Somnul nu ingrasa!

Studiile arata ca, atat femeile, cat si barbatii care dorm mai putin de 5 ore pe noapte cantaresc mai mult decat persoanele care dorm mai mult de 7 ore pe noapte. Recomandarea specialistilor este ca fiecare persoana sa doarma 8 ore.
Lipsa somnului poate produce obezitate. Potrivit unui studiu realizat de o echipa de experti de la Universitatea Brisbane din Queensland, copiii care nu dorm suficient risca sa devina obezi cand ajung adulti, deoarece lipsa odihnei suprima capacitatea corpului de a produce hormonul care taie apetitul. Expertii australieni sustin ca micutii care au probleme cu somnul prezinta riscuri duble de a deveni obezi la maturitate, in comparatie cu cei care dorm atat cat trebuie.  

Aceste concluzii au aparut in urma unei cercetari realizate de dr.
Abdullah Al Mamun, de la Universitatea Brisbane. Studiul a fost efectuat pe 2.500 de copii, care au fost supravegheati de la nastere si pana la implinirea varstei de 21 de ani. Astfel, studiul a arata ca doar 13% dintre persoanele, care in copilarie dormeau suficient, erau obeze, fata de 23% dintre cei care nu se odihneau si care la maturinate au devenit supraponderali.

Potrivit doctorului Mamun, lipsa de odihna face corpul sa secrete o cantitatea mai mica din hormonul numit leptina, responsabil cu inhibarea apetitului, ceea ce conduce la cresterea poftei de mancare.
Totodata, somnul insuficient tulbura echilibrul corpului si felul in care organismul metabolizeaza insulina, hormon care, de asemenea, joaca un rol important in viteza cu care corpul asimileaza grasime.

Dr. Al Mamun sustine ca sunt 3 posibile motive pentru care copiii cu probleme de odihna ar putea ajunge obezi. "In primul rand acesti copii au mai mult timp sa manance, in al doilea rand, ei dorm mai putin, sunt mai obositi si au mai putina activitate psihica in timpul zilei, si asftel, nu consuma tot ceea ce acumuleaza.
Potrivit ultimului motiv, timpul redus de somn genereaza niveluri reduse de hormoni, care regleaza apetitul", a declarat Mamun.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dina Elisabeta pe 25 Sep 2007, 08:57
    Somnul - o necesitate!

    Daca nu am un somn bun, daca nu sunt lasata sa dorm bine (fara zgomote in jur), sunt un om terminat; daca imi fac somnul in cele mai bune conditii, nu ma mai doare nimic, iar randamentul in activitatea zilnica este 100%.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod