De ce se schimbă vocea bătrânilor

Ai observat vreodată că vocea bătrânilor este diferită? Chiar și cei care par tineri, în ciuda vârstei lor, au parte de această schimbare. Iată care este explicația specialiștilor!
Care este motivul pentru care se schimbă vocea bătrânilor?

Vocea unei persoane se schimbă în funcție starea sa generală de sănătate. În general, începem să observăm apariția problemelor legate de îmbătrânire la vârsta de 65 de ani. Schimbarea tipică a vocii, pe măsură ce înaintăm în vârstă, este subțierea acesteia, iar aceasta reprezintă o caracteristică ce face ca o persoană să pară bătrână. Studiile efectuate confirmă faptul că vocea se schimbă odată cu vârsta. Corzile vocale ar trebui să vibreze de la 90 la 230 de ori pe minut, persoanele tinere experimentând cele mai multe mișcări, pe când bătrânii cele mai puține, după cum explică Amee Shah, profesor asociat și director al Laboratorului de Cercetări în Acustica și Percepția Vorbirii de la Universitatea de Stat din Cleveland.


Atunci când înaintăm în vârstă, corzile noastre vocale slăbesc și devin mai uscate. De asemenea, sistemul respirator și torsul se schimbă, iar plămânii și cavitatea toracică ating un nivel ridicat de rigiditate, pe când coloana vertebrală se curbează. Corzile vocale slăbite și uscate devin stringente, ceea ce împiedică existența unei vibrații normale, ducând la apariția unei voci mai subțiri. Iar transformările de la nivelul sistemului respirator și pieptului duc la un nivel scăzut al puterii vocii.
Chiar și articulațiile din corzile vocale pot deveni artritice.

Corzile vocale sunt alcătuite din mușchi și colagen, printre altele. La fel cum ceilalți mușchi se subțiază sau se atrofiază, același lucru se întâmplă și în cazul corzilor vocale. Nu toată lumea are parte de această schimbare a vocii pe măsură ce înaintează în vârstă. Oamenii care sunt activi din punct de vedere fizic și social au o voce mai puternică, iar cei care cântă mențin o voce robustă pe tot parcursul vieții.

Persoanele care au o voce subțire sunt de multe ori rușinate de modul în care se aude vocea lor și sunt deranjate de faptul că sunt rugate să repete ceea ce spun de mai multe ori.
Aceste persoane ajung să evite ulterior socializarea, ducând la o reducere a exercițiilor vocale. Iar această izolare poate duce la depresie și la o calitate a vieții redusă. Persoanele care au o voce oscilantă, ar trebui să meargă la o consultație la ORL, după care pot căuta ajutor la o clinică specializată. Experții recomandă mai întâi tratamentul lignvistic, intervențiile chirurgicale fiind ca plan de rezervă, dacă terapia nu reușește.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod