Cum afecteaza alcoolul sistemul digestiv?

"Cum afecteaza alcoolul sistemul digestiv? In afara modificarii cantitatii de alcool, ce altceva as putea face pentru a reduce efectele daunatoare ale acestuia?"
"Cum afecteaza alcoolul sistemul digestiv? In afara modificarii cantitatii de alcool, ce altceva as putea face pentru a reduce efectele daunatoare ale acestuia?"

Alcoolul in cantitati mari este toxic - alcoolismul acut va poate ucide - si iritant in cantitati mici. El afecteaza fiecare parte a tractului digestiv.

Gura placuta si incalzitoare de alcool pe care o inghititi este, de fapt, o unda de inflamatie care coboara de la esofag in stomac. Gastrita acuta apare adesea dupa o betie, iar consumul constant de alcool duce la aparitia gastritei cronice.
De asemenea, consumul de alcool creste foarte mult riscul de aparitie a ulcerului duodenal si a pancreatitei acute sau cronice. Cu toate acestea, tinta principala este ficatul. Consumul de alcool poate produce ficatul gras (infiltratie adipoasa a ficatului), hepatita alcoolica si ciroza, o cauza frecventa de deces. Iritatia colonului duce la diaree si, mult mai grav, la dezvoltarea polipilor si a cancerului de rect.

Nimic nu poate inlocui abstinenta; dar exista cateva modalitati de a-i scadea efectele daunatoare.
Evitati alcoolul tare, pur, si daca nu puteti, cel putin diluati-l cu un lichid neacidulat. Se pare ca berea produce in mod special ficatul gras. Bauturile alcoolice pe baza de mere - cidrul si calvados - sunt asociate cu cancerul rectal. Vinurile fortificate cum sunt sherry sau porto, sunt aproape la fel de periculoase ca si alcoolul pur, dar vinurile populare, rosii sau albe, sunt mai putin daunatoare.

Consumul de alcool in timpul mesei reduce riscurile, iar un pahar de lapte formeaza o protectie pentru stomacul dumneavoastra.
Evitati tabletele cu fier. Cerealele integrale, taratele, acidul folic, complexul de vitamine B si vitamina C se pare ca au un efect de cantracarare a efectelor alcoolului.

Informatiile au fost preluate din cartea "Digestia: 100 de sfaturi pentru o viata sanatoasa", de dr. Joan Gomez, Bucuresti, editura All, 2008, www.all.ro  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod