatie), intinderea spatelui cu ajutorul exercitiilor McKenzie poate miscora durerea de picioare prin "centralizarea" acesteia (mutarea ei dinspre picior spre spate).


Aceasta deoarece pentru majoritatea pacientilor durerea dorsala este adesea mult mai suportabila decat cea de picioare, iar odata centralizata durerea, se poate continua tratamentul de conservare, evitandu-se operatia. Atunci cand durerea este acuta, exercitiile trebuie facute in mod frecvent - adica la fiecare 2 sau 3 ore. De asemenea, pacientii ar trebui sa evite inclinarea spatelui (aplecarea in fata) in timpul exercitiilor.

Exercitiile McKenzie pot fi foarte utile si acelor pacienti care sufera de probleme degenerative de disc. In timp ce sezutul pe scaun sau aplecatul inainte poate crea probleme acestor persoane, accentuandu-le durerile de spate, intinderea spatelui poate usura presiunea asupra sirei spinarii.


Mare atentie, totusi, deoarece pacientii in varsta sau suferinzi de osteoartrita ori stenoza lombara pot avea dureri chiar mai mari practicand aceste exercitii. Aceste dureri sunt rezultatul unei presiuni crescute in zona incheieturilor, datorata intinderii sirei spinarii.


 2. Exercitii de stabilizare lombara - pentru eliminarea durerilor de spate

 Cu ajutorul acestei tehnici, terapeutul incearca sa gaseasca pentru pacient acea pozitie "neutra", sau pozitia care ii ofera cel mai mare confort dorsal. Apoi muschii spatelui sunt antrenati astfel incat sa mentina coloana vertebrala in aceasta pozitie.
Aceasta tehnica de exercitiu dorsal se bazeaza pe proprioceptie, sau atentia acordata pozitionarii articulatiilor. Realizate in mod organizat, aceste exercitii pot mentine spatele puternic si in forma.

Exercitiile de stabilizare lombara pot fi foarte bine combinate cu metoda McKenzie. Primele ajuta la intarirea zonei dorsale, pe cand cele din urma - la reducerea durerilor de spate. Din cauza faptului ca necesita un grad mare de rigurozitate, exercitiile de stabilizare nu sunt extrem de bine tolerate de pacienti. De aceea, in final, medicul este cel care trebuie sa hotarasca ce exercitii se vor efectua in fiecare caz in parte.
Inca o data: nu efectuati nici un exercitiu fara avizul prealabil al terapeutului.

 

Comentariile 1-50 din 53

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • petre pe 24 Oct 2009, 21:07
    cifoza dorsala cu arc mare si discrete tasari discale t7 t9 t12

    ce parere sa am daca ma doare f tare de la 18 ani de cand m-am lasat de sport(lupte)..doctorii HABAR NU AU SA DEA UN DIAGNOSTIC...io i-as omori cu mana mea...ptr ca deja am decese in familie ptr diagnostice tembele si operatii simple care le complica ei..de ex.o simla deviatie de sept s-a ajuns in a-i distruge ochiul drept talui meu..a avut hemoragii samd.. degeaba..NU MAI AVEM DOCTORI ...MAJORITATEA SUNT NISTE INCOMPETENTI!!CONCLUZIE:NU BA MAI IMBOLNAVITI!!..daca..reusiti.bineinteles..

    0
    0

  • miclea monica pe 22 Aug 2009, 17:56
    exercitii pt spate

    sunt operata de hernie de disc l4-l5 de o luna jumatate si pot sa spun ca ma simt chiar ft bine,nu mai am nici o durere,de aceea am inceput serviciul la o luna.Din pacate serviciul meu consta in sedere pe scaun,la birou,toata lumea imi spune ca nu e bine sa sed atata,dar eu ma simt bine,pot sa spun ca pot sa fac orice miscare,nu pot sa stau aplecata sa-mi tai unghiile la picioare sau sa imi pun sosete in picioare,dar am doar o luna jumate...as vrea si eu sa vad imagini cu aceste exercitii pt recuperare (in spital nu mi s-a spus de nici o recuperare)...desi cunosc pers care au stat la pat si 6 luni dupa operatie

    0
    0

  • getuta pe 13 Aug 2009, 17:25
    hernie de disc

    multa vorbarie nimic concret doar povesti de adormit copii daca tot stiti spuneti clar si raspicat cum si in ce consta aceste exercitii ceva imagini....

    1
    1

  • pasztayzoltan pe 4 Aug 2009, 11:41
    Kinetoterapie nu e fittness!! dar nici ce sa facem ??!!

    Stimati cititori , la multe din intrebarile dumneavoastra se poate da un raspuns doar face to face , adica prin dg. si persoana in cauza . In aceste afectiuni ale coloanei , ca Scoliozele, lordozele, hernia de disc, radiculopatiile , spina bifida , etc Nu NU NU se pot da la general exercitii . se pot da sfaturi , ce Nu aveti voie sa faceti si la cine sa va adresati . eu cu drag va astept intrebarile concrete la adresa mea de e-mail , expert in kinetoterapie si motricitate speciala . ZOltan Pasztay

    0
    0

  • dani pe 7 Iul 2009, 18:38

    pai cel mai bine consultati un kinetoterapeut. el va poate face un program pentru afectiunea dumneavoastra.fiecare afectiune este diferia.nu se potriveste nici un program cu altul.programul este creat n finctie de afectiune de catre kinetoterapeut st a avea rezultae

    0
    0

  • Sergiu pe 28 Apr 2009, 04:26
    Dureri de spate

    deci io nu am inteles nimik.si care sunt exercitile? cum se fac ?

    0
    0

  • valy pe 24 Apr 2009, 23:04
    scolioza

    daca vrei sa ajungi sa nu mai porti corset ..iti recomand f multa gimnastica medicala si f multa vointza!

    0
    0

  • Anka pe 24 Apr 2009, 14:59
    cn ma poate ajuta si pe mn?

    buna.Pot spune k sufar si eu de scolioza si sunt si purtatoare de corset deokamdata nr 1 si as vrea sa stiu dak pe viitor ma voi vindeca de aceasta boala.Sincer va spun daca aveti dureri de spate mergeti imediat la medik nu mai asteptati pt k asa am facut eu si akm va treb sa suport acest corset mult timp de akm inkolo.Este groaznik.

    1
    0

  • hariton natasa pe 11 Ian 2009, 09:18
    exercitii

    m-am operat acum doua luni de hernie de disc si as dori mai multe imagini cu exercitiile pe care trebuie sa le fac pentru recuperare.

    0
    0

  • dan pe 3 Ian 2009, 15:46
    Exercitii

    As vrea imagini cu tipuri de exercitii.

    1
    0

  • andrei horatiu pe 19 Dec 2008, 15:05
    Operat de hernie disc

    Sunt operat de aproape 1 luna am dureri pe piciorul drept si de bazin rau. Oare cat dureaza durerile? De cand pot incepe sa cobor scarile de la bloc?

    2
    0

  • alina pe 16 Dec 2008, 20:08

    Am o mare problema... mereu am tendinta sa stau cocosata... mereu primesc reprosuri si observatii pentru chestia asta... ce exercitii as putea face pentru a-mi tine spatele drept? Mereu incerc dar niciodata nu reusesc.

    0
    0

  • DAVID ALEXANDRU pe 1 Sep 2008, 08:07
    HERNIE DE DISC L4-L5 CU INLOCUIRE DISC HERNIAT

    Am fost operat acum o luna si as dori sa incep sa fac o gimnastica de recuperarea a mobilitatii spatelui. Ce exercitii ar trebuii sa fac? Multumesc

    0
    0

  • burteamarcel pe 17 Apr 2008, 11:43
    Am aceasi problema

    Si eu am aceasi problema

    0
    1

  • burteamarcel pe 16 Apr 2008, 13:33
    Hernie de disc

    M-am operat de hernie de disc. De o luna si jumatate inca mai am dureri pe piciorul drept si cand merg mai mult dureri de sold. Oare e normal? Ce trebuie sa fac?

    0
    0

  • baros pe 31 Mar 2008, 19:39
    Dupa cat timp dispare durerea

    Sunt operat de o luna si tot mai am dureri pe picior. Dupa cat timp dispar durerile ? Fac recuperare zilnic.

    0
    0

  • nitu stelian pe 18 Feb 2008, 13:18
    Recuperare dupa operatia de hernie de disc

    Ma simt bine dar as vrea sa stiu ce trebuie facut si ce gimnastica trebuie sa fac?

    2
    0

  • TUDORASCU CAMELIA pe 28 Ian 2008, 11:59
    Scolioza

    Imagini cu exercitii

    3
    0

  • lua pe 26 Ian 2008, 11:00
    oooops

    va rog am nevoie si eu de o serie de ex pt scolioza, am 18 ani deja e avansata dar nu mi-au prescris un corset,deja am dureri mari si plus ca vreau si eu bebe mai incolo:(((

    0
    0

  • Theodora pe 20 Ian 2008, 11:23
    Interesant

    Este foarte util si interesant!

    0
    0

  • ana dumitrache pe 11 Ian 2008, 13:42
    dureri de spate

    si eu am avut dureri de spate si inca mai am.exercitii fizice cit mai multe ,la indicatia unui khinetoterapeut

    0
    0

  • ioana milena pe 19 Dec 2007, 22:54
    Se poate remedia scolioza?

    Am scolioza! Deja e avansata, ca si varsta mea de altfel (27 de ani)! Stiu ca nu se poate vindeca, dar macar s-o ameliorez as vrea! Deja durerile se lasa pe picior. As vrea sa fac un copil, si din cate am inteles nu prea este recomandata? Ati putea ajuta cu niste sfaturi? Multumesc anticipat!

    0
    0

  • moraru alexandra loredana pe 20 Nov 2007, 22:17
    as vrea niste sfaturi despre remedierea scoliozei

    am probleme cu aceasta boala,scolioza si as vrea sa primesc niste sfaturi despre aceasta boala.niste exercitii sau tratamente

    2
    0

  • eliza razor pe 19 Nov 2007, 15:07
    ce tre sa fac dupa operatie de hernie de disc?

    sint operata de o luna de zile pe 18.10.2007 si ma simt ok.Nu ma durut nimic dupa si totul e bine dar intrebarea mea este daca trebuie sa fac ceva gimnastica dupa.multumesc

    0
    0

  • elena pe 27 Sep 2007, 15:12
    vreau tipuri de exercitii

    vreau sa aflu ce tipuri de exercitii trebuie sa fac dupa 25 de zile de la operatia de hernie de disc.Parerea mea e ca una intreb si alta mi se raspunde.

    0
    0

  • kostel pe 21 Sep 2007, 11:40
    dupa op.herni de disc L5-S1

    Dupa aceasata interventie m-am simtit mult mai bine dupa 3-4 ore de la operatie mi s-a spus sa ma ridic din pat.Durerea a disparut si amorteala de pe piciorul drept s-a ameliorat dupa cca. 3 sapt. in rest e OK!Acum mai simt dureri usoare la schimbarile de vreme,nu prea stiu daca e necesar un program de fizio-terapie nu mi s-a spus(sunt operat de 2 luni de zile)Multa sanatate!!!

    0
    1

  • emi pe 19 Iul 2007, 14:13
    sweet angel

    fffffffffffffff nice shy m-a ajutat ffffffffff mult in problemele q spatele.ms mult:*:*:*

    1
    0

  • cristina pe 16 Iul 2007, 22:11
    dureri de spate

    as dori sa-mi spuneti niste exercitii eficiente pentru durerile de spate.daca stau mult pe scaun ma apuca durerile de spate (in special omoplatul). cu multumiri

    0
    0

  • Andy pe 18 Iun 2007, 05:13
    operat de hernie de disc (07.2005)

    dupa 1an si 3luni am inceput foarte usor cu exercitii fizice si mobilitate;in momentul de fata ma simt foarte bine (dureri am numai cand se schimba vremea...)si un lucru important pt mine este ca pot iar sa practic karate

    0
    0

  • diana pe 7 Apr 2007, 09:26
    scolioza juvenala

    buna ma numesc Diana si cred ca in acest site mai lipseste doar exercitiile pentru scolioza.Eu cred ca aceasta bola s-a raspandit tot mai mult in lume ceea ce este ingrijorator,tot mai multe persoane poarta corset(in general fetele) .In concluzie este un site foarte folositor si bun

    0
    0

  • mariana sv pe 17 Dec 2006, 17:31
    recuperare dupa operatiea de hernie de disc

    mi-as dori sa aflu mai multe despre modul de recuperare a unui proaspat operat de herhie de disc

    0
    0

  • carmen ardeleanu pe 15 Oct 2006, 19:01
    hernie de disc

    sunt operata de 2 luni si jumatate si medicul spune ca nu am nevoie de recuperare as dori sa vb cu cineva care a trecut prin ac.situatie

    0
    0

  • lidia pe 7 Oct 2006, 20:42
    zona toracala

    as dori sa stiu care sunt exercitiile pentru zona toracala sau care sunt exercitiile care trebuie evitate cand ai aceasta afectiune

    0
    0

  • Vali pe 4 Oct 2006, 23:25
    Ce sa fac?????

    As vrea intrun timp cat mai scurt sa obtin muschii la spte dar fara regimuri si fructe sau altceva.Doar exercitii Va rog

    0
    0

  • coralia_leahu pe 5 Aug 2006, 15:36
    ce sa fac?

    am doar 20 de ani si am spina bifida scolioza si vertebrele L 4-5 tasate?ce ar trebui sa fac in afara de bai la namol...pana acum nu m-au ajutat la nimic?

    0
    0

  • onao pe 6 Iul 2006, 07:45
    parere

    durerile apar din cauza pozitiei incorecte si a surplusului de greutate stiu din proprie experienta

    0
    0

  • ady_endre9 pe 27 Iun 2006, 17:43
    lejeritate

    poate din cauza serviciului de 24 de ore pe scaun am ajuns sa-mi odihnesc coloana aducand umerii spre fata,dar in loc de relaxare m-am pricopsit cu o pozitie permanenta de relaxare si inestetica

    0
    0

  • Munteanu laurentiu pe 29 Mai 2006, 18:58
    coloana.

    Va rog sa-mi dati sa fac niste exercitii penru coloana. Va rog daca este posibil sa fac niste exercitii.

    0
    0

  • laumunt@yahoo.com pe 29 Mai 2006, 18:55
    coloana

    vreau sa fac exercitii pentru coloana doare ce este foarte stramba si nu ma simt prea bine cu mersul.

    0
    0

  • adinab pe 9 Mai 2006, 11:03

    Poate ne puteti spune, concret, in ce constau exercitiile McKenzie.

    0
    0

  • mariana pe 7 Mai 2006, 19:16
    este foarte vag

    n-am inteles care sunt exercitiile despre care vorbiti,am inteles ce efect au,dar este prea putin...

    0
    0

  • Olivia pe 29 Apr 2006, 17:30
    comercial

    acum inteleg ca totul e comercial. va interezeaza mai mult imaginea decat parearea noastra. Rusine

    0
    0

  • Olivia pe 29 Apr 2006, 17:19
    ati confundat textul

    pai titlul parca e exercitii pt spate. Unde sunt exercitiile ca de astea avem nevoie nu de polologhie?

    0
    0

  • kriss_kiss81 pe 30 Mar 2006, 17:56
    poze

    as vrea sa vad ceva poze cu exercitiile ce ma pot ajuta sa "scap" de dureri.

    0
    1

  • kriss_kiss81 pe 30 Mar 2006, 17:53
    am fost sportiva de performanta

    un copil obosit,ce se chinuie sa stea drept.la cativa ani dupa ce m-am lasat de innot am aflat ca am cifoza.azi,am discopatie lombara.deci,aveti grija cat va negljati...

    0
    0

  • Gabi pe 1 Mar 2006, 14:36
    gimnastica medicala

    Ar fi interesant sa apara pe site si adresele unor centre de gimnastica medicala, unde poate poti face si masaj etc.

    0
    0

  • qowadis pe 1 Mar 2006, 10:44
    cine?

    unde s-e pot invata ,aceste exerciti,totusi cred ca cateva fotografi ar fi mai concludente deca 1000 de cuvinte. multumesc,in speranta ca veti remedia aceasta ,s-a zic asa ,lacuna de fata.QO WADIS.

    0
    0

  • Nita pe 20 Feb 2006, 17:16
    interesant si de mare ajutor, dar...

    ne-ar trebui si niste exemple concludente care ne-ar putea ajuta sa le si practicam, nu credeti??? Va multumesc anticipat!

    0
    0

  • ionica toma pe 30 Ian 2006, 22:06
    neconcludent

    este un articol aproape complet daca nu am tine seama de esentialul care lipseste si anume cateva exemple din acele exerciti McKenzie! poate reveniti cu detalii! Multumesc!

    0
    0

  • laura pe 26 Ian 2006, 13:27

    recomand tuturor sa aiba grija de spate sa nu ridice greutati in poziti gresite,sa protejeze de frig stiu pentru ca am fost operata de hernie de disc si nu este deloc placut

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod