Kinetoza: ce este și cine este predispus la această afecțiune

Kinetoza, denumită și rău de mișcare, reprezintă un set de simptome neplăcute (greață, vomă, amețeală) care se manifestă în timp ce o persoană călătorește. Descoperă cum poți reduce disconfortul pentru a te bucura de fiecare clipă din următoarea călătorie.
Pe măsură ce durata unei călătorii se prelungește simptomele asociate cu kinetoza pot scădea ca intensitate deoarece organismul se va adapta condițiilor care declanșează disconfortul. Poți suferi de rău de mișcare când călătorești cu mașina, în avion sau cu vaporul. În unele cazuri durata îndelungată a călătoriei nu reduce simptomele, ci disconfortul general se prelungește până la destinație, când călătoria ia sfârșit.

 
De ce apare kinetoza?

Pentru a înțelege cauzele kinetozei trebuie să se conștientizeze cum funcționează sistemul vestibular (din urechea internă). Acest sistem este format dintr-un set de tuburi ca niște canale prin care circulă un lichid numit endolimfă. În mod normal mișcările capului cauzează și deplasarea acestui fluid și stimularea celulelor microscopice din această membrană. Astfel, creierul primește informații despre poziția corpului și reglează echilibrul și postura.
Și ochii trimit semnale spre creier în legătură cu poziția corpului.
Kinetoza apare atunci când există un conflict între ceea ce văd ochii și ceea ce detectează urechea internă. În aceste condiții creierul va primi un amalgam de informații care nu se corelează, ceea ce provoacă amețeala, starea de greață și uneori voma. Răul de mișcare este declanșat în general de mișcări bruște sau neobișnuite în cadrul călătoriilor. Poate fi vorba despre creșterea repetată a vitezei sau de frânele succesive, trecerea peste gropi în asfalt sau mișcarea în cerc.
Alte simptome ale kinetozei sunt transpirația, saliva în exces, durerile de cap sau tenul extrem de palid ori cu o tentă gălbuie. Călătoriile nu sunt cauzele unice ale răului de mișcare. Anxietatea, furia, irascibilitatea, mirosurile foarte pregnante ori încercarea de a citi în timp ce te afli într-un vehicul în mișcare sunt alte lucruri care pot provoca starea neplăcută.
Circumstanțele mai neobișnuite în care apare kinetoza sunt schi-ul, călătoria în spațiu, jocurile într-o realitate virtuală sau călătoriile pe elefanți ori cămile.

 
Cine este predispus la kinetoză?

Deși orice persoană poate suferi de rău de mișcare într-o anumită etapă a vieții, există persoane care vor fi mai vulnerabile la această afecțiune. De exemplu, răul de mare poate afecta persoanele care călătoresc des în acest mod, iar riscul este mult mai ridicat dacă este o furtună cu valuri mari.
Dintre persoanele care călătoresc frecvent cu mașina, pe apă sau în avion aproximativ 3 din 10 vor remarca simptomele specifice kinetozei.
De asemenea, femeile sunt mai predispuse la răul de mișcare decât bărbații. În zilele de menstruație sau în timpul sarcinii riscul de kinetoză crește foarte mult. Potrivit specialiștilor, explicația constă în faptul că variațiile hormonale afectează și urechea internă și percepția poziției corpului.
Persoanele care se confruntă des cu migrene sunt predispuse și la răul de mișcare. În plus, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani suferă mai des de kinetoză, dar majoritatea depășesc acest disconfort pe măsură ce înaintează în vârstă și devin adolescenți.

 
Cum se tratează kinetoza?

Simptomele de gravitate medie se pot trata prin metode simple cum ar fi închiderea ochilor, gest care elimină fluxul de informații conflictuale furnizat de ochi și folosirea muzicii pentru distragerea atenției. De asemenea, bomboanele cu ghimbir și ceaiul de ghimbir pot elimina rapid greața.
Pentru formele mai grave de rău de mișcare se apelează la tratament medicamentos, potrivit sfatului medicului.

 
Prevenirea kinetozei

Pentru a preveni declanșarea stării neplăcute este recomandat ca persoana în cauză să stea într-un loc din față în mașină, în zona aripilor avionului sau pe punte, la jumătatea vasului. Aceste măsuri reduc la minimum mișcările resimțite.
De asemenea, este recomandat să se țină ochii închiși sau să se doarmă, să se evite lectura, filmele sau videoclipurile, precum și urmărirea obiectelor în mișcare cum ar fi valurile mării, alte mașini de pe drum, în lateral și să se fixeze un punct fix pentru privire.
Nu trebuie să se ia mese copioase înainte de călătorii, iar preparatele picante, cu multe grăsimi și băuturile alcoolice vor fi evitate complet înainte de a pleca la drum.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod