Sanatoasa intreaga iarna!


Sport pentru sanatate

Comparativ cu activitatile fizice pe care le desfasori vara, sporturile de iarna te ajuta sa lucrezi alte grupe musculare. Este necesara o perioada de pregatire si incalzire a corpului, altfel risti sa te accidentezi.

Daca ai de gand sa mergi la schi, este recomandabil sa incepi pregatirea cu cel putin o luna si jumatate inainte de vacanta. In cazul in care nu ai urmat acest sfat, nu este prea tarziu nici acum, daca exersezi asa cum se cuvine si ai grija de sanatatea ta.

Mergi cat mai mult la sala si apeleaza la exercitiile aerobice.
Cele mai multe accidente survin in urma oboselii sau a rezistentei scazute la efort si, atunci cand te vei afla la altitudine, pe partie, cu siguranta vei obosi si mai repede. Nu uita nici de intarirea musculaturii membrelor inferioare, in acest caz recomandate fiind alergatul si bicicleta medicinala.

In ceea ce priveste un alt sport de iarna la moda, snowboardingul, trebuie sa fii in mod deosebit atenta la protejarea incheieturilor mainilor, aceasta deoarece cele mai grave accidentari apar in urma atenuarii unei cazaturi cu ajutorul mainilor, ceea ce duce la fracturarea incheieturilor.
In cazul in care te protejezi in mod corespunzator, riscul unei fracturi scade cu peste 50%.

Sfaturi pentru sport in deplina siguranta

Daca nu esti adepta sporturilor de iarna, renunta la activitatile de acest gen, insa nu intoarce spatele definitiv miscarii fizice. O ora de sport intr-o sala de fitness nu se compara cu lenevitul pe canapea, la caldura, dar iti garantam ca doar asa te vei mentine in forma!

Hidrateaza-te! Pentru a asigura organismului necesarul de lichide, este indicata consumarea a doi litri de apa sau a unui amestec de apa si bautura energizanta pentru sportivi, in parti egale.

Copiii, in special, trebuie sa poarte echipament de protectie si casca in timp ce schiaza.
Cele mai multe accidente care apar din cauza acestui sport presupun rani in zona capului si nu a incheieturilor, asa cum se intampla in cazul snowboardingului.

Verifica-ti echipamentul sportiv. Un dealer sau angajatii unui magazin specializat pot face acest control de rutina in locul tau.

Un control medical de rutina nu are ce sa strice. Problemele de sanatate pot da foarte multe batai de cap si tocmai de aceea este bine sa le previi din timp. Un control anual (in special, cardiologic si pulmonar) te poate feri de ocuparea unui loc pe lista pacientilor...

 

Un articol de Alina Bleaja

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod