Sănătate. Terapia cu protoni, un nou tratament pentru cancer

Foto: Ana Maria Marian, CEO Intermedicas


Spectrul de tumori care pot fi tratate cu ajutorul terapiei cu protoni cuprinde procese localizate la niveul sistemului nervos central, capului și gâtului, tumori toracice, tumori din sfera genito-urinară și musculo-scheletală, precum și metastazele tumorilor primare.

În funcție de tipul de tumoră se decide asupra unor terapii combinate (chimioterapie, protonoterapie, chirurgie oncologică), fiecare cu scopul de a limita dezvoltarea tumorilor sau chiar vindecarea acestor patologii.

Nu are efecte secundare


Marele avantaj al acestui tratament este reprezentat de minimizarea  sau chiar absența efectelor secundare. Totodată, terapia cu protoni se poate efectua în ambulatoriu, reducând astfel costurile aferente spitalizării.


Terapia cu protoni a fost propusă pentru prima dată la sfârşitul anilor 1940 de către fizicianul Robert R. Wilson. Radiaţiile cu protoni se pot dirija asupra tumorii în mod tridimensional, cu o precizie milimetrică şi se admite un control asupra distanţei de pătrundere în ţesutul biologic. Astfel, ţesutul sănătos din spatele regiunii canceroase nu va fi iradiat şi, în acelaşi mod, se pot proteja organele foarte sensibile, cum ar fi: canalul coloanei vertebrale.

Conform Centrului de Statistică din cadrul Ministerului Sănătăţii, cancerul se află pe locul doi în ceea ce priveşte cauzele mortalităţii în România, la fel ca peste tot în lume, şi se estimează că în câţiva ani va fi cauza numărul unu a mortalităţii.
Din păcate, numărul îmbolnăvirilor de cancer este în creştere. În prezent, se îmbolnăvesc de cancer anual peste 70.000 de români.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mariana pe 10 Feb 2023, 10:35
    sarcomul de tesut moale

    in cazul sarcomului de tesut moale care procedura este cea mai eficienta

    0
    0

  • viorica pe 2 Oct 2019, 16:22
    iradierea cu protoni in romania

    buna ziua.As vrea sa stiu daca tratamentu cu proton este posibil in Romania? Daca da as dori o adresa de contact sau nr. tef. MULTUMESC

    0
    0

  • LUCIA pe 9 Apr 2016, 08:49
    iradierea cu protoni in romania

    BUNA ZIUA ,VA ROG SA-MI SPUNETI DACA,IN ROMANIA SE FACE TRATAMENTUL CU PROTONI?SOTUL MEU ARE CANCER LA PLAMINI CU METASTAZA OSOASA ,ACUM FACE CHEMIOTERAPIE DAR SE VEDE CA NU DA REZULTATE .ARE 64 DE ANI ,VA ROG SA-MI SPUNETI CARE ESTE PRETUL SI IN CE ORAS SE FACE ?CU MULTUMIRI

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod