Cancerul de colon: 10 factori de risc

Cancerul intestinului gros cauzează cele mai multe decese şi este foarte întâlnit, avertizează medicii oncologi şi gastroenterologi care atrag atenţia că această formă de boală este pe locul 2 ca frecvenţă la noi în ţară, după cancerul pulmonar. Află care sunt factorii de risc!

Cancerul intestinului gros cauzează cele mai multe decese şi este foarte întâlnit, avertizează medicii oncologi şi gastroenterologi care atrag atenţia că această formă de boală este pe locul 2 ca frecvenţă la noi în ţară, după cancerul pulmonar. Află care sunt factorii de risc!

 

1. Dieta bogată în grăsimi saturate, în special carnea roşie

2. Fumatul şi consumul de alcool

3. Consumul excesiv de cafea, în special asociată cu ţigările, dimineaţa pe stomacul gol

4. Consumul frecvent de alimente acre sau picante

5.

Constipaţia cronică

6. Consumul redus de apă

7. Consumul redus de fibre din alimentaţie

8. Excesele alimentare şi mesele neregulate

9. Servirea mesei în grabă, obosit sau nervos

10. Stresul.


Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer în ţara noastră este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe. Cazurile de cancer al intestinului gros apar în cele mai multe cazuri după vârsta de 50 de ani, aşadar consultul anual la medic după această vârstă ar trebui să fie obligatoriu.

 

 

Sfatul specialistului

Dr. Dana Stănculeanu, medic primar oncologie la Institutul Oncologic „Prof.

dr. Alexandru Trestioreanu“, Bucureşti

"Această formă de cancer porneşte de la nivelul mucoaselor intestinului gros şi poate să fie prevenită, deoarece iniţial îşi face simţită prezenţa sub forma unor leziuni precanceroase - polipii adenomatoşi, care determină cele mai multe cazuri de cancer. Pentru a preveni acest lucru este necesar să facem anual o ecografie abdominală, iar în cazul în care polipii sunt prezenţi se recurge la un tratament şi îndepărtarea lor".

 

 

Martie, luna internaţională de luptă împotriva cancerului intestinului gros


"Un studiu realizat de noi recent a arătat că românii nu sunt informaţi suficient cu privire la cancer. Ca urmare, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) derulează campanii menite să atragă un semnal de alarmă cu privire la bolile oncologice.

În această lună (martie) vom vorbi despre cancerul intestinului gros, a doua cea mai întâlnită formă de cancer în ţara noastră", spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Sub numele de ”Ce nu ştii despre cancerul intestinului gros”, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România îşi propune să ofere toate informaţiile necesare cu privire la această boală precum şi să promoveze pe platforma online, acţiunile desfăşurate pe parcursul întregii luni martie. Cei interesaţi de susţinerea acestei campanii sunt rugaţi să acceseze pagina de facebook.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • AristoCat pe 29 Mar 2011, 18:47
    Pentru sylvya04

    Ai dreptate in ce spui dar omul de-aia este insusit cu ratiune si liberul arbitru, ca sa poata alege in mod constient ce-si pune in farfurie. Ca suntem manipulati prin tot felul de cai si metode este adevarat, dar fiecare are puterea sa depaseasca toate aceste lucruri, daca vrea.

    0
    0

  • Ildicuta pe 29 Mar 2011, 15:29
    Rezolvarea?

    Aveti mare dreptate,sunt de acord cu dv., si eu am cautat mereu o rezolvare la aceste probleme. Mancam paine facuta acasa, carne din animale crescute de noi, legume cultivate de noi, dar totusi nu putem evita multe alimente necorespunzatoare. Am gasit o formula de microalge, care pentru noi este rezolvarea. Despre cercetari cititi la algae-facts.com . Unii medici o numesc hrana viitorului. 0767756300

    0
    1

  • sylvya04 pe 29 Mar 2011, 11:36
    pacat

    mare dreptate ai reallife... pentru producatori conteaza incasarile, nu calitatea produselor... noi suntem simpli roboti care cumpara, consuma, iar cumpara, iar consuma. nu se sinchiseste niciun producator daca produsul facut de el este ok. cat mai multe e-uri si chimicale, ca sa fie totul gustos si aromat, in rest nimic.

    2
    0

  • reallife pe 28 Mar 2011, 23:00
    procentul ar trebui sa ne ingrijoreze

    Pe mine chiar ma sperie aceasta afectiune desi consum apa minim 2l pe zi,nu mananc fast food,nu fac execese,Grija mea vine din faptul ca nici nu mai stim ce cumparam ;dam o multime de bani pe niste produse care apoi le consumam si ne miram de ce suntem bolnavi.Marii producatori de produse alimentare ar fi in stare sa ne omoare si constient numai sa aiba profit.

    9
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod