Ce înseamnă dacă vezi puncte plutitoare în fața ochilor?

Dacă ai avut deja acest simptom poate te întrebi dacă este unul îngrijorător. Aceste puncte plutitoare negre sau luminoase care apar în câmpul vizual nu trebuie neglijate.
Apariția unor puncte plutitoare (sau ”musculițe zburătoare”) în câmpul vizual reprezintă un fenomen pe care medicii oftalmologi îl numesc miodezopsie. Acestea sunt adesea descrise ca musculițe, puncte, scame, linii care plutesc într-un număr mic în câmpul vizual. Chiar dacă în mod normal nu reprezintă un pericol, atunci când numărul lor crește brusc poate să semnaleze o dezlipire de retină și este necesar să consulți de urgență medicul oftalmolog. 

Dezlipirea de retină este o afecțiune oculară serioasă care poate conduce la orbire dacă nu este tratată. 

Aceste puncte plutitoare pot să apară la un ochi sau ambii și se aseamănă cu petele pe care le vedem după ce privim intens la o sursă de lumină.
Este o problemă care poate să apară și la tineri, în special când vorbim despre miopii, dar care este mai frecvent întânită odată cu înaintarea în vârstă. 

”Cauza apariției miodezopsiilor o constituie modificările degenerative care se produc în mod normal în corpul vitros (structura cu aspect de gel) din interiorul globului ocular. Există și situații în care prezența lor, trădează o ruptură retiniană fără decolarea retinei, ce se tratează chirurgical. De asemenea, miodezopsiile pot fi și consecința unei hemoragii în interiorul ochiului. Nu există medicamente eficiente în tratamentul majorității situațiilor în care vedem aceste “musculițe”, diverse complexe de vitamine pot să scadă frecvența apariției lor.
Deși sunt supărătoare pentru pacienți, majoritatea învață să le ignore”
, explică pe site-ul clinicii Dr. Miruna Nicolae, specialist oftalmolog la Clinica de oftalmologie Ama Optimex.

Aceste puncte plutitoare nu dispar, iar de regulă după un examen oftalmologic minuțios, în cazul în care nu prezintă niciun pericol, pacientul este sfătuit să încerce să le ignore și, doar în cazul în care semnalează creșterea numărului lor asociată cu vedere încețoșată, trebuie să se prezinte de urgență la medic.

De asemenea, asocierea acestor puncte plutitoare cu alte simptome precum străfulgerări luminoase (un soi de flash-uri), scăderea vederii, apariția unei ”perdele negre” în fața ochilor trebuie luate în serios și necesită un consult oftalmologic de urgență. 


Cum îți dai seama dacă ai ”puncte plutitoare” sau ”musculițe zburătoare”


Sunt vizibile în special atunci când te uiți la ceva luminos, cum ar fi o foaie de hârtie albă sau la cerul albastru. Este posibil să constați prezența unor puncte plutitoare care se plimbă în câmpul vizual și își schimbă poziția de fiecare dată când clipești. 

Iar unele cazuri mai rare, aceste puncte plutitoare pot să afecteze vederea din cauza numărului lor mare, astfel că medicul va recomanda o intervenție chirrugicală numită vitrectomie, care presupune îndepărtarea acestor puncte plutitoare.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Buta Irina pe 14 Ian 2021, 07:17
  Intrebare

  Azi am vazut niste pete luminoase(galben) de dimensiunea unui nasture circa 3 minute, dupa 2 ore aveam in partea dreapta a ochilor un arc luminos de culoare albastru galben , dupa 30 min s-a mutat in partea stanga a ocilor; daca inchideam ochii lumina era mult mai puternica. poate fi o afectiune neurologica sau oftalmaologica? Multumesc!

  0
  0

 • Varzare Alexandru pe 13 Ian 2021, 12:51
  intrbare

  daca pata se misca si se roteste/invarte ? am 14 ani

  0
  0

 • Valeria pe 20 Mai 2020, 18:08
  Avem aceseas situatie cum e scris in postare

  Va rog frumos ce se poate de facut ce vitamine este nevoie ... sunt peste hotare pina revin in tara sa fac ceva sa nu agraveze situatiea am miopie -18 in cazul dat cind vad liniute cerculete in ochii ce se poate de facut pina ma intorc in tara va rog un raspuns

  0
  0

 • Catalin pe 14 Feb 2020, 20:28
  Intrebare

  Sece apar anumite liniuțe in câmpul vizual atunci când te uiți la alb

  0
  0

 • Panna Anna pe 24 Ian 2020, 14:50
  Pupila alba?

  Pentru prima data azi mi-a aparut o pata rotunda alba de dimensiunea unui nasture mijlociu in fata ochiului stang.Care poate fi cauza?varsta 82 ani.Multumesc.

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod