Sănătate. 5 sfaturi ca să-ţi protejezi coloana în timpul curăţeniei de Paşte

Mișcările pe care le faci pot să-ţi solicite foarte mult spatele, avertizează specialiştii. Descoperă cum să previi aceste probleme!

Aspiratul, ștersul podelelor sau al ferestrelor, măturatul ori scoaterea rufelor din mașină sunt probleme cât se poate de serioase pentru persoanele care au hernie de disc, alte afecțiuni ale coloanei vertebrale ori s-au confruntat în ultimele luni cu dureri lombare sau cervicale, avertizează dr. Iulia Belc, medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie.

”Aparent banala curățenie de Paște poate deveni o provocare pentru toate persoanele care au experimentat în ultimele luni o durere lombară, puternică sau ușoară.

Dacă suntem în plin puseu dureros sau imediat după ieșirea din el, e cel mai indicat să chemăm pe cineva să ne ajute, pentru că altfel riscăm să afectăm din nou coloana. În cazul unei dureri cronice ușoare, surde, suportabile, sau a lipsei durerii la o distanță de câteva luni de un episod acut, trebuie să ne adaptăm activitățile, să gândim un plan de derulare al acestora pe o perioadă de câteva zile”, explică dr. Iulia Belc şi face câteva recomandări despre cum putem să protejăm coloana şi să prevenim durerile.


1.
Activitatea trebuie întreruptă de pauze periodice de 10-15 minute, la interval de 40-45 minute, sau imediat,  în cazul apariției unei dureri sau a unui disconfort.

2. Poziția ortostatică (în picioare), trebuie adaptată, ținând picioarele depărtate la nivelul umerilor. Atenție, dacă mobila de bucătărie nu are picioare de sprijin, tendința noatră este de a sta în poziție de balerină, cu vârfurile mult în afară, ca să stăm cât mai aproape de dulap. Acest lucru va accentua scobitura lombară, lordoza, va pune presiune asupra articulațiilor intervertebrale și, pe cale de consecință, va determina apariția durerii.
Ideal este să sprijinim alternativ câte un picior pe o mică treaptă adaptată dintr-o cratiță întoarsă, un teanc de cărți, o scăriță sau deschizând ușa de la masca chiuvetei și sprijinind piciorul în interiorul dulapului.  

3. Ridicarea oricărei greutăți se face cu două mâini, ajutându-ne de membrele inferioare și îndoind mereu genunchii. Mișcarea de ridicare NU trebuie făcută cu genunchii întinși, nici măcar când scoatem sacoșele din portbagaj. Nu uitați să depărtați picioarele la nivelul umerilor!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Romania pe 16 Apr 2016, 17:46
    De ce la curatenie apar doar fotografii cu femei,

    ..nesimtitilor!!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod