Cancerul de col uterin: 7 simptome. Ne vaccinăm sau nu?

6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, România fiind pe primul loc ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin. Află cum poţi să-l previi!

6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, România fiind pe primul loc ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin. Află cum poţi să-l previi!

 

Cele mai recente statistici arată că România este pe primul loc ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin, cu toate că în alte ţări incidenţa acestei boli este mult mai ridicată, potrivit dr. Rodica Tudor, medic primar oncolog la Clinica Euromedic din Bucureşti. Ca să reducem mortalitatea prin cancer de col uterin este esenţial ca fiecare femeie să fie responsabilă şi să facă măcar o dată pe an testul Babeş-Papanicolaou şi să se vaccineze împotriva virusului papiloma uman (HPV), după cum recomandă medicii.

"Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin", atenţionează dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.

 

 

6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin


Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârste între 15 şi 44 de ani. România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare la noi faţă de media europeană.

Responsabil de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin este virusul papiloma uman, boală infecţioasă cu transmitere sexuală care are cea mai mare prevalenţă de pe mapamond. Există peste 100 de tulpini HPV, majoritatea fiind inofensive şi infecţiile trecând de la sine. De cancerul de col sunt responsabilele tulpinile 16 şi 18.

Potrivit medicul oncolog Rodica Tudor, există 2 tipuri de cancer de col uterin:

  • scuamos: în celulele de carcinom scuamos s-a găsit papiloma virus (tipul 16 şi 18) în 35-100% dintre cazuri
  • adenocarcinomul: virusul papiloma a fost găsit în 82-90% din cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin.


Leziunile precanceroase se pot detecta foarte uşor cu ajutorul testului Babeş-Papanicolaou. "Te-ai infectat, iar în 2 ani virusul poate să dispară datorită imunităţii care acţionează foarte bine. În aceşti doi ani pot să apară leziuni pe col uşoare, fără complicaţii. Însă, dacă au trecut 5 ani şi nu te-ai vindecat, leziunile se agravează şi se ajunge la cancerul de col uterin", explică medicul oncolog Rodica Tudor.

 

 

7 simptome alarmante


Simptomele apar mai târziu, de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu foarte avansat, deoarece evoluţia bolii este foarte "silenţioasă". Dar atunci când simptomele se manifestă trebuie să fii atentă la ele şi să mergi de urgenţă la medicul ginecolog.

Iată ce simptome trebuie să te alarmeze:

1. Sângerări şi durere la contactul sexual
2. Sângerări vaginale anormale
3. Dureri de spate
4. Secreţii vaginale neobişnuite
5. Dureri pelviene
6. Sângerări după ce ai intrat la menopauză
7. Menstruaţie mai abundentă şi de lungă durată.

 

 

Ne vaccinăm sau nu?


Trebuie să ştii că la vaccinul anti-HPV protecţia începe la 36 de luni de la administrarea dozei şi se prelungeşte pe o perioadă de aproximativ 10 ani, aflăm de la medicul ginecolog oncolog Cristina Şaptefraţi, de la clinica Euromedic care recomandă administrarea vaccinului anti-HPV tuturor femeilor active sexual.

Cu toate că este un vaccin extrem de controversat la noi şi dr. Florin Băcanu, medic primar oncolog recomandă efectuarea acestui vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin. "Vaccinul creează imunitate împotriva virusului Papiloma Uman. Trebuie precizat că acest vaccin nu conţine tulpinile virusului, ci doar "carcasa", învelişul acestora care "păcăleşte" organismul să producă anticorpi împotriva HPV", explică specialistul.

"Este un vaccin obţinut prin inginerie genetică, nu are nici o legătură cu virusul de la care s-a plecat.

Nu mă aştept să apară reacţii adverse, decât cele care sunt tipice oricărui vaccin, roşeaţă şi durere la locul injecţiei, care dispar în maximum 24 de ore", spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV, lansând numeroase campanii de informare pe această temă.

Contraindicaţiile absolute ale vaccinurilor HPV se referă doar la hipersensibilitatea dovedită faţă de una dintre componentele vaccinale, precum şi la bolile febrile grave. Vaccinul HPV este administrat intramuscular, în zona umărului, iar cea mai frecventă reacţie adversă observată după administrarea lui a fost durerea la locul de injectare. Alte efecte adverse înregistrate sunt cefalee, ameţeli, tulburări gastro-intestinale, mâncărime, erupţie cutanată, urticarie, mialgii, oboseală.

 

Comentarii (28)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • daniela pe 5 Iun 2013, 10:18
    suspect

    sint programata miercuri la papa nicolau nu i-a placut dr.ginecolog cum arata colul meu am 51 ani s-ar putea sa fie cancer ? imi este frica are cineva vreo parere ?

    0
    0

  • elenajurjescu pe 13 Mar 2013, 09:01
    a facut vaccinul si am aflat ca este insarcinata

    sun o mama disperata ,fiica mea a facut analize iar d -na doctor din Timisoara i a recomandat vaccinul si n am stiut ca este insarcinata ce putem face???????????? sunt f necajita si are RH negativ iar prietenul RH pozitiv va rag

    0
    1

  • ariana pe 15 Oct 2012, 14:07
    control medical

    Cu vaccin sau fara, de baza sunt controalele medicale. Eu merg periodic la D-na Dr. Anca Dobos unde imi fac analizele de rutina. Pana acum nu mi-a iesit nimic in neregula la testul Papanicolau. In caz ca ceva nu e in parametri normali este bine sa fcaem o colposcopie. www.drdobosanca.ro

    0
    1

  • elena nedelcu pe 13 Sep 2012, 20:22
    simtomele cancerului de col uterin

    an toate simtomele date pe site,insa nu m-am dus nikiodata sa ma caut ,din motive financiare,credeti k a-r trebui sa merg neaparat la medic?sincer m-as duce dar orice control de acest gen costa,cu toate k se spune k este gratuit,acest vaccin e gratuit sau trebuie sa skoti o avere din buzunar?

    0
    0

  • ioana pe 2 Sep 2012, 18:07
    histerectomie

    acum 6 luni m am operat de carcinom in situ ma simt bine dar m am ingrasat cam 7 kg stie cineva daca am avut cancer de col pot face si cancer de san acum nu am nimic la sanii dar stau cu frica am fost un caz fericit nu a trebuit sa fac chimio si radio terapie imi permit sa dau un sfat mergeti la doctor din timp in rest multa sanatate

    1
    1

  • oana pe 10 Mai 2012, 00:51
    cancerul de col uterin

    Acum 3 luni am facut un chiuretaj si de atunci am sangerare zilnic .Acum 2 ani m am vaccinat .ar trebui sa ma gandesc la cancer de col uterin?

    5
    0

  • nicoleta pe 24 Ian 2012, 01:08
    cancerul de col

    aceelasi lukru lam patit si yo dureri...si sckurgeri ce pot face?

    5
    3

  • nicoleta pe 24 Ian 2012, 01:07
    cancerul de col

    aceelasi lukru lam patit si yo dureri...si sckurgeri ce pot face?

    1
    1

  • dana pe 10 Nov 2011, 10:39
    trebuie sa ma sperii?

    Am de 2 luni un partener nou...ideal insa am notat ca toate contactele sunt cu dureri pelviene,mai nou cu sangerare pret de o saptamana ....si acum cu scurgeri albe ,cleioase dar fara miros abundente....ma poate sfatui cineva?

    6
    2

  • antonmaria pe 10 Sep 2011, 08:58
    histerectomie

    Buna dimineata Georgia Anul trecut pe data de 5 iulie ,am suferit o operatie histerectomie radicala in urma unui cancer col, Acum sunt bine,a trecut un an si doua luni,din sase in sase luni imi fac analizele la sange,o data pe an fac o analiza SCC ANTIGEN TUMORAL, din trei in trei luni fac papanicolau si ecografie abdominala si transvaginala , o data pe an tomografie abdominala si pelvis,plamani si cam atat. Sunt foarte importante analizele in primi 2 ani, sanatate multa!!!!!!!

    7
    5

  • georgia pe 6 Sep 2011, 15:40
    Pt Cristina

    Te rog,daca poti spune-mi si mie cum urmaresti prin controale(.sange+Pap). Adresa mea de mail: georgia_hm@yahoo.com

    0
    0

  • antonmaria pe 19 Aug 2011, 16:04
    CANCER COL

    Buna Maria, Dute la medic nu mai astepta ,fa-ti papanicolau dupa ce spui tu accelasi simtome le am avut si eu dureri la contact, scurgere ,cand m-am prezentat la medic( nu mai fusesem de 3 ani) surpriza cancer a trecut un an sunt bine acum,asa ca da fuguta la medic numai acolo afli ce ai . Sanatate si numai bine

    3
    2

  • maria pe 17 Aug 2011, 22:59
    cancerul de col uterin simtome

    acum 2 ani am avut o raceala puternica iar papanicolau mi-a iesit atunci foarte prost, apoi dupa tratament a iesit normal insa de atunci nu l-am mai repetat . problema este k acum am uneori dureri mari la contact, am slabit 5 kg fara cura,am o secretie fara miros de culoare alba care se aseamana cu branza mazaratica,e posibil oare sa am aceasta boala ?

    1
    1

  • Alisse pe 22 Mai 2011, 22:02
    Papanicolau

    Pentru mai multe detalii legate de testul papanicolau si tot ce inseamna el, poti intra pe http://www.lifestory.ro/sanatate/sfatul-medicului/testul-pentru-depistare-a-cancerului-de-col-uterin.html unde vei gasi exact tot ce trebuie sa stii pentru complicatiile de care te temi

    12
    2

  • Cristina pe 14 Apr 2011, 11:09
    HPV

    in 2005, in urma unui control de rutina, am fost diagnosticata cu ,nu pot sa scriu....nu pot sa scriu cuvantul....ii spun mai bine virusul HPV. A fost in faza incipienta. Am facut operatie de histerectomie la Tg Mures. Ii multumesc domnului doctor Molnar. Stau acum si ma gandesc, am 48 de ani, daca eu nu as fi facut acel banal control !! Doamnelor, domnisoarelor, un control pe an ginecologic, atat doar!

    6
    3

  • lumi pe 12 Apr 2011, 01:16
    vaccin

    eu zic sa faci cele doua doze in continuare. eu mi-am facut prima doza acum o luna, urmeaza celelalte doua pe care le voi face, nu ma iau dupa pareri.... am consultat mai multi doctori si mi-au spus acelasi lucru...este bine sa fie facut chiar daca ai hpv pentru ca acesta iti creste imunitatea si exista sansa sa scapi de el.

    0
    1

  • mihaela pe 11 Apr 2011, 11:57
    la ce varsta se poate face vaccinarea

    Din pacate prezint simptomele care ar trebui sa ma puna pe ganduri, adica: sangerare in timpul contactului sexual, dureri de spate indiferent de perioada ciclului menstual, dureri la membrele inferioare, chiuretaje multiple.As dori sa stiu daca la 39 de ani se poate face vaccinul si daca nu de ce?? Multumesc pt. informatii si multa sanatate celor care acceseaza acest site !

    8
    2

  • Laura pe 18 Mar 2011, 18:26
    pret vaccin HPV

    as dori sa stiu care este pretul total al celor 3 doze de vaccin si la ce interval se fac...multumesc...

    5
    4

  • antonmaria pe 12 Mar 2011, 19:05
    CANCER

    Fetelor nu neglijati consultul ginecologic , pe mine m-a costat foarte scump o pauza de 3 ani cand am revenit la medic, surpriza cancer col uterin, a urmat o perioada ffff grea cu radioterapie ,chimioterapie , aplicatii interne ,operatia histerectomie , acum ma simt mutilata nu ma mai simt femeie desi nu am decat 44 ani

    0
    0

  • elena pe 11 Mar 2011, 17:05
    hpv

    Buna!Am 30 de ani,am fost diagnosticata in luna iulie anul trecut cu virusul hpv tipar:11,39,51.De atunci sint intr-un stres continuu.Dupa un tratament pt cresterea imunitatii si picaturi condylyn , d-na doctor mi-a sugerat sa ma vaccinez in ciuda faptului ca eu sint deja infectata... mai este necesara vaccinarea?

    4
    2

  • argent pe 10 Mar 2011, 23:02
    fara frica

    Buna! Eu mi-am facut acest vaccin (toate trei dozele) cu ceva timp in urma si nu am patit nimic, sant foarte bine. La un an dupa vaccinare am ramas insarcinata si am acum un baietel de un an si doua luni sanatos tun. Medicul ginecolog mi-a recomandat sa il fac si mi-a spus ca trebuie sa repet o doza peste 5 ani, am sa il fac fara sa ezit. Sanatate si curaj tuturor!

    2
    1

  • Georgiana pe 10 Mar 2011, 15:17
    Pentru anonimus

    Buna! Eu fac luna viitoare 26 de ani. Anul trecut, prin aprilie, mi-am facut prima doza de vaccin anti-HPV, a doua in mai, iar urmatoarea in octombrie. In ianuarie 2011 am ramas insarcinata, "din prima" (in decembrie am renuntat la anticonceptionale) si am un fat de 10 saptamani sanatos si in parametri normali. Asa ca, haide sa nu dezvoltam paranoia! :) Eu ma bucur ca mi-am facut acest vaccin, asa nu imi voi putea reprosa niciodata ca nu am facut ce a trebuit!

    1
    3

  • JohanaAela pe 10 Mar 2011, 10:16
    @Crisa

    Buna Crisa. Pe doamna Rodica Tudor o poti gasi la clinica Euromedic Fundeni.

    0
    2

  • cristina pe 10 Mar 2011, 09:54
    vaccin

    stii si eu am fost in aceiasi situatie, mi.am facut prima doza si apoi ar fi urmat celalalte doua, dar am auzit tot felul de lucruri negative despre vaccin si nu am mai continuat. sincer acum consider ca a fost o greseala si c ar fi trebuit sa il continui:) cum crezi tu... succes

    1
    3

  • olga pe 10 Mar 2011, 09:51
    Nu neglijati

    Chiar daca nu e nici un simptom, o tamponare dimineata , timp de 6 -7 zile cu iaurt ,a vaginului e binevenita . Eu aveam o scurgere si nu a cedat la tratamentul medicamentos dar la aceste spalaturi a fost f . bine. Nu mai am nimic acum

    2
    2

  • anonimus pe 10 Mar 2011, 09:48
    pareri

    Se spune ca acest vaccin e mai mult pt a induce sterilitatea la femei , manevra inclusa in planul de a diminua populatia terrei

    4
    3

  • crisa pe 10 Mar 2011, 08:13
    hpv

    as dori sa iau legatura cu Dna. Doctor Rodica Tudor cu privire a virusului HPV. Va Rog! Multumesc,

    0
    1

  • diana pe 10 Mar 2011, 02:21
    vaccin

    stiti eu am facut de curand acest vaccin..si acum am auzit diferite pareri despre el..cum ca .ar avea reactii urate peste cativa ani sau ca nu este bun..ca au murit fete din cauza lui sau lucruri de gen..mai trbuie sa fac inca 2 vaccinuri si apoi termin .sa continui sau nu?

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod