Sănătate. Răul de transport: cum să scapi de el fără medicamente?

Foto: Fizioterapeutul Ramona Pavel, cu specializare în vertij, echilibru și posturologie clinică la Bio Ortoclinic


Barany, un cercetător austriac, a arătat încă din 1921 că defilarea imaginilor în vederea periferică poate cauza greață și vomă. De atunci, multe cure și prevenții au fost propuse pentru răul de transport pe lângă medicație, însă cea cu efecte prelungite demonstrate științific este reeducarea specifică a urechii interne cunoscută drept reeducare vestibulară.

Medicația mai des utilizată este combinația antiemetice / antihistaminice, dar anumite medicamente din aceste clase sunt interzise de exemplu în USA de către FDA. Aceasta tratează simptomele răului de transport, însă nu și cauza lui. Multe tratamente farmacologice care pot fi eficace pentru greață și vomă nu sunt neapărat eficace pentru răul de transport. În ultimul timp se evită foarte mult medicația pentru vomă și greață, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central”, explică fizioterapeutul cu supraspecializare în tratarea problemelor de echilibru, vertij și a amețelilor.
 

Aceasta arată că, în baza ultimelor studii științifice, unele realizate de profesori emeriți de la universități din Washington și Seattle, reeducarea vestibulară, chiar dacă presupune o perioadă de cură mai prelungită, este eficace pe termen mai lung (ani întregi) decât medicația (doar câteva ore), pentru că produce fenomenul de adaptare și obișnuință la stimul. ”Reeducarea vestibulară se face doar de către specialiști în domeniu și constă într-o evaluare inițială a sistemelor senzoriale urmată apoi de o stimulare vestibulară importantă cu fotoliul rotator și dacă este necesar cu Platforma Computerizată Dinamică", susține fiziterapeutul care a adus în România sistemul de testare Multitest Equilibre, patentat și utilizat de multe centre de cercetare.


Acesta evaluează, tratează și previne tulburările de echilibru și postură din toate domeniile medicale în care acestea pot apărea (ORL, neurologie, sport, pediatrie, traumatologie, chirurgie post operatorie șold/genunchi/ligamente etc).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod