Ce stii despre laparoscopie sau chirurgia de o zi?

"Chirurgia de o zi" sau "chirurgia pe gaura cheii", cum mai este numita laparoscopia presupune o mica incizie in abdomen, fiind folosita pentru examinarea si tratarea organelor abdominale sau genitale interne. Dr. Stefan Jianu, medic primar de chirurgie generala ne spune in ce afectiuni se poate folosi si care sunt riscurile acestei interventii.
  In ce masura se poate vorbi la noi despre "chirurgia de o zi" cu ajutorul laparoscopiei, in ce consta ea si pentru ce afectiuni se poate folosi?
Dr. Stefan Jianu: Chirurgia de o zi are domenii de aplicatie multiple, atat in herniologie, flebologie, proctologie, cat si in chirurgia generala si ortopedie, atunci cand se folosesc tehnici miniinvazive ca laparoscopia sau artroscopia. Laparoscopia sau chirurgia "pe gaura cheii" consta in folosirea unor incizii de numai 5-10 mm, prin care se introduc in abdomen instrumente foarte fine (si lungi), operandu-se cu ajutorul unei camere video miniaturale care transmite imaginea pe un monitor TV.

Astfel se pot realiza operatii care inainte aveau nevoie de o incizie de 15 cm prin trei gauri de 5-10mm, ceea ce schimba in bine nu numai aspectul estetic al abdomenului pacientului, ci mai ales evolutia sa postoperatorie, externarea putandu-se produce dupa numai o noapte de internare in interventii precum colecistectomie, apendicectomie, ovarectomie, histerectomie, cura herniei, cura varicocelului, chirurgia obezitatii (inel gastric, sleeve gastrectomy).


Cum trebuie sa se pregateasca pacientul inainte de laparoscopie?
Dr.
Stefan Jianu:
Ca inainte de orice operatie abdominala cu anestezie generala, avand in  vedere specificul afectiunii, afectiunile asociate si tipul propriu-zis de interventie chirurgicala. De regula, este recomandata interzicerea alimentelor cu cel putin 6 ore inaintea operatiei si pregatirea locala si generala necesare, cu o doza de antitrombotic si antibiotic preoperator.


Care sunt riscurile laparoscopiei?
Dr. Stefan Jianu: In afara de riscurile obisnuite ale unei interventii abdominale, laparoscopia aduce in plus un grad de presiune pe vase, care poate duce la hipotensiune si risc mai mare de tromboze venoase profunde. In plus, unele situatii nu pot fi rezolvate cu ajutorul instrumentelor fine laparoscopice, fiind necesara transformarea interventiei intr-una clasica.
Pe de alta parte, pacientii au dureri minime, se mobilizeaza foarte usor, nu fac aproape deloc infectii sau hernii postoperatorii, se pot externa si isi pot relua activitatea foarte repede, ceea ce reprezinta mari beneficii.


  Obezitatea poate sa ingreuneze efectuarea laparoscopiei?
Dr. Stefan Jianu: Obezitatea este una din indicatiile cele mai importante ale laparoscopiei pentru ca la obezi inciziile clasice sunt mult mai mari decat la persoanele slabe. De asemenea, riscurile de a avea dureri mari, infectii de plaga, imobilizare prelungita, tromboze venoase profunde, hernii postoperatorii si disfunctii respiratorii sunt si ele mult mai mari ca la normoponderali in cazul interventiilor facute pe cale obisnuita.


Ce se intampla dupa terminarea interventiei? Ce instructiuni trebuie sa urmeze pacientul?
Dr.
Stefan Jianu:
Pacientul urmeaza mai intai indicatiile anestezistului si apoi ale chirurgului: se trezeste din anestezia generala, incepe sa se mobilizeze si sa bea mai intai lichide, dupa care ramane o noapte internat pentru a se externa in ziua urmatoare interventiei daca nu sunt alte motive de supraveghere medicala continua, cu recomandarile specifice afectiunii in cauza si afectiunilor asociate.


Ce simptome ar trebui sa-l alarmeze pe pacient in perioada de recuperare? In ce situatii se recomanda un consult medical?
Dr. Stefan Jianu: Aceasta depinde de tipul interventiei si afectiunii tratate, dar durerile mari, sangerarea vizibila, greturile, varsaturile si ametelile fac parte din simptomele care necesita consultul medical.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana stanciu pe 23 Feb 2009, 11:29
    colecistectomie

    eu m-am operat laparoscopic acum 5 ani si durerea a ramas aceeasi dinainte de operatie...am facut zeci de analize si ecografii si nu rezulta ca as avea ceva ....dar durerea exista fizic...uneori chiar foarte puternica...

    2
    0

  • mihalititiana pe 23 Feb 2009, 10:18
    colicistectome

    si eu am o prietene care dupa un an jumte are acelasi dureri si in zi de azi de la aceasta operatie si cei care s-au operat pe cale normala nu au nimic .este interesant .ea si-a facut si analize si nu rezulta ca ar avea ceva..ce ar putea fi?

    4
    0

  • Tudorita Zapodeanu pe 23 Feb 2009, 09:55
    Liposuctie

    As dori sa stiu daca Dr. Jianu face operatii de liposuctie si cat costa. va multumesc.

    0
    0

  • BORDA ZELIA pe 23 Feb 2009, 09:52
    Ce stii despre laparoscopie sau chirurgia de o zi?

    Buna ziua ! Chirurgia laparoscopica este una din marile inventii ale secolului in domeniul chirurgiei care se referea la un anumit segment de operatii, nu la cele de mari proportii. Desigur ca se va aplica tot mai mult in anii ce vor urma, vor fi tot mai multi medici specialisti in domeniu. Eu am facut operatie de varice, fara internare si a fost o.k. Doresc si sper, sa aiba cat mai multi oameni bolnavi aceasta sansa de a se trata asa de elegant si fara prea mare suferinta ! Felicitari pentru articol care e foarte bun si informatii cat se poate de utile si foarte usor de citit!

    1
    0

  • universal pe 23 Feb 2009, 08:12
    colicistectomie

    de ce dupa 5 luni de la laparoscopie am dureri mari in zona ficatului care corespund in spate ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod