Cancer: Invenţia unei românce salvează lumea

Cancerul la sân, ovare, prostată şi cel gastrointestinal va fi depistat în 6 minute cu ajutorul unui senzor inventat de o româncă, prof. dr. Raluca Ioana van Staden. România va fi prima ţară care va utiliza acest test extrem de ieftin!

Cancerul la sân, ovare, prostată şi cel gastrointestinal va fi depistat în 6 minute cu ajutorul unui senzor inventat de o româncă, prof. dr. Raluca Ioana van Staden. România va fi prima ţară care va utiliza acest test extrem de ieftin!

 

Prof. dr. Raluca van Staden este inventatoarea unui senzor care depistează cancerul în doar şase minute, descoperire care a fost premiată cu aur la Geneva în 2010. Este vorba despre un senzor care depistează prezenţa celulelor canceroase în organism şi va fi utilizat în premieră la nivel mondial, în spitalele din România. Momentan, acest senzor va putea depista în stadii incipiente (atunci când simptomele nu există încă) cazurile de cancer mamar, ovarian, prostatic şi gastrointestinal, urmând ca cercetările să se extindă şi asupra celorlalte tipuri de cancer.

"Din păcate finanţarea ne-a permis doar abordarea a 4 tipuri de cancer, biomarkerii sunt foarte costisitori şi toate testele care trebuie să se facă în timp necesită o cantitate destul de mare.

(...) Ne dorim foarte mult să abordăm şi leucemiile, pentru că acestea au o evoluţie foarte rapidă în corp, cât şi alte cancere", explică prof. dr. Raluca-Ioana vad Staden într-un interviu acordat site-ului Hotnews.ro

 

 

Ce presupune testul de depistare a cancerului?


Se foloseşte un senzor care are mărimea unui vârf de ac, se pune o picătură de sânge sau de salivă şi în mai puţin de şase minute poţi să descoperi dacă ai celule canceroase în organism.

„Senzorul are mărimea unui vârf de ac. În acest moment este înglobat într-o microcelulă în care se pune o picătură de sânge sau de salivă. Răspunsul se obţine rapid, în mai puţin de şase minute. Mecanismul special de funcţionare se datorează utilizării unor materiale nanostructurate pentru construcţia senzorului", a explicat pentru Adevărul, prof. dr. Raluca Ioana van Staden.

 

 

Senzorul costă sub 1 euro şi poate fi refolosit


După cum explică prof. dr.

van Staden într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro, senzorul propriu-zis costă sub 1 euro, poate fi reutilizat fără pericol de contaminare de la o persoană la alta, este foarte simplu de folosit şi rezistă mai mult de 6 luni de zile. Anul acesta se va produce şi dispozitivul care va încorpora senzorul care depistează cancerul, urmând ca acesta (n.r. dispozitivul) să fie produs în serie şi să fie disponibil în cadrul institutelor de oncologie. Astfel, România ar fi prima ţară care ar face testare în masă pentru cancer, după cum îşi doreşte şi inventatoarea senzorului.

În lume, există numeroşi cercetători care încearcă să producă astfel de teste de depistare a cancerului, însă niciunul nu a trecut de testele clinice. "Cred că suntem cu un pas înainte faţă de ceilalţi, rămâne ca testele clinice să demonstreze însă. Cine iese primul cu capul sus din testele clinice, probabil va avea prioritate mondială", explică specialista.

 

 

Cine este Raluca-Ioana van Staden?


Raluca van Staden a realizat acest brevet împreună cu soţul său, Jacobus Frederick van Staden, fiind vorba despre un nou tip de senzor: ‘DOT senzor enantioselectiv’.

Raluca-Ioana van Staden s-a născut pe 16 iulie 1969 la Câmpulung, Argeş.

A absolvit Facultatea de Chimie din Bucureşti în 1992 şi Conservatorul, specializarea pian şi pedagogie muzicală, în 1996. Şi-a început activitatea ca preparator şi apoi asistent la Facultatea de Chimie. După doctorat a optat pentru o bursă postdoctorală în Pretoria (Africa de Sud), condusă de Jacobus Frederick van Staden, care i-a devenit soţ. După câţiva ani petrecuţi în Africa de Sud, unde a devenit profesor asociat, s-a reîntors în România în 2006 şi a pus bazele unui laborator propriu de cercetare, PATLAB, împreună cu soţul său.

 

 

Cancerul afectează 1 din 2 bărbaţi şi 1 femeie din 3


Cancerul este una dintre bolile care provoacă cel mai mare număr de decese la nivel mondial. Numărul de bolnavi de cancer creşte simţitor de la an la an. În România, statisticile arată o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 - în 2011. Prin urmare, s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 3000 de cazuri anual din 1994 până în prezent.

În ciuda progreselor medicinei, cancerul este încă o boală incurabilă.

Tratamentele existente ajută la prelungirea duratei de viaţă a pacienţilor, îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului pe timpul bolii, dar încă nu s-a descoperit o terapie pentru vindecarea acesteia. 

În Uniunea Europeană cea mai des întâlnită formă de cancer în cazul femeilor este cancerul mamar, iar în cazul bărbaţilor este cancerul pulmonar.

 

Vezi interviul cu prof. dr. Raluca-Ioana van Staden acordat pentru Hotnews.ro!

 

 

Comentarii (30)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • noki pe 13 Aug 2013, 16:26
    Unde a disparut inventatoarea?

    In ultimul interviu, de acum vreo 2 ani, femeia spunea ca in cateva luni va apare pe piata dispozitivul respectiv, care va costa cateva zeci de euro. Ca e in asociatie cu o firma de soft, care ii confectioneaza aparatul, care va fi asemanator cu un telefon mobil. Oare inventia a fost inghitita de firmele de medicamente? Fiindca de atunci nu s-a mai auzit nimic nici de aparat si nici de inventatoare. Eu nu cred ca este inutil sa stii ca esti in pericol sa dezvolti un cancer. Poti lua unele masuri, cel putin de alimentatie, de viata sanatoasa, iar periodic sa vezi care este situatia.

    0
    0

  • Silviu pe 16 Iul 2013, 03:39
    Daniel

    Singurul comentariu de bagat in seama este cel al lui Daniel.de pe 4 mai 2011. Sotia mea a murit de cancer ovarian, descoperit foarte tarziu, operat, chimio, radio-terapie ...recidva, incercare cu terapia Gerson esuata si ... finalul. Teoria lui Gerson pune accentul pe modul in care ne hranim, exact pentru motivul descris de Daniel; pentru a nu crea premisele de dezvoltare a celulelor canceroase. Nimeni nu stie nici ce este cancerul, nici cum se trateaza. Doctora asta pe care o lauda toata lumea fara rusine, are dreptate intr-un singur punct: e bine sa afli daca ai cancer cat mai din timp si sa-ti modifici modul de viata, modul in care mananci, ce manaci, ce bei si cum vezi viata in general, mental trebuie sa fi cat mai putin stresat sau autostresat. In rest, am auzit vorbe frumoase, mieroase, promisiuni desarte ...

    0
    0

  • Tractoristu pe 10 Apr 2012, 06:31
    E bun o coacaza !

    Ai aflatca ai cancer ! Si ???? Apoi ce faci ? Te duci la oncologi si te omoara .Unu din 600 moare de batrinetze. Vrajeala este ca in majoritatea cazurilor te vindeci de la sine. daca dai peste as a aparat, te duci la oncologie mai repede si ei te baga in chemo si radiatii si apoi nu mai ai nici o sansa. Nu ajuta cu absolut nimic pt ca medicii nu au o cura pt cancer. Scopul este de a aduce pe cit mai multi in cabinete la muls asigurarile . mai sus vad ca toti s-ar testa . Mai prunelor , oricind te testezi, tot atunci mori. Stiu eu bine asta !

    0
    0

  • Mara pe 23 Iun 2011, 09:04
    FELICITARI!!!

    FELICITARI .....de o mie de ori doamnei pentru initiativa, pentru reusita si ii tinem pumnii pentru concretizarea efectiva a introducerii pe piata din Romania a acestui aparat.Si ii uram succes pentru aceasta deoarece sunt sigura ca miza e mare si intweresele la fel de mari mai ales ca este in detrimentul multor companii farmaceutice mari care vor pierde.Cand putem spera la introducerea pe piata a acestui aparat???Oare imi puteti trimite pe mail de unde il voi putea procura???Multumiri si felicitari..

    0
    0

  • forumul civic pe 7 Iun 2011, 18:10
    realitatea tv a demascat abureala duduii cu inventia ei minune. De ce nu da lista cu probanti?

    http://www.realitatea.net/premii-fara-dovezi-senzorul-pentru-detectarea-cancerului-un-fals_834612.html

    1
    1

  • NU MAI CREDETI IN VRAJELI ! pe 7 Iun 2011, 17:13
    VRAJELI ptr naivi ! Iarasi puneti botul la scamatorii cu diplome !

    Mai dati pe google fratilor...Cum puteti crede ca tocmai fundatia Dinu Patriciu, care a premiat-o pe duduia inventatoare, nu ar finanta inventia asta daca ea ar fi asa miraculoasa? ca doar e avid de faima si nu duce lipsa de bani Patriciu, un capitalist feroce.. Cum va inchipiuti ca firme multinationale care investesc anual miliarde de euro pe inventii ar putea fi surclasate de "geniul carpatin", format la Pretoria? Teoria dansei cum ca vrea ca inventia sa fie aplicata mai intai in RO, este o vrajeala o ieftina, care ascunde ori lipsa de interes a marilor producatori mondiali din motive pertinente, ori motive obscure. Orice logica sanatoasa te pune pe ganduri cu astfel de enunturi, mai ales cand duduia tot anunta de aproape 2 ca va incepe productia si tot nu o face... http://tanasadan.blogspot.com/2010/04/raluca-ioana-van-staden-obtinut-trofeul.html

    1
    0

  • Tatiana pe 17 Mai 2011, 08:03
    Felicitari!!!!!!!!!

    Unde se poate face acest test?

    0
    0

  • Opinia pe 11 Mai 2011, 03:21
    diagnosticarea sau tratamentul

    Domnul Daniel afirmarile dumneavostra su geniale ,majoritatea afirmatiilor facute de dumneavoastra sunt abolut interesante si bine de facut cunoscute celor ce nu au legatura cu domeniul medical.In schimb ,cred ca dati o minima importanta studierii metodelor de diagnosticare.Este bine cunoscut in toata lumea ca multe persoane decedeaza datorita faptului ca primesc diagnosticul de cancer intr-o stare mult prea avansata de a se mai putea face ceva.Special in tara noastra stim foarte bine ca oamenii ,majoritatea lor nu apeleaza la medic pina nu doare si domnul meu sunteti intelept stiti ca ,cancerul nu doare

    0
    0

  • Iuliana Georgescu pe 6 Mai 2011, 17:58
    senzor depistare cancer

    Felicitari, feclicitari, felicitari!!!!!!!!!!!!!!!!! Mult succes in continuare si Dumnezeu sa va ajute!

    0
    0

  • daniel pe 5 Mai 2011, 23:55
    contact

    Doamna Borzas, ma puteti contacta aici : norisoo@yahoo.es

    1
    0

  • borzas gyongyi pe 4 Mai 2011, 19:57
    diagnostic si tratament

    Felicitari D-nei Doctor este o mare sansa pentru medicina romaneasca la nivel international. Era timpul sa se auda din nou de Romania. Sunt bolnava de cancer, am fost operata, fac raze si chimoterapie. As vrea sa intru in legatura cu D-nul Daniel care a scris pe 04 Mai 2011 la 00:41. Si eu studiez cam aceeasi problema la care s-a referit si Dumnealui. As vrea sa stiu daca are sfaturi pentru mine sau si alte informatii. Va multumesc foarte mult.

    0
    0

  • Diaconescu Eugenia pe 4 Mai 2011, 16:59
    Doctorita frumuoasa si desteapta

    Felicitari!!! Dnei Doctor si sotului, pentru rezultatele exceptionale obtinute in urma unor ani de cercetari. Umanitatea ar trebui sa fie recunoscatoare unor astfel de oameni. Descoperirea aceasta ar trebui sa ocupe locul intai pe toate canalele de stiri, sunt dezamagita sa aflu despre aceasta descoperire epocala, in mod intamplator pe internet. Multumim lui Dumnezeu ca mai trimite pe pamant si astfel de oameni.

    0
    0

  • Daniel pe 4 Mai 2011, 00:41
    diagnostic si tratament

    Evident ca metoda este destul de interesanta dar nu este unica...si diagnosticarea prin rezonanta magnetica este destul de fiabila. Alta este problema. In acest articol s-a oferit o speranta stralucitoare prin inventarea acestui senzor ce poate depista foarte rapid daca cineva este suspect de cancer si in acelasi timp s-a profilat umbrele malefice ale dezolarii... ca de fapt cancerul inca nu poate fi vindecat ... Intrebarea logica este ... ce face cineva caruia i se depisteaza cancer in faza incipienta sau acuta ? Unde apeleaza ? La chimioterapie sau cirurgie ? Ce este de fapt o celula canceroasa sau o formatiune de astfel de celule ? Care este mediul specific in care se dezvolta celulele canceroase ? Oare avea dreptate Pasteur cand afirma ca microbii sunt problema iar terenul biologic nu este important si prin urmare patogenii trebuiesc distrusi ...si nu ar fi ne voie de modificarea chimica a terenului biologic ? Pasteur gresea ... terenul biologic este totul iar microbii , germenii , parazitii , ciupercile nu pot sa se dezvolte si sa prolifereze intr-un teren neprielnic , mai exact intr-un mediu alacalin cu un ph neutru sau peste 7. Corpul nostru este format din apa intr-un procent de aproximativ 65_70% iar daca aceaste fluide sunt acide , aceasta inseamna un teren biologic prielnic pentru microbi , virusi sau paraziti si in special pt celulele canceroase. Daca ph-ul sangelui coboara sub 7,3 deja organismul intra in alerta si ia minerale alcaline ...calciu in special , potasiu si magneziu din tesuturi iar in ultima instantza din oase, sacrifica totul pentru a pastra un nivel usor bazic/alcalin in corp. Stresul acidifica sangele iar organismul sacrifica rezervele de calciu (daca le mai are) de aici si expresia populara " a avut o cadere de calciu". S-au facut experimente de laborator in care s-a luat celule canceroase si s-au introdus intr-un mediu alcalin de peste 7ph. Celule canceroase au murit dar intr-um mediu acid s-au dezvoltat. Nu trebuie sa tratezi cancerul. Trebuie sa oferi corpului un mediu alcalin in care celulele canceroase nu se pot dezvolta. Doar ce consumam in stare naturala, cruda ofera corpului o hrana alcalina si o apa ionizata alcalina... in rest ...aciditatea este regina alimentatiei moderne. Servirea mesei la un MD este o "bomba" de aciditate iar o Coca Cola este o "grenada" acida. Este foarte riscant sa spui astazi ca se poate vindeca acest flagel numit cancer. Dar se poate modifica terenul biologic iar sistemul imunitar , elimina, celule canceroase si tumorile. Astefel ca revin cu intrebarea : ce este mai important, diagnosticarea sau tratamentul ? Tratamentul exista nu pentru vindecarea cancerului ci pentru a ajuta organismul sa elimine formatiununile canceroase si pt a pastra un teren biologic alcalin in care bolile sa fie tinunte la distanta inclusiv cancerul, cirozele, diabetul si alte boli ce panicheaza societatea moderna.

    6
    0

  • amandola pe 3 Mai 2011, 22:16
    FELICITARI!

    Romani ca dumneavoastra, ne fac sa ne simtim mandri ca suntem si noi romani. Succes!

    3
    0

  • nedescu damian pe 2 Mai 2011, 22:36
    tema generala

    este uluitoare evolutia dr.am avut norocul sa o cunosc ca eleva cind invata fizica,sa o ascult cintind la pian si sa urmaresc in timp toata evolutia,bravo parintilor care au ajutato,aveau o gradina frumoasa la cimpul lung -muscel. si daca mai tiu minte era o eleva eminenta dar parinti doreau sa aiba certitudini.

    1
    0

  • http://bunatatidinnatura.blogs pe 2 Mai 2011, 15:01
    Felicitari!

    Sa speram ca v-a exista posibilitatea extinderii cercetarilor.

    1
    0

  • Ildicuta pe 2 Mai 2011, 11:03
    Felicitari!

    Felicitari doamna doctor si multumim din suflet! Mult succes in continuare! Cu mult respect

    1
    0

  • Pusa Elena Oancea pe 2 Mai 2011, 09:37
    Descoperire importanta

    Foarte important articolul !!!va avea si aplicatii practice,concrete,cand.Numai daca se va aplica practic in cabinete va fi benefic pentru populatie chiar daca va avea un cost putin mai mare.Poate fi o preventie a aceste crude boli.Felicitari dar mai aveti de luptat pana la finalizare concreta!!!! Curaj ! ar trebui sa ne unim ca sa fie ceva viabil!! si intradevar de succes!!!

    0
    0

  • MAMULOS pe 1 Mai 2011, 19:17
    RESPECT

    felicitari domna tot ceea ce faceti dumneavoastra poate fi considerat o palma la adresa celor care au pus pe butuci sistemul medical romanesc

    4
    0

  • luminita pe 1 Mai 2011, 19:12
    FELICITARI!!!

    FELICITARI DUMNEAVOASTRA SI INTREGII ECHIPE CU CARE LUCRATI !!! VA MULTUMIM PENTRU TOATE ORELE DEDICATE NOUA, TUTUROR !!!

    2
    0

  • camelia pe 1 Mai 2011, 18:28
    dispozitivul pentru depistarea cancerului

    Felicitari pentru aceasta doamna si pentru sotul ei. Imi dau seama ca au fost ani plini de munca si sacrificii. multumin Daca este posibil sa aflu cand va putea utilizata aceasta descoperire si unde, v-as fi profund recunoscatoare

    2
    0

  • Corina pe 1 Mai 2011, 15:01
    Unde se poate face acest test,,,?

    Chiar as putea avea o broblema de acest gen si as vrea sa fiu sigura...Va multumesc

    2
    0

  • Gabi pe 30 Apr 2011, 23:36
    procurare senzor si aparat

    Sunt mandra de romanii destepti. Cand si de unde se pot procura senzorii si dispozitivul ? Am 71 ani , credeti ca mai apuc sa beneficiez de aceasta minunata inventie ?. Va multumesc anticipat pentru raspunsul ce-l voi primi. Gabi.

    8
    0

  • cristina pe 30 Apr 2011, 23:29
    esti UN INGER

    Felicitarile sunt prea putine si prea mici pe linga ceea ce ai realizat. Dar ce as putea sa iti zic oare la o asa realizare decit poate ca esti precum unui inger trimis de Dumnezeu sa ne ajuti Iti multumesc in numele meu si al tuturor care nu o pot face si iti doresc multa sanatate putere de munca si mii de impliniri in viata profesionala si de familie. Succese si anunta -ma te rog cind si unde putem gasi ceea ce ai descoperit. felicitari si pentru prezentarea noutatii

    6
    0

  • Alina Catana pe 30 Apr 2011, 22:12
    o mare doctorita care ne face cinste

    Si eu am mare nevoie de un asemenea aparat...bravo dr Raluca van Staden,ne faci cinste peste hotare.Va rog din suflet anuntati-ma pe mail daca stiti unde se gaseste...va multumesc

    5
    0

  • jolly pe 30 Apr 2011, 18:12
    Super inventie!

    Bineinteles ca ministrul sanatatii doarme,el e ocupat sa inchida spitalele,in loc sa investeasca in proiectul asta.Oricum investitia cred ca va veni de afara si cine va investi isi va scoate banii inzecit. E clar ca e o inventie minunata si super utila pentru umanitate si mai ales super ieftina.

    7
    1

  • alina maria pe 30 Apr 2011, 14:29
    felicitari!

    felicitari d.nei, inca o data demonstram ca avem oameni de valoare dar care din pacate nu/i stim aprecia........Cu actuala guvernare ne este rusine peste hotare, dar mai rasare soarele si peste micuta noastra tara! Felicitari doamna si va multumim ca existati si deasemenea pentru tot ce faceti pentru noi!

    5
    0

  • manafu florica pe 30 Apr 2011, 13:22
    senzorul pt.depistarea cancerului

    Am avut si avem oameni deosebiti,inzestrati de Dumnezeu,pe care ii apreciez dar nu avem in conducere oameni care sa-si iubeasca valorile,sa le aprecieze si sa le sustina.O felicit pe aceasta doamna si-i doresc sanatate si succes mai departe in tot ce face.

    5
    0

  • lenuta pe 30 Apr 2011, 10:05
    -

    buna,as vrea sa intreb unde se poate gasii asemenea aparat pt depistarea cancerului

    11
    0

  • pasztai zoltan pe 30 Apr 2011, 08:12
    O Reusita experienta !

    Felicitari pentru aceasta specialista , cercetatoare ! Avem nevoie de astfel de oameni zi de zi . Speram sa ne dea speranta si siguranta in viitor in tratamentul celor 4 tipuri de afectiuni canceroase. Un articol interesant preluat de I Muresaanu , felicitari !. ZP

    13
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod