Protejeaza-te de raceala!

Iarna se aproprie cu toate dezavantajele vremii reci. Racelile nu-i vor ocoli nici iarna asta pe unii dintre noi. Ce putem face?
Vaccinurile nu te protejeaza 100%

Virusii sunt vinovati pentru raceala, care este de fapt o infectie a cailor respiratoare superioare. Desi e o boala atat de simpla nu poate fi stapanita fiindca apar in continuu virusi noi. Vaccinurile care se fac preventiv nu acopera toata gama de virusi "de sezon".


Nu racesti din cauza frigului

Se pare ca pricipala cale prin care se transmite virusul este, la fel de simpla ca si boala, o atingere. Cineva stranuta si atinge cu mana pe care a dus-o la gura o alta persoana. Virusul va trece pe pielea sau obiectele celuilalt. Pe canile de cafea, farfurii si servetele virusul rezista destul de mult,3-4 ore.
Raceala e o epidemie, se transmite in grupuri stranse.
De aceea, copiii care merg la scoala se imbolnavesc foarte usor.


De ce apare in sezoanele reci?

Virusii au nevoie de o anumita temperatura si umiditate ca sa se inmulteasca si sa devina agresivi. Nu frigul te imbolnaveste, el "gazduieste" germenii. Totusi, expunerea la frig un timp mai lung te face mai vulnerabil la atacul viral.


Antibioticele nu sunt bune


Antibioticele ajuta cand boala e produsa de o bacterie. In cazul racelii, care e cauzata de virusi, antibioticele nu vindeca nimic, din contra, daca sunt luate cand nu e nevoie nu vor mai fi eficiente intr-o afectiune provocata de bacterii.


Cum ne tratam?

Inainte - nu e prea dificil sa-ti cresti imunitatea prin cateva metode usoare ca sa nu stai la pat o saptamana.


Vitamina C , se stie deja, e foarte importanta pentru imunitate. Din pastile , sucuri de citrice, legume, fructe, totul e sa consumi doza zilnica de 100 mg pe zi sau 120 mg pe zi daca esti fumator.

Ustuoriul e un remediu popular care ramane in picioare printre toate tratamentele de ultima generatie. Intareste organismul, dezinfecteaza. Exsita chiar pastile cu extract de usturoi.

Dupa ce "am luat-o" - daca incepi sa te simti rau, iti curge nasul sau te doare capul si ai putina febra cere la farmacie, in primele 24 de ore, tablete cu zinc. Dupa ultimile studii medicale, zincul luat in prima zi scurteaza raceala. Simptomele dispar in 3 zile. Nu se da copiilor sub 13 ani.


Medicamentele "de raceala"

Acestea asociaza paracetamol, care scade febra, cu decongestanti nazali si cofeina - stimulent impotriva oboselii.


  • Pentru dureri musculare si inflamatie: gasesti la farmacie pastile care contin Acetaminofen sau Ibuprofen;
  • Siropul de tuse iti va calma gatul iritat, te va ajuta sa elimini mai usor secretiile si sa reduci "armata" de virusi din organism;
  • Antihistaminicele ajuta cateodata, insa daca mai ai alte probleme de sanatate e foarte periculos sa le iei fara aprobarea doctorului;
  • Pe langa medicamente bea multe lichide calde, ceaiuri si pastreaza aerul umed in camera in care stai, mai ales pe timpul noptii;
  • Inspira aburi de alcool medicinal.
    Iti "curata", dezinfecteaza si decongestioneaza nasul.


Nu se mai poate - imi sun doctorul

Daca faci febra peste 38, secretiile nazale devin purulente (galbene) sau pur si simplu te simti foare rau si niciun remediu nu functioneaza, medicul iti va oferi solutia potrivita. Uneori raceala sa asociaza cu alte boli care trebuie tratate diferit.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • E lisabeta pe 10 Nov 2008, 21:55
    Antigripal Naturist

    Recomand consumul de capsule echinaceea pe care eu le i-au de cativa ani si nu mai stiu de atunci ce este raceala. Un tratament foarte bun si ieftin.

    0
    0

  • doina marginean pe 7 Oct 2008, 21:15
    Protejeaza te de raceala

    De 5 ani fac in martie si in octombrie o cura de echinaceea, de la firma hofigal. Lucrez in aer liber 8 ore pe zi si nu am racit niciodata in acest timp. Consum fructe am o aliment cat se poate de naturala. Totul e sa te preocupe sanatatea ta si mai ales sa si aplici ceea ce inveti. Bunica n-o va face in locul tau;

    0
    0

  • miha251 pe 6 Oct 2008, 16:45
    Raceala

    Asa procedez eu (asta in prima faza cand te dor toate oasele cum se zice )... o baie fierbinte in care pun doua maini de sare pentru muraturi, stau in jur de o jumatate de ora, un paracetamol, ma bag in pat, iar a doua zi sunt bine merci.

    0
    0

  • Elena pe 4 Oct 2008, 13:55
    Comentarii

    Unele comentarii ale cititorilor emana prostie si ignoranta.

    0
    0

  • anca pe 11 Oct 2007, 16:07
    raceala

    E adevarat ca mereu cei de pe internet aveti dreptate eu sunt de partea voastra si va cred

    0
    0

  • bianca pe 11 Oct 2007, 16:05
    adevarul despre raceala

    Eu cred ca daca vrem sa nu racim ar trebui sa ascultam sfaturile medicului pt ca el este sg. care(uneori)are dreptate asa ca aveti grija de voi si de sanatatea voastra pt ca tu nu ai grja de ea cine vrei sa aiba?E si ar fi recomandat ca atunci cand raciti sa stati numai in casa si sa asteptati sa va treaca dar cu ajutor a unor ceaiuri si fructe proaspete!!!

    0
    0

  • elena diaconu pe 31 Oct 2006, 11:08
    Remediu natural !

    Nu numai eu, ci si mama mea , de 86 de ani, de cand am adus-o la noi, n-a mai facut gripa, raceala, guturai ....de 8 ani! Este de necrezut! Cum am facut profilaxia? Imbracand-o bine, ca sta numai in casa ! Totdeauna, o raceala, incepe de la ...picioare si de la spate! Daca aveti grija sa va"blindati",nu veti face nici un fel de boala,ajunsa a fi, pentru unele persoane,"obligatorie",iarna, dar si primavara-toamna ! Deci, imbracati-va bine ! Aveti grija de talpi, si cand iesiti de la dus!Puneti o vesta si un sal calduros la gat ! Mai mancati si lamai cu miere sau luati vitamina "C", saptamanal ! Cam atat! Multa sanatate, tuturora ! Elena

    0
    0

  • alexandru pe 7 Oct 2006, 15:28
    prevenirea racelii

    consuma Detoxifiant cate o lingurita in 100ml apa de 3 ori pe zi vei obtine rezultate miraculoase.intr-o perioada f.scurta

    0
    0

  • antonica pe 5 Sep 2006, 10:56
    prevenirea racelii

    luati incapand cu 1 octombrie, cate 2 pastile de vitamina c pe zi,timp de 3 luni, sau pastile cu extract de ecninaceea.

    0
    0

  • elena pe 4 Sep 2006, 17:51
    raceala

    - raceala netratata dureaza o saptamana. cea tratata dureaza 7 zile. - e adevarat, dar daca nu o tratezi, apar pe parcurs complicatii iar racelile pot fi mai dureroase si mai greu de tratat.

    0
    0

  • Linda pe 31 Aug 2006, 04:35
    ?

    Atat? Usturoi si vitamina C pentru a preveni raceala? Oricum cred ca degeaba iei usturoi si vitamina C daca alergi prin ploaie cu pieptul gol... Dupa stiam cu totzii ce tre' sa faci, poate minus pastilele cu zinc...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod