6 probleme de sănătate cauzate de menstruație

Modificările hormonale nu au drept consecință doar crampele, acneea sau pofta de dulciuri. Există și alte afecțiuni care ar putea fi cauzate de menstruație.
Crampele sau schimbările dese ale stării de dispoziție pot fi foarte deranjante, la fel și acneea care apare în acea perioadă a lunii. Disconfortul cauzat de menstruație diferă de la persoană la persoană, însă fluctuațiile hormonale pot avea și alte efecte pe care nu le bănuiai. Afecțiunile cauzate de menstruație pot slăbi organismul și de aceea este indicat să li se atribuie cauza corectă pentru a se putea lua măsurile necesare.

 
Iată ce probleme de sănătate cauzate de menstruație trebuie să ai în vedere:

 
1. Palpitațiile

Un puls mai rapid sau care fluctuează poate apărea chiar înainte de menstruație, precum și în zilele de sângerare menstruală. Dar cum poți să știi dacă este doar o stare temporară sau o problemă mai gravă precum afecțiunile cardiovasculare?  Dacă pulsul rapid este asociat și cu respirație întretăiată, dureri în zona pieptului sau stări de leșin trebuie neapărat să mergi la un consult de specialitate.
În orice caz este recomandat să mergi la un consult după zilele de menstruație pentru a te asigura că a fost vorba doar despre o problemă temporară.

 
2. Migrenele

„Se cunoaște de câteva decenii legătura dintre hormoni, în special estrogenul, și frecvența și severitatea migrenelor. Scăderea drastică a estrogenului ar putea fi motivul pentru care migrenele severe apar în această perioadă. De asemenea, migrenele cronice pot avea legătură tot cu fluctuațiile hormonale”, explică dr. Vernon Williams, specialist neurolog. Pentru a minimiza riscul de migrene este recomandat să bei apă suficientă, să eviți alcoolul și să dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte. Învață să te relaxezi și în momentele stresante pentru că altfel ai putea favoriza declanșarea durerilor de cap. În unele cazuri pot fi utile pilulele contraceptive, substituția hormonală sau medicamente analgezice.

 
3. Anxietatea

Ai observat că te îngrijorezi mult mai ușor în zilele dinaintea menstruației? Scăderea nivelului de estrogen contribuie decisiv la accentuarea simptomelor specifice anxietății, care pot varia de la o simplă îngrijorare până la imposibilitatea de a te odihni. „Înaintea ciclului menstrual pot apărea momente în care nu ai deloc încredere în tine sau vezi probleme peste tot.
Nu este un moment ideal pentru a lua decizii importante sau pentru a-ți schimba jobul”
, potrivit dr. Williams. Pentru reducerea anxietății este util să faci plimbări în aer liber, să încerci meditația sau să ieși cu prietenii, să râzi mai des și să uiți de toate problemele minore care te supără.

 
4. Anemia

Nu este întotdeauna detectată în cadrul analizelor de rutină decât dacă este într-o formă gravă. Anemia cauzată de menstruație este însă o afecțiune des întâlnită.
„Majoritatea femeilor au o deficiență de fier până când ajung la menopauză, iar anemia poate persista chiar și până la vârsta de 80 de ani dacă nu este tratată. Pentru a combate această problemă este necesar să i se prescrie fiecărei paciente o combinație personalizată de vitamine și minerale pentru a reface carențele din organism. Nu trebuie însă nici să se exagereze pentru că pot apărea constipația sau durerile abdominale”, potrivit dr.
Arielle Levitan.

 
5. Diareea sau constipația

Modificările nivelului de hormoni pot avea un impact negativ și asupra tractului digestiv. În timpul menstruației corpul produce prostaglandine, compușii care favorizează contracțiile musculare și apariția crampelor abdominale. În funcție de cantitatea eliberată de prostaglandine pot apărea diareea sau constipația. De asemenea, trebuie să fii atentă și la meniul zilnic pentru a nu exacerba această tendință. Consumă fructe și legume și bea 8-10 pahare de apă în fiecare zi. Ia și pastile pe bază de ibuprofen, care stopează producția de prostaglandine. 

 
6. Problemele dentare

„În zilele de menstruație nivelul de progesteron crește, iar acest lucru modifică felul în care organismul reacționează la acumularea tartrului dentar. Gingiile se pot înroși sau inflama și vor sângera foarte ușor. Inflamarea gingiilor va fi mai intensă cu 2-3 zile înainte de menstruație și va începe să se reducă după declanșarea sângerării menstruale”, explică dr.
Kristy Gretzula, dentist din Connecticut. Dacă respecți cu rigurozitate regulile de igienă dentară poți minimiza disconfortul. Ața dentară și periuța de dinți au un rol esențial pentru menținerea unui zâmbet frumos în orice perioadă a lunii.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod