Hipertensiunea, un pericol pentru sanatatea rinichilor

Hipertensiunea arteriala creste riscul aparitiei bolilor si insuficientei renale, daca nu e diagnosticata si tratata la timp, avertizeaza reprezentantii Societatii Romane de Nefrologie.
Hipertensiunea arteriala creste riscul aparitiei bolilor si insuficientei renale, daca nu e diagnosticata si tratata la timp, avertizeaza reprezentantii Societatii Romane de Nefrologie.

"Hipertensiunea arteriala reprezinta un factor major pentru aparitia si progresia bolii cronice de rinichi, atat cu diabetici, cat si la nediabetici," declara prof. dr. Adalbert Schiller, Presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

Din acest motiv, in cazul in care ai hipertensiune arteriala si diabet este important sa mergi la specialist pentru o evaluare a functiei rinichiului. Screeningul bolii de rinichi trebuie sa inceapa la 5 ani de la diagnosticarea cu diabet de tip 1 si in momentul diagnosticului cu diabet de tip 2.

Potrivit statisticilor, 80% dintre pacientii cu boala cronica la rinichi au si hipertensiune.


Relatia dintre hipertensiune si rinichi


Avand in vedere ca persoanele cu hipertensiune arteriala prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta afectiuni renale, este important sa beneficieze de analize medicale de evaluare a functiei rinichiului, cum este testul de microalbuminurie. Efectuat din timp, acest test ajuta la prevenirea afectarii renale.


"Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obtine daca acesta este inceput inaintea dezvoltarii unei afectari semnificative de organ tinta (inima, creier, rinichi). In relatia dintre hipertensiune si rinichi, rinichiul poate fi atat "agresor", dar si "victima". In ultimul timp insa, rinichiul "victima" incepe sa reprezinte o problema majora de sanatate publica datorita prevalentei crescande a hipertensiunii si a diabetului zaharat, cauzele cele mai importante de boala cronica de rinichi. De aceea este necesara educarea, constientizarea si motivarea pacientului pentru screening-ul si monitorizarea tensiunii arteriale, in vederea detectarii la timp si prevenirii complicatiilor provocate de hipertensiune, cum sunt afectiunile renale", explica prof. dr. Adalbert Schiller.

"Ultimele ghiduri (JNC 7) au introdus si boala cronica de rinichi (reflectata prin microalbuminurie si scaderea functiei renale) printre factorii majori de risc pentru boala cardiovasculara.
Astazi este obligatoriu ca oricarei persoane diagnosticate cu hipertensiune sa ii fie evaluata inima si efectuata o analiza a urinii (cu masurarea microalbuminuriei) si creatinina sanguina, in vederea evaluarii ratei de filtrare glomerulara (adica a functiei rinichiului) si depistarii precoce a bolii cronice de rinichi."Peste 40% dintre romani sunt hipertensivi


Boala extrem de frecventa, hipertensiunea apare la 3 sferturi din persoanele in varsta si, in 9 din 10 cazuri de hipertensiune, boala este incurabila, spune prof. dr. G. A. Dan, Seful Clinicii de Medicina Interna si al Sectiei Clinice de Cardiologie, Spitalul Clinic "Colentina". Ingrijorator insa este faptul ca numarul tinerilor hipertensivi este in crestere.

Hipertensiunea arteriala afecteaza aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial, in jur de 20% din populatia adulta, in timp ce in Romania, in prezent, peste 40% din populatie este hipertensiva, iar rata de control a tensiunii arteriale este de doar 18%.


Potrivit OMS, hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara. Aceasta poate provoca accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca si renala.


Hipertensiunea poate fi controlata

 
Tensiunea arteriala trebuie redusa cel putin pana la valori de 140/90 mm Hg si chiar la valori mai mici, daca sunt bine tolerate, la toti hipertensivii. La diabetici si la pacientii cu risc inalt si foarte inalt (pacientii cu accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta renala, proteinurie) tensiunea tinta trebuie sa fie sub 130/80 mm Hg.

S-a dovedit ca o scadere de 2 mm Hg a tensiunii arteriale conduce la o scadere cu 14% a riscului de accident vascular cerebral. O scadere semnificativa a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10 mmHg, poate fi obtinuta prin reducerea sodiului (sarii) din alimentatie si prin reducerea greutatii corporale.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Dani pe 28 Aug 2012, 18:04
  hipertensiunea

  hipertensiunea e un mare dusman, si eu am ajuns la clinicco cu tatal meu. la el a fost fumatul cauza principala plus e adevarat hiperetensiunea. buni doctori, n-am ce sa zic

  1
  0

 • rizea florina pe 10 Iul 2011, 19:12
  hipertensiunea arteriala

  in luna februarie am fost diagnosticata cu hta 24/14. am un tratament si culmea e ca trebui sa fac si operatie de fibrom . tensiunea este 12 .... 14 ... 19.... ce sa fac sa ma operez?va rog ajutati ma.

  1
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod