Care este diferența dintre aspirină și ibuprofen și când să le iei

Poate credeai că este același lucru să iei aspirină sau ibuprofen când ai dureri, dar nu au deloc un efect identic. Chiar dacă se aseamănă nu pot fi utilizate în aceleași situații.
Cu atât de multe opțiuni disponibile pentru a elimina durerile este de înțeles de ce ai putea deveni confuz când trebuie să alegi. Aspirina și ibuprofenul sunt aparent recomandate pentru probleme similare. Amândouă sunt antiinflamatoare nesteroidiene și există pe piață de foarte mulți ani. Cu toate acestea, dr. Alyse Scaffidi analizează de ce nu sunt de fapt echivalente.
„Numai aspirina face parte din grupul salicilaților. Acești compuși se regăsesc în natură și au fost utilizați pentru a trata problemele de sănătate timp de mii de ani. Stafidele și caisele confiate sunt surse importante și uneori salicilații sunt integrați în pastele de dinți”, explică dr. Scaffidi. Atât o doză de aspirină, cât și una de ibuprofen elimină durerea prin blocarea producției de prostaglandine, substanțe care acționează în organism asemeni hormonilor. Umflăturile și durerile persistente sunt minimizate și neutralizate în cele din urmă. Similaritățile se încheie aici pentru că situațiile în care trebui să iei aspirină sau ibuprofen sunt diferite și uneori trebuie chiar să apelezi la o variantă cu totul diferită.

 
Când să iei aspirină

În cazul în care ai un risc ridicat de atac de cord o doză redusă de aspirină, luată zilnic, poate preveni problemele, potrivit Asociației Americane pentru Sănătatea Inimii. Acest efect se datorează capacității aspirinei de a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge și de a favoriza circulația normală a sângelui spre inimă.
Este indicat să ai o discuție amănunțită cu medicul tău înainte de a recurge la terapia pe bază de aspirină. Toate persoanele care au alergie la componentele aspirinei sau un risc ridicat de hemoragie nu trebuie să recurgă la acest remediu.

 
Când să iei ibuprofen

 
Copiii sub 12 ani

Pentru copiii sub vârsta de 12 ani este indicat să se recurgă la ibuprofen sau acetaminofen (paracetamol), mai ales dacă sunt în perioada de recuperare după gripă sau vărsat de vânt. „Chiar dacă aspirina a fost utilizată în unele cazuri pentru copiii de peste 3 ani, nu este cea mai sigură opțiune și poate fi chiar fatală până la 12 ani. Această precauție este pusă în aplicare pentru că aspirina crește riscul de a suferi de sindromul Reye, o boală gravă, care provoacă uneori chiar decesul”, spune dr. Scaffidi.
În restul cazurilor ibuprofenul, nu aspirina, trebuie să fie prima ta opțiune pentru calmarea durerilor și a migrenelor, indiferent de climat sau zona unde locuiești. Efectul negativ al ibuprofenului la nivel celular și aspupra circulației sângelui este mult mai redus decât al aspirinei.

 
Când să nu folosești nici ibuprofen, nici aspirină

 
Dacă ești însărcinată

„Femeile însărcinate trebuie să evite aspirina și ibuprofenul datorită potențialului de complicații. Este cel mai bine să discuți cu un medic specialist dacă vrei să iei analgezice în timpul sarcinii.
În prezent se consideră că acetaminofenul este cea mai sigură variantă pentru a reduce durerile în cazul femeilor însărcinate. Verifică ambalajul cu atenție pentru a te asigura că nu depășești doza zilnică recomandată”
, potrivit dr. Scaffidi.

 
Hemofilie și alte afecțiuni cu risc ridicat de hemoragie

„Pacienții care suferă de hemofilie sau de orice altă afecțiune care îi expune unui risc ridicat de hemoragie trebuie să evite aspirina, chiar și în doze reduse, pentru că va reduce coagularea sângelui. Deși atât aspirina cât și ibuprofenul au un efect negativ asupra modului în care funcționează organismul pentru a preveni hemoragiile, aspirina poate fi mult mai periculoasă. În aceste cazuri este indicat să se apeleze la acetaminofen (paracetamol), ca variantă mai puțin riscantă”, explică dr. Scaffidi.

 
Alte precauții

Deși nu reprezintă același lucru, aspirina și ibuprofenul fac parte din aceeași categorie de medicamente și nu ar trebui luate împreună pentru că vor crește riscul unei hemoragii în zona stomacului. În general medicii vor recomanda una dintre ele în combinație cu acetaminofenul pentru a intensifica efectul analgezic, în caz de nevoie.
Cea mai des întâlnită problemă legată de aspirină este supradozajul, mai ales pe stomacul gol, ceea ce poate cauza crampe sau dureri abdominale.
„O altă utilizare greșită a aspirinei este folosirea ei pentru a reduce durerile de cap. Dacă depășești doza recomandată sau dacă iei aspirină de mai mult de două ori pe săptămână vei avea dureri de cap intensificate. Același lucru se va întâmpla și dacă iei de la farmacie un medicament care conține aspirină, cafeină și acetaminofen”, potrivit dr. Scaffidi.
Pe de altă parte ibuprofenul se poate transforma într-o obișnuință dacă este utilizat prea des. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că această substanță crește riscul de atac de cord cu 31%. „Nu este bine să exagerezi cu niciun analgezic pentru că poți afecta grav digestia, inima sau circulația sângelui. Mergi la un consult în cazul în care ai nevoie de analgezice mai mult de 3-7 zile”, spune dr. Scaffidi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod