Care este diferența dintre aspirină și ibuprofen și când să le iei

Poate credeai că este același lucru să iei aspirină sau ibuprofen când ai dureri, dar nu au deloc un efect identic. Chiar dacă se aseamănă nu pot fi utilizate în aceleași situații.
Cu atât de multe opțiuni disponibile pentru a elimina durerile este de înțeles de ce ai putea deveni confuz când trebuie să alegi. Aspirina și ibuprofenul sunt aparent recomandate pentru probleme similare. Amândouă sunt antiinflamatoare nesteroidiene și există pe piață de foarte mulți ani. Cu toate acestea, dr. Alyse Scaffidi analizează de ce nu sunt de fapt echivalente.
„Numai aspirina face parte din grupul salicilaților. Acești compuși se regăsesc în natură și au fost utilizați pentru a trata problemele de sănătate timp de mii de ani. Stafidele și caisele confiate sunt surse importante și uneori salicilații sunt integrați în pastele de dinți”, explică dr. Scaffidi. Atât o doză de aspirină, cât și una de ibuprofen elimină durerea prin blocarea producției de prostaglandine, substanțe care acționează în organism asemeni hormonilor. Umflăturile și durerile persistente sunt minimizate și neutralizate în cele din urmă. Similaritățile se încheie aici pentru că situațiile în care trebui să iei aspirină sau ibuprofen sunt diferite și uneori trebuie chiar să apelezi la o variantă cu totul diferită.

 
Când să iei aspirină

În cazul în care ai un risc ridicat de atac de cord o doză redusă de aspirină, luată zilnic, poate preveni problemele, potrivit Asociației Americane pentru Sănătatea Inimii. Acest efect se datorează capacității aspirinei de a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge și de a favoriza circulația normală a sângelui spre inimă.
Este indicat să ai o discuție amănunțită cu medicul tău înainte de a recurge la terapia pe bază de aspirină. Toate persoanele care au alergie la componentele aspirinei sau un risc ridicat de hemoragie nu trebuie să recurgă la acest remediu.

 
Când să iei ibuprofen

 
Copiii sub 12 ani

Pentru copiii sub vârsta de 12 ani este indicat să se recurgă la ibuprofen sau acetaminofen (paracetamol), mai ales dacă sunt în perioada de recuperare după gripă sau vărsat de vânt. „Chiar dacă aspirina a fost utilizată în unele cazuri pentru copiii de peste 3 ani, nu este cea mai sigură opțiune și poate fi chiar fatală până la 12 ani. Această precauție este pusă în aplicare pentru că aspirina crește riscul de a suferi de sindromul Reye, o boală gravă, care provoacă uneori chiar decesul”, spune dr. Scaffidi.
În restul cazurilor ibuprofenul, nu aspirina, trebuie să fie prima ta opțiune pentru calmarea durerilor și a migrenelor, indiferent de climat sau zona unde locuiești. Efectul negativ al ibuprofenului la nivel celular și aspupra circulației sângelui este mult mai redus decât al aspirinei.

 
Când să nu folosești nici ibuprofen, nici aspirină

 
Dacă ești însărcinată

„Femeile însărcinate trebuie să evite aspirina și ibuprofenul datorită potențialului de complicații. Este cel mai bine să discuți cu un medic specialist dacă vrei să iei analgezice în timpul sarcinii. În prezent se consideră că acetaminofenul este cea mai sigură variantă pentru a reduce durerile în cazul femeilor însărcinate.
Verifică ambalajul cu atenție pentru a te asigura că nu depășești doza zilnică recomandată”
, potrivit dr. Scaffidi.

 
Hemofilie și alte afecțiuni cu risc ridicat de hemoragie

„Pacienții care suferă de hemofilie sau de orice altă afecțiune care îi expune unui risc ridicat de hemoragie trebuie să evite aspirina, chiar și în doze reduse, pentru că va reduce coagularea sângelui. Deși atât aspirina cât și ibuprofenul au un efect negativ asupra modului în care funcționează organismul pentru a preveni hemoragiile, aspirina poate fi mult mai periculoasă. În aceste cazuri este indicat să se apeleze la acetaminofen (paracetamol), ca variantă mai puțin riscantă”, explică dr. Scaffidi.

 
Alte precauții

Deși nu reprezintă același lucru, aspirina și ibuprofenul fac parte din aceeași categorie de medicamente și nu ar trebui luate împreună pentru că vor crește riscul unei hemoragii în zona stomacului. În general medicii vor recomanda una dintre ele în combinație cu acetaminofenul pentru a intensifica efectul analgezic, în caz de nevoie.
Cea mai des întâlnită problemă legată de aspirină este supradozajul, mai ales pe stomacul gol, ceea ce poate cauza crampe sau dureri abdominale. „O altă utilizare greșită a aspirinei este folosirea ei pentru a reduce durerile de cap. Dacă depășești doza recomandată sau dacă iei aspirină de mai mult de două ori pe săptămână vei avea dureri de cap intensificate.
Același lucru se va întâmpla și dacă iei de la farmacie un medicament care conține aspirină, cafeină și acetaminofen”
, potrivit dr. Scaffidi.
Pe de altă parte ibuprofenul se poate transforma într-o obișnuință dacă este utilizat prea des. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că această substanță crește riscul de atac de cord cu 31%. „Nu este bine să exagerezi cu niciun analgezic pentru că poți afecta grav digestia, inima sau circulația sângelui. Mergi la un consult în cazul în care ai nevoie de analgezice mai mult de 3-7 zile”, spune dr. Scaffidi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?