Alimente ecologice versus alimente conventionale

Pentru a putea recunoaste usor produsele ecologice, din anul 2006, Ministerul Agriculturii a introdus sigla "agricultura ecologica" (ae). Prezenta acesteia certifica faptul ca produsul alimentar este obtinut din materie prima ecologica.

Pentru ca numai Ministerul Agriculturii are dreptul de a acorda sigla ecologica, prin intermediul organismelor de inspectie si certificare abilitate, poti fi sigura ca pe rafturi nu se "strecoara" alimente fals ecologice.

"O firma nu are dreptul sa foloseasca denumirea 'produs ecologic' daca nu a obtinut sigla ecologica.
Produsul este in conversie pana la data cand firma primeste dreptul de a utiliza sigla. In aceasta etapa de conversie se face trecerea de la statutul de produs conventional la acela de produs ecologic." a declarat Oana Atomei.

De ce sa alegem alimente eco?


Coloranti, conservanti, gelifianti, stabilizatori, potentiatori de aroma, antiaglomeranti, agenti de umezire, agenti de intarire si lista poate continua. Acestia sunt numai cativa dintre aditivii alimentari pe care ii consumam zilnic. Cu toate ca nu exista studii care sa demonstreze clar efectele unor aditivi asupra sanatatii noastre, tousi este permisa folosirea conservantilor, colorantilor si a altor substante la producerea alimentelor pe care le consumam zilnic.

Desi numerosi aditivi sunt controversati, legile nu ii impiedica, pentru moment, pe producatori sa le utilizeze.

 

Potrivit unui studiu realizat in 2007 de Universitatea din Southampton, colorantii alimentari au un efect negativ asupra comportamentului copiilor.
Cercetatorii au demonstrat ca sase tipuri de coloranti alimentari - E110, E104, E122, E129, E102, E124 - determina un comportament hiperactiv si scaderea capacitatii de concetrare in cazul celor mici. Pe langa aceste efecte, numerosi aditivi alimentari sunt suspectati de efecte cancerigene.

Iata cateva magazine de unde poti achizitiona produse ecologice:


Biocoop - Str. Avram Iancu nr.1, Sibiu.

Naturalia - www.naturalia.ro
Str.

Erou Mircea Marinescu nr. 8, Voluntari, Judet Ilfov;
Calea Floreasca nr. 25, Sector 1, Bucuresti;
Calea Mosilor nr.189, Sector 2, Bucuresti.

Pukka Food - Str.George Vraca nr. 7 (langa Parcul Cismigiu).
www.pukkafood.ro

Leacul - Str.Hatmanul Arbore nr.11, Sector 2, Bucuresti.
www.leacul.ro

Bio Markt - Str. Marasesti nr. 14, Timisoara.
www.bio-markt.ro

Natura Food
- Str. Fabricii nr. 47, Ansamblul Quadra Place, Parcul Politehnica.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristi pe 23 Sep 2010, 22:36
    BIOmarkt TIMISOARA

    biomarkt.ro ofera acuma 50 premii speciale, nu ratati !!!

    0
    0

  • samoila pe 21 Apr 2009, 11:31
    Case ecologice.

    Ne propunem sa facem intradevar ecologie,deoarece avem nevoie de aceasta planeta si ia de noi.Prin proiectele noastre am demarat si acoperisurile verzi acolo unde poluarea si necesitatea de natura ne-o cere,am inceput sa plantam pe acoperisuri de orice inclinatie plante perene. www.piscine-ecologice.com

    0
    0

  • alexandra pe 27 Dec 2008, 04:16
    my reality

    Din propria experienta am vazut ca alimentele si produsele ecologice fac bine organismului-al meu cel putin. In limita banilor folosesc produse de ingrijire ecologie(sampon, sapun) si astfel, am scapat de alergiile teribile pe care le aveam atunci cand foloseam produsele obisnuite..Din punctul meu de vedere ele merita sa fie cumparate iar noi meritam preturi mai mici la multe dintre acestea, nu umflate cum sunt majoritatea; )

    0
    0

  • gabi pe 10 Dec 2008, 16:08
    produse ecologice

    Este foarte interesant si bine de stiut ca organismele abilitate pentru autorizarea produselor ecologice isi i au treaba in serios. Felicitari si tineti o tot asa...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod