cancer de vezica urinara

Principalele 4 simptome ale cancerului de vezică urinară

Știai că fumatul este considerat a fi principalul factor de risc în apariția cancerului de vezică urinară? Află ce simptome dă acest tip de cancer și cum îl poți preveni!
Cancerul de vezică urinară sau cancerul urotelial este extrem de agresiv și cu o rată mai mare a mortalității decât în cazul altor tipuri de cancer. De aceea este foarte important să fii atentă la posibilele semnale pe care le transmite corpul și să mergi la un consult cât mai repede. 


Fumatul este cauza principală a cancerului de vezică urinară


Potrivit specialiștilor, fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii, de a dezvolta cancer de vezică urinară. Fumatul este responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de cancer de vezică urinară diagnosticate în fiecare an la nivel global. Rinichii au rolul cheie de a filtra substanţele chimice nocive din sânge, ce sunt depozitate în vezica urinară, pentru a fi eliminate.
Din această cauză, substanţele toxice cauzate de fumat reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul de vezică urinară. 

Alţi factori de risc includ:
- Vârsta: 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani, boala fiind rar diagnosticată la persoane mai tinere de 40 de ani;
- Expunerea la anumite chimicale, cum ar fi arsenicul sau substanţele chimice folosite la fabricarea vopselurilor sau în industria textilă şi a pielăriei;
- Tratamente anterioare împotriva cancerului, mai ales cu medicamente pe bază de ciclofosfamide sau radioterapie;
- Boli cronice inflamatorii ale vezicii urinare, cum ar fi infecţii urinare sau cistite repetate;
- Un istoric familiar de cancer: deşi cauzalitatea genetică este rară, riscul de a dezvolta acest tip de cancer creşte dacă au fost cazuri în familie.


Principalele 4 simptome ale cancerului de vezică urinară


Cele mai frecvente simptome care ar trebui să te trimită la medic sunt:
1. Sânge în urină;
2.
Dureri abdominale;
3. Dureri în partea inferioară a spatelui;
4. Iritaţii ale vezicii urinare şi nevoia de a urina frecvent. 


Cum poți să previi cancerul de vezică urinară?


Chiar dacă nu există o metodă general acceptată, există totuși câteva lucruri pe care le poți face pentru a diminua acest risc:

Renunţă la fumat!  Astfel, chimicalele cu potenţial cancerigen nu mai pot fi colectate în vezica urinară. 

Atenţie la expunerea la substanţe chimice. Dacă lucrezi în mediu toxic, respectă toate normele de protecţie pentru a evita expunerea. 

Consumă fructe, legume şi încearcă să ai o dietă cât mai variată. Antioxidanţii din fructe şi legume ajută la redurea riscului de cancer.

Trebuie să faci anual o urocultură și o ecografie! Specialiștii au decis ca luna mai să fie luna de Luptă Împotriva Cancerului de Vezică Urinară pentru a educa publicul cu privire la simptomele acestuia și cum se poate preveni. Dacă ești afectată de infecții urinare frecvente, mai ales dacă ești fumătoare, dacă urinezi cu sânge, chiar în cantitate mică, mergi la medic.
Nu aborda aceste aspecte superficial, nu te autotrata! În plus, infecțiile urinare repetate și netratate pot mări riscul de cancer urotelial. Riscul este cu atât mai mare cu cât numărul de ani în care ai fumat crește.


Cancerul de vezică urinară este pe locul 5 ca incidență


Cancerul de vezică urinară – denumit în limbaj de specialitate cancer urotelial – este pe locul 5 ca incidență dintre toate tipurile de cancer, la nivel global. Peste 430.000 cazuri sunt diagnosticate în fiecare an, în întreaga lume,  în acelaşi timp  înregistrându-se peste 165.000 de decese.

Conform ultimelor statistici Globocan, în România sunt diagnosticate anual 3.825 noi cazuri, însă 1.471 dintre bolnavi pierd lupta cu boala. Specialiştii estimează că aproximativ 1 din 10 cazuri de cancer a metastazat deja, la momentul diagnosticului.
Cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbaţi decât la femei, iar 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod