cristina_nita@eva.ro"/>

Ce se intampla cu calciul din dinti de-a lungul vietii?

Dintele este format dintr-o parte dura, care cuprinde smaltul dentar,dentina si cemetul radicular si o parte de tesut moale, pulpa dentara,situate in interiorul partii dure, intr-o cavitate ce formeaza camerapulpara si canalul radicular.

Formarea dintilor nostrii incepe inca de cand suntem in burtica mamei,si anume la sfarsitul primelor 6 saptamani de sarcina.
La finele primelor10 saptamani ar trebui sa fie formati toti cei 20 de muguri ai dintilorde lapte. Apoi, usor, usor incep sa se formeze si mugurii dintilorpermanenti, fenomenul continuand si dupa nastere, pana in jurul varsteide 3-5 ani, cand apare mugurele molarului de minte. Acestia sunt doarmugurii, "bobocii" din care, la momentul potrivit, vor aparea dintiirespectivi.

Posibilitatea de a creste rezistenta structurilor dentare se adreseaza,in mod special componentei minerale, iar obtinerea unor rezultate peaceasta cale este dependenta de urmatoarele caracteristici ale smaltului:structura smaltului nu isi modifica continutul de calciu si fosfor dupaincheierea perioadei de formare, ca atare nu beneficiaza de remodelaripe cale generala.
In aceste conditii, doar suprafata smaltului poatefi usor "imbunatatita".
Desi s-a incercat o suplimentare a calciului,a fosforului si a vitaminei D in perioada de formare a dintilor, efectula fost nul.
Mai mult, copiii rahitici, ai caror dinti prezinta evidentedefecte de structura, au o vulnerabilitate scazuta la carie. Iata de cesuplimentarea alimentatiei (in special, a dulciurilor) cu diverse saruripentru a contracara efectele nocive ale zaharului - metoda folosita inspecial in tarile nordie - este discutabila.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • ADY pe 14 Iun 2011, 02:03
  1

  Dorotea ... EU am dintii albi perfect ... bine si trebuia neaparat asta ... in primul rind nu e sa natos sa iti albesti dintii o sa devina mai sensibili si implicit de vor durea din cind in cind ... cind schimbi de ex cald cu rece... ma rog daca nu ai contact cu publicul ( ma refer daca nu esti o pers pub ) nu se merita sa ti albesti ... asta tine numai asa de hai sa impresionam si noi pe cineva... ma rog de ex in america toti au dinti albi ... acolo tine de igiena orala ... iao cum vrei , gelulire de albit sun f bune si eficiente ...

  0
  0

 • dorotea pe 23 Mar 2009, 21:02
  ajutati-ma !!

  Buna , numele meu este Dorotea si am 15 ani.Din pacate dintii mei sunt galbeni,ma spal in fiecare zi de 2 ori si nimic,am nevoie de ajutor.Medicul dentist mi-a zis ca nu e bine sa-i albesc dar vreau dinti albi ,poate am devoie de calciu sau nu stiu, va rog am nvoi de ajutor !!!

  0
  2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod