Cancerul ovarian: 5 lucruri pe care trebuie să le cunoşti

Simptomatologia poate fi înşelătoare, semnele fiind confundate în multe cazuri cu cele ale unei boli gastrointestinale sau cu cele ale sindromului premenstrual.
Simptomele cancerului ovarian pot să fie uşor confundate cu alte probleme medicale sau pot să fie diagnosticate greşit în primă fază. De aceea este esenţial să mergi cu regularitate la un consult medical, în special dacă ai constatat anumite simptome pe care înainte nu le aveai. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre cancerul ovarian pentru a te feri de el:


1. Toate femeile pot face cancer ovarian

Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare. Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei cât şi din partea tatălui.


2. Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi

Experţii sunt de părere că frecvenţa şi apariţia combinată a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic:

  • Dureri abdominale sau pelvine;
  • Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie);
  • Modificări urinare;
  • Sângerări vaginale neobişnuite;
  • Dureri în timpul contactului sexual;
  • Pierdere în greutate;
  • Oboseală, astenie.

Având în vedere că această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli este mai bine să mergem la medic.


3. Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire

Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata căreia este analizată în mod normal supravieţuirea atunci când se evaluează tratamentul în oncologie). O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagostic corect.

 
4. Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întamplă şi din cauza faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decat atât, medicii pot uneori să diagnosticheze iniţial o afecţiune similară, dar frecventă apariţiei acestor simptome îi ajută să facă diferenţa între cancerul ovarian şi alte boli.


5. Multe femei consideră că testul Babeş – Papanicolau poate detecta cancerul ovarian

Testul Babeş – Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian.


8 mai - Ziua Internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian


În data de 8 mai au loc acţiuni în întreaga lume pentru a atrage atenţia asupra riscului cancerului ovarian, neoplasmul cu cea mai mică rată de supravieţuire în rândul femeilor! În fiecare an, aproape un sfert de milion de femei din întreaga lume primesc diagnosticul de cancer ovarian. În România, sunt raportate anual 1.850 cazuri noi, acest tip de neoplazie fiind a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei. Deşi acest tip de cancer este considerat o boala rară, specialiştii avertizează că are o rată de supravieţuire după primii 5 ani de la diagnosticare de doar 45%. Comparativ, rata de supravieţuire după 5 ani a pacientelor cu neoplasm mamar este de 89%.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod