Mica farmacie de mare ajutor

Iti aduci aminte cand ai avut ultima data febra si a trebuit sa ititrimiti sotul, in toiul noptii, dupa cateva tablete de aspirina? Sauultima data cand el s-a taiat reparand ceva prin casa si a trebuit sa-lbandajezi, pentru a opri sangerarea, cu o batista sau chiar cu o bucatadintr-o camasa mai veche?

Aceste intrebari si eventualele raspunsuri ne duc la o tema mereu actuala:dulapiorul cu medicamente. Cand iti alcatuiesti rezerva de medicamentede prima necesitate, este bine sa ai in vedere mai multe aspecte:

Dulapiorul cu medicamente trebuie sa se afle intr-un loc ferit de calduraexcesiva sau umezeala (este recomandabil in baie sau in alt loc usoraccesibil).

Familiile cu copii trebuie sa se asigure ca acest loc nu este laindemana acestora sau sa inchida cu cheia dulapul sau sertarul destinatmedicamentelor.

Continutul trebuie sa cuprinda medicamente uzuale, a caror intrebuintaresa iti fie cunoscuta.

Daca gasesti printre medicamentele din casa unele despre care nu iti potiaminti pentru ce ti-au fost recomandate, fie intreaba medicul de familie,fie arunca-le, pur si simplu.

Iata lucrurile pe care ar trebui sa le avem la indemana in dulapiorulcu medicamente de acasa:
Substante de dezinfectare a plagilor - apa oxigenata, rivanol, spirt,iod.
Apa oxigenata este absolut necesara acolo unde sunt copii; eiau frecvente plagi escoriate (julituri murdare cu praf sau cu pamant,care se curata cu apa oxigenata, nu cu spirt).
Materiale moi ca: fese, comprese sterile, leucoplast,vata. Atentie! Acestea se folosesc numai dupa dezinfectarea atenta aregiunii afectate. Daca substantele enumerate mai sus iti lipsesc, spalalocul cu apa (din abundenta) si sapun si doar dupa aceea bandajeaza.
Termometru
Foarfece
Medicamente (antianalgezice si antipiretice):
- impotriva durerii si a febrei - Algocalmin, Aspirina, Paracetamol,Nurofen, Saridon (variante pentru adulti si pentru copii)
- impotriva durerilor de stomac (dispepsie ulceroasa) - antiacide detipul Maalox, Rennie, Zantac
- impotriva constipatiei (laxative) - supozitoare cu glicerina, Ciocolax,Duledax, ulei de parafina
- impotriva diareei (antidiareice) - Saprosan, Smecta, Imodium
- impotriva senzatiilor de greata si a varsaturilor - Metoclopramid,Emetiral, Torecan
- pentru arsuri usoare - unguente, anestezice, Bioxiteracor
Medicamentelor enumerate mai sus li se pot adauga altele, specifice unorafectiuni des intalnite la unele persoane:
- antialergice - Claritine, Hismanal
- sedative - Meprobamat, Distonocalm, Diazepam
- unguent impotriva herpesului - Zovirax (cunoscut fiind faptul canumai tratamentul inceput precoce poate preveni aparitia unei leziuniherpetice)
- solutii oftalmice - Proculin, Visine

Reguli generale de folosire
Verifica periodic medicamentele din casa si asigura-te ca ai remediipentru toate problemele ce pot aparea zi de zi.

Fii in permanenta sigura ca medicamentele nu pot ajunge la indemanacopiilor.

Controleaza termenele de valabilitate ale medicamentelor. Nu intra inpanica daca ai inghitit o tableta cu o vechime incerta. De obicei, celmai grav lucru care se poate intampla este ca aceasta sa fie completinactiva (nu va avea efect daunator, dar nici pe cel scontat). Rareorimedicamentele vechi pot produce neplaceri (reactii alergice).Nu stoca in dulapior antibiotice. Autoadministrarea "de urgenta" aacestora este intotdeauna o greseala; tratamentul cu antibiotice seface numai sub indrumarea medicului. In plus, antibioticele expiratesunt ineficiente si, "tratandu-te" cu ele, boala se poate agrava.Asigura-te intotdeauna ca actiunea tabletelor pe care le autoadministreziiti este cunoscuta, asa cum ar trebui sa te familiarizezi si cu posibileleefecte secundare. De exemplu, antialgicele (precum banala aspirina)pot produce ulcer si retentie hidrosalina (apa si saruri).
Medicul defamilie este cel care iti poate da intotdeauna lamuririle necesare.Nu te trata dupa "amintiri", dupa sfaturile vecinei sau dupa cele dinagenda medicala!

Trusa de prim-ajutor
Cand pregatesti valizele, nu uita:
- pentru taieturi si zgarieturi - pansamente sterile, leucoplast, fese,spirt, unguente cicatrizante, penseta, foarfece
- pentru intepaturi de insecte sau muscaturi de animale - pastileimpregnate cu substante repelente, unguente antialergice sau cuhidrocortizon, lotiuni de corp impotriva tantarilor
- tablete pentru sterilizarea apei
- analgezice (ex. Nurofen, Saridon, Panadol), aspirina si paracetamol(in variante pentru adulti si copii) - pentru stari febrile, dureri
- pentru indigestii, arsuri si dureri stomacale (ex. Zantac)
- laxative usoare
- antidiareice (Furazolidon, Saprosan, Smecta, Imodium)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod