Recuperarea motorie a copiilor cu afectiuni neurologice I

Pentru copiii cu afectiuni neurologice, exista programe de recuperare, care se vor face - in marea lor majoritate - sub supravegherea specialistului. Programele de exercitii corespund diferitelor stadii de dezvoltare neuro-motorie a unui copil normal.
Dupa ce micutul a trecut de primul stadiu si a invatat rostogolirea, specialistul adauga in program alte scheme de tratament, pentru a trece la etapa urmatoare. Si tot asa...

Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Centrului Medical Romar, spune ca este nevoie de multa munca, dedicatie din partea specialistului si participare din partea mamei. Parintele poate sa lucreze anumite exercitii cu micutul acasa, pentru a-i usura munca specialistului si pentru ca recuperarea sa fie mai rapida.


Programul de exercitii Margaret Rood

Margaret Rood are patru trepte bazate pe mobilitate, stabilitate, mobilitatea in stabilitate si indemanare. Treapta de mobilitate de refera la copiii cuprinsi intre 0-3 luni.


"Pentru a-i mari copilului mobilitatea, se pozitioneaza corect capul si gatul in pozitia de supt", spune Aurelia Popa. Urmeaza sa se induca miscarea de rostogolire iar mai tarziu miscarea de extensie, care se invata prin pozitionarea copilului pe burta cu mainile intinse si capul sus.

Urmatoarea etapa a exercitiilor are ca scop castigarea stabilitatii, adica mentinerea in pozitia respectiva a bebelusului.

Dupa ce s-a mentinut stabilitatea, se trece la mersul in patru labe, pana la mersul in picioare.

Mobilitatea in stabilitate se creeaza dupa ce s-a obtinut o anumita pozitie.

Perfectionarea miscarilor se realizeaza prin presiuni care se fac asupra corpului. De exemplu, daca se ajunge la ultima etapa, mersul in picioare, se fac presiuni pe bazin, pe umeri - in mers - pentru ca asa copilul capata o stabilitate mai mare.



Programul de exercitii Bobath

Autorul acestui program considera ca schemele de tratament cele mai eficiente sunt cele care urmaresc evolutia motorie a unui copil normal. Bazandu-se pe acest principiu, autorul a format un program de recuperare care este destul de eficient pentru copiii cu handicap.

Dezvoltarea neuro-motorie a copilului:

  • Intre 2-3 luni copilul isi tine capul
  • Intre 3-4 luni se rostogoleste
  • Intre 5-6 luni sta in asezat
  • Intre 6-7 luni merge in patru labe
  • Dupa 9 luni merge in picioare

Rostogolirea. Copilul este pe spate. Se prinde piciorul de partea opusa rostogolirii. Se flecteaza ca sa se imprime miscarea concomitent cu intinderea piciorului.


Tararea. Se tine copilul cu fata in jos (pe masa), kinetoterapeutul avand antebratul pe sub toracele micutului. Se face tararea pe diagonala (mana - picior opus).

La invatarea mersului in patru labe se pastreaza aceleasi principii.

Micile evolutii - pentru cei din exterior aproape insesizabile - sunt adevarate motive de bucurie pentru persoanele care sunt implicate in tratarea copilului. "Mie mi se pare extraordinar sa stea pe genunchi, pentru ca deja isi pozitioneaza bazinul. Daca invata sa stea in genunchi poate sa invete mai usor sa mearga", spune Aurelia. Rostogolire, tarare, mers in labute, mers normal... toate acestea sunt miscari pe care copilul fara afectiuni neurologice le invata in decursul unui singur an de viata.
Insa, copiii cu care lucreaza Aurelia au nevoie de ani... Si rabdare, dupa cum accentueaza chiar ea. Atat din partea specialistului, a copilului (care poate de multe ori nici nu intelege de ce nu poate sa se ridice si sa mearga dintr-o data) si, nu in ultimul rand, a parintilor...

Vezi Recuperarea motorie a copiilor cu afectiuni neurologice II

Articol realizat in colaborare cu Aurelia Popa, kinetoterapeut Centrul Medical Romar.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gaby pe 10 Iul 2009, 23:38
    leucoencefalopatie

    fetita mea are 4 ani si sufera de parapareza spastica facem recuperare de 3 anii si 2luni si abia merge sustinuta ma puteti ajuta cumva

    0
    0

  • adriana pe 3 Mar 2008, 14:03

    Eu am un baietel de 16 care are 17 kg. Nu a mers niciodata. Cine vrea sa ma ajute.

    0
    0

  • Livia pe 28 Iul 2007, 09:29
    Mii de multumiri!

    Fetita mea, Flavia, a lucrat aprox. 3 ani cu Aura si a avut mari progrese.A crescut pe bratele acestei femei deosebite ! Acum merge singura, la toamna va merge in clasa intai la o scoala normala... Doresc multa sanatate doamnei Aura si sa aiba parte de cel putin tot atata dragoste si bucurie cata daruieste acestor copii !

    1
    0

  • eliza pe 4 Iul 2006, 19:56

    de ce un tratament pt boala mea nu l-am putut face decat in strainatate?si atatia bani?clinicile din tara nu te pot ajuta cu nimic.

    0
    0

  • eliza pe 4 Iul 2006, 19:54

    am suferit de o boala rara care mi-a afectat viata in mod decisiv.am doar 19 ani.vi se pare corect?mie nu.cum revin la normal?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod